Κερατσίνι: Στις σελίδες διαδικτυακών παιχνιδιών οι Αστυνομικοί θα αναζητήσουν τους λόγους αυτοχειρίας έφηβου μαθητή

Στους σκοτεινούς λαβυρίνθους του διαδικτύου αναζητούν οι αστυνομικοί τον υπαίτιο για το θάνατο εφήβου με αυτοσχέδια αγχόνη, μέσα στο δωμάτιό του στο Κερατσίνη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι είχε επιδοθεί σε θανάσιμο διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι, με εντολή να προβεί σε αυτοχειρία

Το απόγευμα της Δευτέρας (01/03-18.30) ο 15χρονος Ορέστης Θ. είχε ανοίξει τρεις σελίδες διαδικτυακών παιχνιδιών στον υπολογιστή που είχε στο δωμάτιό του, στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου πολυκατοικίας σε περιοχή του Κερατσινίου, ενώ στο γραφείο δίπλα του είχε το κινητό του. Η μητέρα του ανησύχησε καθώς δεν απαντούσε όταν τον φώναζε, μπήκε στο δωμάτιο, και πάγωσε βλέποντας τον γιο της. Ο έφηβος είχε προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα με το λουρί του σκύλου του, περασμένο στη ντουλάπα.

Σε κατάσταση σοκ, η μητέρα άρχισε να καλεί σε “βοήθεια” και γείτονες ενημέρωσαν την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί του ΑΤ Κερατσινίου μετέβησαν στο διαμέρισμα, και προχώρησαν σε προσπάθεια ανάνηψης στο 15χρονο αγόρι, χωρίς να καταφέρουν να το επαναφέρουν, καθώς ήταν ήδη νεκρό. Στα όσα κατάφερε να περιγράψει η μητέρα του νεαρού αγοριού στους Αστυνομικούς, ο γιος της είχε έντονη ενασχόληση και πολλές ώρες με videogames και το διαδίκτυο. Η οθόνη του ηλεκτρονικού του υπολογιστή φώτιζε ακόμα τις τρεις διαδικτυακές σελίδες του ηλεκτρονικού παιχνιδιού που ελάχιστα λεπτά νωρίτερα ήταν ενεργός ο έφηβος.

Από το δωμάτιο του 15χρονου Ορέστη, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν ως πειστήριο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό του τηλέφωνο, για εξέταση στα εργαστήρια της ΔΕΕ. Κατά την αυτοψία στο χώρο, δεν εντοπίσθηκε σημείωμα ή οποιοδήποτε πειστήριο θα απέδιδε λόγους στην πράξη αυτοχειρίας του 15άχρονου. Στο ερευνητικό πεδίο της προανακριτικής έρευνας θα εξετασθεί αν ο θάνατος του νεαρού επήλθε με προτροπή σε αυτοχειρία από εντολές που έλαβε από το διαδίκτυο σε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ο θάνατος του νεαρού αποδίδεται στο παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας» ή κάποιο παρόμοιο, θα είναι ο πρώτος θάνατος εφήβου για την Ελλάδα, στο οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες έφηβοι στο εξωτερικό. Την προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά.

Η ματωμένη ιστορία της on line μάστιγας
Η «Πρόκληση με την Μπλε Φάλαινα» («Blue Whale Challenge»), που έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη, είναι παιχνίδι μέσων κοινωνικών δικτύων διάρκειας 50 ημερών, με τους έφηβους παίκτες να λαμβάνουν ηλεκτρονικά οδηγίες από τους διαχειριστές. Όμως, η τελική πρόκληση απαιτεί να διαπράξουν αυτοχειρία!

Το φονικό παιχνίδι αποκαλύφτηκε τον Μάιο του 2016 από τη ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta», που συνέδεσε με αυτό περιστατικά αυτοχειρίας μελών της ομάδας «F57» στο κοινωνικό δίκτυο VKontakte. Την ίδια χρονιά συνελήφθη ο εμπνευστής του, ο 21χρονος πρώην σπουδαστής Ψυχολογίας Philipp Budeikin, που κρατείται στη φυλακή Kresty στην Αγία Πετρούπολη, καθώς κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην αυτοκτονία τουλάχιστον 16 έφηβων κοριτσιών!

Στην Ελλάδα το 2017, μια 15χρονη -τότε – μαθήτρια στην Κατερίνη , αυτοτραυματίστηκε  και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Όπως αποκαλύφτηκε, είχε λάβει οδηγίες μέσω facebook από κάποιον, που της ζήτησε να χαράξει με ξυράφι τα πόδια της και να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών. Αφού πήρε δύο χάπια, φοβήθηκε και αποκάλυψε τα πάντα στους γονείς της.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport.gr