ΚΕΝΤΡΙΚΗ Οδός: Έναρξη λειτουργίας πλευρικών σταθμών Μώλου και Μπράλου (Θερμοπυλών)- αντιδράσεις από τους κατοικους

Από τα ξημερώματα (09/09) τείθενται σε λειτουργία δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων της ΠΑΘΕ, στο Μώλο και το Μπράλο (Θερμοπυλών), σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Οδού.

  Οπως έχει ανακοινωθεί το κοστολόγιο των διελεύσεων, εχει ορισθεί στις ακόλουθες τιμές,
Κατηγορία Οχήματος     Τύπος Οχήματος       Τιμή (€)Μώλος     /    Μπράλος (Θερμοπύλες)
Κατηγορία 1                  Δίκυκλα, τρίκυκλα                    0,20                  0,30
Κατηγορία 2                  Ελαφρά οχήματα                     0,35                  0,45
Κατηγορία 3               Φορτηγά, λεωφορεία                  0,85                 1,15
Κατηγορία 4            οχήματα ανώ των4ων τροχών       1,20                  1,60

Στον πλευρικό σταθμό Μώλου το τέλος διοδίου αφορά στη χρήση του τμήματος από τη Σκάρφεια έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Μώλου.
Στον πλευρικό σταθμό Μπράλου (Θερμοπυλών) το τέλος διοδίου αφορά στη χρήση του τμήματος από τον Α/Κ Μπράλου (Θερμοπυλών) έως τον Α/Κ Ανθήλης.
 Όπως επισημαίνεται στην ανακοινωση της αναδόχου εταιρείας, οι εργασίες κατασκευής του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 33% του συνολικού έργου. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν ενεργά εργοτάξια στην Ανάβρα, την Καρδίτσα και τη γέφυρα Πηνειού, στα οποία απασχολούνται  περισσότερα από 800 άτομα.

Έντονες αντιδράσεις ωστόσο προκαλεί η λειτουργία των πλευρικών διοδίων στις τοπικές κοινωνίες, με το σύνολο των φορέων να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Εκτός από τα δύο πλευρικά διόδια που λειτούργησαν από τα ξημερώματα(09/09) σε Μώλο και Μπράλο, είχε προηγηθεί η λειτουργία  των πλευρικών διοδίων στον κόμβο της Πελασγίας στο 255 χλμ της ΠΑΘΕ Λαμίας- Λάρισας τρία χιλιόμετρα μετά τα μετωπικά της Πελασγίας μέσα στη Φθιώτιδα. Υπό κατασκευή είναι επίσης δύο πλευρικοί σταθμοι, 5 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία στον κόμβο προς ΒΙΠΕ Λαμίας, αμέσως μετά ένα μετωπικό στο 216 χλμ στη Μαυρομαντήλα, καθώς και δύο πλευρικά διόδια λίγο πριν την Στυλίδα, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα της λειτουργίας διοδίων στον δρόμο Σχηματάρι- Χαλκίδα μετά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων.

Το απόγευμα (09/09- 16:00), οργανώνεται η πρώτη συγκέντρωση στα διόδια του Μπράλου, ενώ το πρωί (09/09) πραγματοποιήθηκε συνάντηση με πρτοβουλία του Δημάρχου, Νίκου Σταυρογιάννη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και αποφασίστηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το απόγευμα της Τετάρτης (10/09)

Αντίθετη είναι και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. «Αυτή η ιστορία δεν πάει άλλο. Ως εδώ» σημειώνει σε δήλωσή του για τη λειτουργία των πλευρικών διοδίων στη Φθιώτιδα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ενώ χαρακτηρίζει τη λειτουργία τους στη Στερεά «πραγματική μάστιγα». «Οι χθεσινοβραδινές βεβιασμένες και πρόχειρες κινήσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα κυριολεκτικά να ασφυκτιούν δύο μοναδικά πολιτιστικά μνημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, το Μνημείο του Αθανασίου Διάκου στην Αλαμάνα και ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών, είναι ανεπίτρεπτες και πραγματικά απαράδεκτες. Επιπρόσθετα αντιβαίνουν και στην κοινή λογική» όπως σημειώνει και συμπληρώνει ότι διερευνά νομικά το ζήτημα για να δει «ποια είναι τα εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να δώσουμε μία απάντηση. Αυτήν τη στιγμή προέχει να δώσουμε όλοι μαζί αυτήν τη μάχη. Πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, οφείλουμε να είμαστε όλοι μία γροθιά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πάντες: Αυτή η ιστορία δεν πάει άλλο. Ως εδώ».

Με δηλώσει του ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θύμιος Καραΐσκος, αναφέρεται στις επιπτώσεις για την εσωτερική μετακίνηση, όπως επίσης και στα πρόσθετα τέλη τα οποία θα πληρώνουν οι επισκέπτες στο μνημείο των Θερμοπυλών. «Μετά τα έργα της ΠΑΘΕ, τα οποία κατέστησαν μνημείο απροσπέλαστο τον Αθανάσιο Διάκο στην Αλαμάνα, η λειτουργία των διοδίων αυτών αποτρέπει πλέον και τους επισκέπτες των Θερμοπυλών να επισκεφτούν τον ιστορικό χώρο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρώσουν πρόσθετο “χαράτσι” 0,45 ευρώ στον ανισόπεδο κόμβο Μπράλου» σημειώνει, χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή του Μώλου, όπου και εκεί ξεκίνησε η λειτουργία των πλευρικών διοδίων, οργανώνονται συγκεντρώσεις τις επόμενες μέρες με κορυφαία τη συγκέντρωση η οποία ανακοινώθηκε για την ερχόμενη Κυριακή (14/09)- «Να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των διοδίων» καλεί ο δήμαρχος Μώλου- Αγίου Κων/νου, Ι.Συκιώτης ο οποί
ο επισημαίνει, ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα δημιουργίας ασφαλούς παράπλευρου δικτύου και κατηγορεί την εταιρεία για «μονομερείς και αιφνιδιαστικές αποφάσεις», με τις οποίες καταστρατηγεί ακόμα και τις συμβάσεις που έχουν την υπογραφή της».