ΚΑΒΑΛΑ: Μέλος της "συμμορίας με τα kalashnikov" ζητά να ακυρωθεί η απόλυσή του με προσφυγή του στο ΣτΕ.

Καταδικάστηκε ως μέλος της “συμμορίας με τα kalashnikov” σε κάθειρξη 21 ετών για οκτώ βαριά κακουργηματικά αδικήματα. Με προσφυγη του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης του από τον Δήμο Καβάλας που εργαζόταν στον τομέα καθαριότητας.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους (2013) το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης επέβαλε ποινές που συνολικά ανέρχονται στα 356 έτη κάθειρξης, σε 19 άτομα που καταδικάστηκαν ως μέλη της “συμμορίας με τα kalashnikov”. Οι ποινές,  για τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, φτάνουν μέχρι και τα 75 χρόνια κάθειρξης, ενώ αθωώθηκαν 12άτομα.
Η πολυσέλιδη δικογραφία περιελάμβανε περισσότερα από 150 κακουργηματικού χαρακτήρα ποινικά αδικήματα.
Ο υπάλληλος του Δ.Καβάλας, συνελήφθη και παραπέμϕθηκε σε δίκη,  με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες.  Με την καταδικαστική απόφαση  ο Δήμος τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό συμβούλιο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-θράκης, το οποίο έκρινε ότι υπέπεσε στο παράπτωμα της «εντός και εκτός υπηρεσίας αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής» και του επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης (απόλυσης).
Ο πρώην εργαζόμενος του Δήμου, καταδικος, προσέφυγε στο ΣτΕ, και ζητεί να ακυρωθεί η απόλυσή του γιατί “παραβιάζεται το συνταγματικά προστατευόμενο τεκμήριο της αθωότητας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών”, καθώς όπως αναφέρει η καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης δεν είναι τελεσίδικη, για τξν οποια εχει ασκήσει έφεση.
Στην προσφυγή του επίσης,  αναφέρει ότι “σύμφωνα με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ένα πρόσωπο που κατηγορείται για ποινικά αδικήματα είναι αθώο μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του με τελεσίδικη δικαστική απόφαση”.
Όπως επισημαίνει στην προσφυγή του, στο πρωτοδικο δικαστήριο του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ καταδικάστηκε για τα αδικήματα,
1) Διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατ’ εξακολούθηση, η οποία τελέστηκε από δύο και περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες και που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, η συνολική αξία των αντικειμένων της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, τετελεσμένη και σε απόπειρα,
2) Απόπειρας ληστείας από κοινού, οι υπαίτιοι της οποίας ενήργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους,
3) Απλής συνέργειας σε ληστείες, οι δράστες των οποίων ενήργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, κατ’ εξακολούθηση.
4) Κατ’ εξακολούθηση έκρηξη από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα,
5) Κατ’ εξακολούθηση προμήθεια εκρηκτικών υλών από κοινού,
6) Παράνομη οπλοφορία με πολυβόλο,
7) Κατ’ εξακολούθηση διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, η οποία τελέστηκε με έκρηξη από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα,
8) Οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση,
9) Παράνομη κατοχή όπλου και
10) Πολλαπλή αντίσταση.
Παράλληλα, ο πρώην υπάλληλος του Δήμου Καβάλας αθωώθηκε από την κατηγορία «της συγκρότησης και διεύθυνσης από κοινού εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας κατείχαν όπλα και εκρηκτικά».

Πηγή

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport