“Η κατήγορος Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφεραν στην Έδρα ότι ήταν σε άλλο δικαστήριο, κι έκανε παράσταση στα κεντρικά της ΔΕΗ”

Ξεκίνησε η δίκη για τα επεισόδια των “Αγανακτισμένων” του 2011. Μηνυτές ο σημερινός Πρωθυπουργός με πληρεξούσιο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, μεσω δικηγόρου, ζήτησε εξαίρεση καθώς είχε άλλο δικαστήριο ενώ με το κίνημα “Δεν πληρώνω” ήταν στα κεντρικά της ΔΕΗ.

Ξεκίνησε το πρωί (27/04) η ακροαματική διαδικασία με κατηγορούμενους (16) δεκαέξι διμοιρίτες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, για την υπόθεση του 2011, των “Αγανακτισμένων”.

Έπειτα από τέσσερις αναβολές, για πέμπτη φορά, μια ολόκληρη διμοιρία της ΔΥΑΤ/ΥΑΤ και (πρωην) ΔΕΛΤΑ, παρακαθισαν -για πρώτη φορά (22/11 2016)- ως κατηγορουμενοι στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, για την επιχειρησιακή τους διαχείριση στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στις 29 Ιουνίου 2011 κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος..

Οι 18 Αστυνομικοί παραπέμφθηκαν με κατηγορίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συναυτουργία και έκθεση πολιτών σε κίνδυνο σύμφωνα με τη δικογραφία.

Στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ως συνήγορος πολιτικής αγωγής στην πρώτη εκδίκαση (14/02) παρέστη η τέως πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς, είχε υποβάλει τις μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για λογαριασμό του Πρωθυπουργού. Ωστόσο το πρωί (27/04) ο δικηγόρος της ζήτησε την εξαίρεση της κατα τη σημερινή εκδίκαση από την Έδρα καθως όπως ανέφερε είχε άλλο Δικαστήριο. Ωστόσο την ίδια ώρα- όπως επισημαίνουν Αστυνομικοί- η Ζωή Κωνσταντοπούλου με μέλη του κινήματος “Δεν πληρωνω” και της “Πλεύσης Ελευθερίας” μαζί με πολίτες, βρισκόταν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά της ΔΕΗ, όπου και σημειώθηκε ένταση.

Την 1η Ιουλίου 2011, μήνυση εις βάρος Αστυνομικών όλων των βαθμίδων, κατέθεσε μεταξύ άλλων και ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ενώ εννέα μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2012, ο Αλεξης Τσίπρας με νέα αναφορά του, η οποια φέρει την υπογραφή της πληρεξούσιας δικηγόρου κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, επανέφερε το αίτημά του για τη ποινική δίωξη των Αστυνομικών και διαμαρτυρήθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη «βραδεία πορεία των σχετικών διερευνήσεων».

«Οι συμπολίτες μας έχουν εξουθενωθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα αφαίμαξής τους και αντιτίθενται σε όσα αντισυνταγματικά δρομολογούνται στα πλαίσια της στερούμενης κάθε νομιμοποίησης μνημονιακής πολιτικής».

Δεν προέκυψε πειθαρχική ευθύνη εις βάρος αστυνομικών και η έρευνα αποφασίστηκε -το Νοέμβριο του ίδιου έτους- να τεθεί στο αρχείο, απο τον ο τότε επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και νυν υποδιοικητής της ΕΥΠ Γιάννη Λιούκα

Η δίκη των Αστυνομικών ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου και διεκόπη λίγο μετά την έναρξή της, καθώς οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να κληθούν ως μάρτυρες οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιχείρησης.
Μεταξυ άλλων μάρτυρες στη δική έχουν κληθεί ο τότε Αττικάρχης και νυν υποδιοικητής της ΕΥΠ, ο πρώην Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, και ο τότε διοικητής των ΜΑΤ.

Η δικη θα συνεχιστεί την Τετάρτη (03/05) και ώρα 11:00 στο κτίριο 13 αίθουσα 116 στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.