Κατάκολο. Ηλείας: Έρευνα για 20Τούρκους Αστυνομικούς, ένα Βουλευτή και 10 στελέχη του PKK σε αλιευτικό με 35λαθρομετανάστες

Κατέπλευσε στο λιμάνι του Κατάκολου στην Ηλεία, το αλιευτικό «NEMO» , με 65επιβαίνοντες , με πρόθεση να περάσουν από την Ελλάδα στην Ιταλία και σε χώρες της Ευρώπης

Το αλιευτικό σκάφος “NEMO” κατέπλευσε το βράδυ της Τρίτης (03/11) στο Λιμάνι του Κατακόλου στην Ηλεία, και προκάλεσε κινητοποίηση της Λιμενικής και Αστυνομικής Αρχής, καθώς εντοπίσθηκαν 65 επιβαίνοντες και κρίθηκε ότι πρόκειται για δουλεμπορικό με λαθρομετανάστες. Ωστόσο στο πλαίσιο της προανάκρισης, ο Λιμενάρχης της Αρχής του Κατακόλου, Δημήτρης Παταηλιός, με άριστη γνώση της τουρκικής γλώσσας κατά την εξέταση των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος, αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν άλλο ένα δουλεμπορικό με λαθρομετανάστες όπως αρχικά αποδόθηκε στους επιβαίνοντες του αλιευτικού. Όπως προέκυψε, στο Τούρκικο αλιευτικό επέβαιναν 35 λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς επίσης  ταυτοποιήθηκαν 20 Τούρκοι Αστυνομικοί οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίο κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, και υποστήριξαν στις Ελληνικές Αρχές ότι αυτομόλησαν για να γλιτώσουν τις διώξεις από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επίσης 10 Κούρδοι Πανεπιστημιακοί, ένας Βουλευτής κι ένας δημοσιογράφος, κουρδικής καταγωγής μέλη του PKK , με το Τουρκικό κράτος να το έχει ανακηρύξει Τρομοκρατική Οργάνωση,  με πρόθεση να διαφύγουν προς την Ιταλία και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα ilialive.gr, μεταξύ των επιβαινόντων , ένας από τους Τούρκους αποκάλυψε την ταυτότητά του και δήλωσε, «Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν Αστυνομικοί. Πρέπει να φύγουμε από εδώ», ενώ επέδειξε και φωτογραφία στο κινητό του τηλέφωνο τον ίδιο ένστολο ως απόδειξη των όσων υποστηρίζει ως αληθή.

Μεταξύ του πληρώματος και ένας Κούρδος δηλώνει δημοσιογράφος στα στοιχεία Αζάντ, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει εγκλειστεί σε φυλακές του Τουρκικού κράτους για τρία χρόνια μεταξύ άλλων συμπατριωτών του. «Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή», δήλωσε ο Αζάντ. Με τον ίδιο να κάνει αναφορά στην υπόθεση Οτσαλάν, και πρόσθεσε, «έχουμε πολλά κοινά Κούρδοι και Έλληνες. Το πιο σημαντικό από όλα, ο κοινός εχθρός, οι Τούρκοι. Η πολιτική τους δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και αν φύγει ο Ερντογάν. Όποια κυβέρνηση και να υπάρξει θα κάνει τα ίδια. Για τους Κούρδους τα πράγματα είναι δύσκολα, ακόμα και στην περιοχή του Κουρδιστάν. Κάθε κίνηση και εκεί ελέγχεται αυστηρά, δεν τολμάς ούτε το όνομα σου να πεις, οι αρχές καταγράφουν τα πάντα. Αν εκφραστείς υπέρ των Κούρδων σε περιμένει φυλακή και βασανιστήρια, είσαι αυτομάτως εχθρός των Τούρκων».

Στο Κατάκολο βρίσκονται στελέχη της ΕΥΠ με την υπόθεση να εξετάζεται ως περίπλοκη, σε συσχετισμό με τη σύλληψη (04/11) στο κέντρο της Αθήνας των τριών Τούρκων, δύο Αστυνομικών και ενός γιατρού , οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι μπήκαν λαθρομετανάστες από τα Σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στον Έβρο και έφτασαν στην Αθήνα, πρόθεσή τους να διαφύγουν στην Ευρώπη.