«Καλύτερος ο κακός συνδικαλισμός από τον καθόλου»

Με αφορμή την μεταφορά της εργατικής Πρωτομαγιάς και τη σημασία της στην πορεία των συνδικάτων μέχρι σήμερα, πρώην συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ παραθέτει και συγκρίνει

Ο Νίκος Μπαλουρδος, ένστολος και πρώην συ συνδικαλιστής, επ αφορμή της ημέρας,  σημειώνει, «Ημέρα εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς η σημερινή. Εξυπηρετεί. Τα κολλήσαμε μαζί Πάσχα -πρωτομαγιά κ φτιάξαμε ένα ωραιότατο πενθήμερο. Άραγε όμως πόσο “τιμούμε” τους αγώνες των συνδικάτων του 1886 κ τι σχέση έχουν τα συνδικάτα του τότε με του σήμερα ?
Κακά τα ψέματα ο κόσμος στο άκουσμα της λέξης συνδικαλισμός δυσφορεί -το λέω με πολύ sic τρόπο- καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο συνδικαλισμός δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών αλλά των λίγων.
Προς μεγάλη μου απογοήτευση, τις προάλλες πήρα μέρος σε μία συζήτηση με νεαρούς συναδέλφους κ ούτε λίγο, ούτε πολύ έλεγαν ότι ο συνδικαλισμός στην αστυνομία είναι άχρηστος κ ότι θα έκαναν αιτήσεις διαγραφής από τα Σωματεία τους, καθώς δεν πληρώνονταν όλες τις ώρες των νυχτερινών που έκαναν, δεν βγαίνουν πολλές θέσεις για την επαρχία, καταργήθηκαν 6700 οργανικές θέσεις, το βαθμολόγιο είναι παλιό κ.α.! Εγώ συμφωνώ σε όλα, ναι έχουν δίκιο να είναι θυμωμένοι κ ότι υπάρχουν κ άλλοι πολλοί λόγοι για να είσαι απογοητευμένος από το επίπεδο διεκδικήσεων!
Όμως για ρωτήστε πως ήταν η Αστυνομία πριν τον συνδικαλισμό?! Νυχτερινά δεν ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ, ο αστυφύλακας γινόταν βητάς κ παρέμενε στο βαθμό μέχρι το τέλος, μετάθεση ο αστυνομικός στο χωριό του δεν έπαιρνε λόγω εντοπιότητας, ήταν έρμαιο του καθενός που είχε “γνωριμίες” κ αν δεν του έκανε τα χατίρια βρισκόταν να υπηρετεί στον “Έβρο”, αυτοδίκαιη χρήση ρεπό δεν υπήρχε ούτε σαν ιδέα κ.α.
Κάποιοι λοιπόν για όλα αυτά που σήμερα φαντάζουν αυτονόητα πάλεψαν κ εκδιώχθηκαν κ είναι κρίμα εμείς στη σημερινή εποχή να απαξιώνουμε την αξία του συνδικαλισμού.
Ναι είναι χαμηλό το επίπεδο, ναι μπορούν να γίνουν πολλά, ναι κ εμένα δεν με εκφράζουν οι περισσότεροι συνδικαλιστές αλλά δεν θα αποχωρήσω από το μοναδικό μετερίζι διεκδικήσεων ! Αν νομίζετε ότι οι πολιτικοί ή ανώτατοι αξιωματικοί θα σας δώσουν τα χαμένα γελιέστε !
Ενεργοποιηθείτε οι νέοι είτε βάζοντας υποψηφιότητα , είτε ελέγχοντας καθημερινά αυτούς που ψηφίζετε. Σταματήστε να ψηφίζετε με γνώμονα το πρόσκαιρο ατομικό συμφέρον κ ψηφίστε για την γενική πρόοδο κ θα βγείτε κερδισμένοι, πιστέψτε με.
Θα κλείσω λέγοντας μία φράση που μου είχε πει ο αδικοχαμένος ο Γιώργος Καραιβάζ “Νίκο, καλύτερος ο κακός συνδικαλισμός από τον καθόλου”.»