Καλάβρυτα: Ρουμάνος ιερέας και λαϊκός οι ιερόσυλοι- Απέσπασαν την “άφθαρτη χείρα” του Αγίου Χαραλάμπους, από την ΙΜ Μεγάλου Σπηλαίου

Ενώπιον του Εισαγγελέα, αναμένεται να οδηγηθούν δυο Ρουμάνοι κληρικοί και ο λαϊκός, οι οποίοι συνελήφθησαν ως δράστες της κλοπής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους από την προθήκη της ΙΜ του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων. Η άφθαρτη χείρα του Αγίου Χαραλάμπους, παραδόθηκε από τους Αστυνομικούς στους Μοναχούς κι επέστρεψε στην ΙΜ όπου και φυλάσσεται. Νωρίς το μεσημέρι (06/10-14.30), γκρουπ με προσκυνητές από τη Ρουμανία, με κληρικούς και λαϊκούς προσκηνυτές, στο πλαίσιο όπως ισχυρίζονται προγραμματισμένης εκδρομής θρησκευτικού τουρισμού, ταξίδεψαν από τη Ρουμανία (01/10) κι επισκέφτηκαν Μονές στην Ελληνική επικράτεια, με τελευταία στάση την ΙΜ Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, πριν αναχωρίσουν (07/10), για τη Ρουμανία.

01577-cf85cf84Μοναχός της Μονής, ανέλαβε να ξεναγήσει το γκρουπ των Ρουμάνων, οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί προσκυνητές στο Μοναστήρι. Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι Μοναχοι, κατά την αναχώριση των Ρουμάνων από τη Μονή, διαπίστωσαν ότι το Ιερό Λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους, έλειπε από την προθήκη. Άμεσα οι Μοναχοί ενημέρωσαν το Αστυνομικό τμήμα Καλαβρυτων και τον Ηγούμενο της Μονής π.Ιερώνυμο, ο οποίος από κοινού με το Μηροπολίτη Καλαβρύτων κκ Αμβρόσιο βρίσκονται στην Αθήνα σε εργασίες της Ιεράς Συνόδου.

Όπως κατέθεσε στους Αστυνομκούς ο Μοναχός, είχε αντιληφθεί κατά την ξενάγηση στη Μονή τις κινήσεις Ρουμάνου Ιερέα κι ενός λαϊκού, να έχουν αποκοπεί από το υπόλοιπο γκρουπ και με δεδομένο ότι στο Μοναστήρι δεν υπήρχαν άλλοι πιστοί εκείνη την ώρα, αναζητήθηκαν προκειμένου να εξετασθούν. Τα λασπωμένα παπούτσια του κληρικού και η νευρικές του κινήσεις τον προσδιόρισαν ύποπτο και κατά την εξέτασή του, ομολόγησε ότι μαζί με έναν ακόμα κληρικό κι έναν λαϊκό, είχαν αποστάσει το Ιερό Λείψανο, και υπέδειξε το σημείο εξωτερικά της Μονής όπου το είχαν αποκρύψει. Κατά τη έρευνα στις αποσκευές του Ρουμάνου κληρικού, εντοπίσθηκαν ένα κρανίο και οστά, τα οποία εξετάζεται να πρόκειται για Ιερά Λέιψανα από άλλες Μονές τις οποίες επισκέφτηκαν κατά την 6ήμερη περιοδεία τους στην επικράτεια. Ο Ρουμανος ιερέας, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι τα οστά τα μετέφερε μαζί του από τη Ρουμανία.

Η προανάκριση για την Αστυνομία συνεχίζεται καθώς εξετάζεται στην κλοπή των Ιερών Λειψάνων, να συμμετείχαν και άλλα μελη της Ρουμανικης “αποστολής”. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε, αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

Επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ, θα παραχωρήσει ο ΓΑΔΠ Δυτικής Ελλάδος στην έδρα της Υπηρεσίας στην Πάτρα.