Ιτέα: Πολλαπλά πυρήνα μέτωπα- Μήνυμα του “112” για εκκένωση

Καίγεται ο ελαιώνας της Άμφισσας, εκκενώθηκε μοναστήρι, με ενημέρωση στους πολίτες της βόρειας Ιτέας δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

(05/07-23 30) Οι επίγειες, και οι εναέριες δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενω η φωτιά έχει δημιουργήσει νέα απειλητικά μέτωπα.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Ιτέα της Αμφισσας με το ενα μέτωπο να κινείται απειλητικά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε (05/07-21.20) με μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας και οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της Ιτέας «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη», με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται σε συνδρομή της αστυνομίας, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά. Προληπτικα αποφασίστηκε η απομάκρυνση των κατοίκων από το Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς το χωριό, την Ιτέα και το Χρισσό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο της φωτιάς απειλεί επιχειρήσεις, και ποιμνιοστάσια με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν προσπάθεια να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή «καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας».

Στο σημείο επιχειρούν 140 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρο, 43 οχήματα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. Από αέρος επιχείρησαν 11 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, και ένα ελικόπτερο για τον συντονισμό των ενεργειών.

«Μετά από επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι της Βόρειας πλευράς της Ιτέας, να είναι σε ετοιμότητα λόγω εγγύτητας της πυρκαγιάς» ανέφερε ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής  σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, και διευκρινίζει ότι «αυτή η ενημέρωση δεν αποτελεί εντολή εκκένωσης».

Στο μέτωπο είναι ήδη και ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, «να ενταθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, με όσο το δυνατόν περισσότερα εναέρια μέσα, πριν πέσει το σκοτάδι» δήλωσε. Η Περιφέρεια υποστηρίζει το έργο της κατάσβεσης με μηχανήματα και υδροφόρες, .