Ηράκλειο, Κρήτης: «ΝΑΙ» στα Κέντρα Κράτησης απο το Σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ»

Ανακοίνωση από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π. Ε. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» για την εγκατάσταση Κέντρων Κράτησης
fraxtis1-thumb-large.jpg

Σε κάθε αιματοβαμμένο πόλεμο, υπάρχουν υπαίτιοι, υπάρχουν εκείνα τα οικονομικά, γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται στις πλάτες των λαών. Εκείνα τα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό φανατισμό, τη διαφορετικότητα των φυλών και των πολιτισμών και σπέρνουν ανάμεσά τους τη διχόνοια και το μίσος. Σε κάθε αιματοβαμμένο πόλεμο, υπάρχουν όμως και οι οικογένειες που ζητούν για τα παιδιά τους το αυτονόητο,  να ζήσουν, να αναπνέουν ελεύθερα, να παίζουν και να χαμογελούν. Ποιός άνθρωπος δε σοκάρεται όταν αντικρίζει εικόνες νεκρών παιδιών; Εικόνες που αποτυπώνουν το θρήνο της απώλειας αγαπημένων προσώπων;

Στην ανθρώπινη ιστορία μια από τις βασικές συνέπειες των πολέμων είναι η προσφυγιά. Είναι εκείνη η δύσκολη, αλλά αναγκαία, απόφαση να αφήσεις την πατρίδα σου μόνο και μόνο για να ανακτήσεις το δικαίωμα της ζωής, το δικαίωμα των παιδιών σου να μεγαλώσουν σε ασφαλές περιβάλλον. Εξάλλου, αυτό εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε καλά.Η ιστορική διαδρομή του λαού μας έχει ζήσει τον εφιάλτη του πολέμου, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά. Παράλληλα, η πολιτισμική μας παρακαταθήκη είναι συνυφασμένη με τους όρους της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Αυτές οι αξίες αναδεικνύονται καθημερινά στην εκπαιδευτική πράξη από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όταν οποιοσδήποτε πολιτικός, κοινωνικός ή οικονομικός φορέας τοποθετείται στο ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων και στην Κρήτη. Μας λυπεί και μας εξοργίζει, όταν ορισμένοι παράγοντες, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, επιδιώκουν εσκεμμένα ή όχι να γεννήσουν αισθήματα διχασμού, ξενοφοβίας και μίσους. Όλα αυτά δηλαδή, που  οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε καθημερινά  να εξαλείψουμε απ’ την κοινωνία, με το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε: την εκπαιδευτική πράξη.

Η εκπαιδευτική κοινότητα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη παιδιών με διαφορετικά πολιτισμικά, φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει στους μαθητές  όλα όσα συμπυκνώνονται σε μια σύντομη φράση: «Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί». 

 Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», όπως έκανε και στο παρελθόν με τις πρωτοβουλίες για τη συλλογή τροφίμων και τα σακίδια πλάτης με είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, το ίδιο θα πράξει και τώρα. Θα σταθεί αρωγός στη φιλοξενία και στήριξη των προσφύγων. Στον πόνο και τη φρίκη του πολέμου απαντάμε με ανθρωπιά και ελπίδα.