Ίλιον: Στο πάρκο Τρίτση στήνει ο στρατός Κέντρο προσωρινής διαμονής για τις εγκλωβισμένες μεταναστευτικές ροές

Στήνουν “προκατ” καταυλισμούς με σκηνές, σε ανοιχτούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, και γήπεδα, για να στεγαστούν προσωρινά οι εγκλωβισμένες μεταναστευτικές ροές, σε όλη την επικράτεια. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα, “Θα στείλουμε πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση”

image

Στρατιώτες από το πρωί (29/02) στήνουν καταυλισμό με σκηνές χωρητικότητας 800-1000 ατόμων στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει λάβει η Δημοτική Αρχή, ενημέρωσαν το Σάββατο βράδυ (27/02) από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οτι προκειται για προσωρινή λύση, για περίπου ένα μήνα, ενώ από τη Δημοτική Αρχή, σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο τέθηκαν οι προϋποθέσεις.

image

Όπως έγινε γνωστό, ο καταυλισμός, στήθηκε στο νότιο τμήμα του πάρκου, σε έκταση 70 στρεμμάτων, στον περιβάλλοντα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου και ήδη εχουν μεταφέρει (28/02) σκηνές -μια εγκατάσταση για 4μελής οικογένειες, καθώς άλλη μια χωρητικότητας 250 ατόμων με κουκέτες- ενώ χώρος διατέθηκε και στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό στο γήπεδο του μπέιζμπολ.

image

Οπως εξήγησε ο ειδικός συνεργάτης του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκης, εκτός από σκηνές, τουαλέτες, μαγειρεία, ιατρεία ενω στον πρόχειρο καταυλισμό, θα στεγαστούν και χώροι διοικητικής υποστήριξης, ενώ διευκρίνησε ότι δεν θα λειτουργήσει ως στρατόπεδο αλλά ως χώρος φιλοξενίας αν και θα υπάρχει φράκτης.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής, εμφανίζονται δύσπιστοι καθώς δεν υπάρχουν υποδομές ενώ κάνεις δεν διασφαλίζει ότι ο αριθμός όσων θα παραμείνουν στην “προκατ” εγκατάσταση, θα είναι ο προτεινόμενος των 1000 ατόμων.

image

Είχε προηγηθεί η δηλωση (29/02) από τον Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, “Θα στείλουμε πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση”..

image

Περίπου 10.000 υπολογίζεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων διερχόμενων μεταναστευτικών ροών- πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται σε χώρους στην Αττική. Στο Ελληνικό -στο γήπεδο χόκεϊ και στο κτίριο της παλιάς υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας στεγάζονται 3.250- στο λιμάνι του Πειραιά- περίπου 4.000- στην πλ.Βικτωρίας- περίπου 250 (πρόσφυγες και λαθρομετανάστες), στον Ελαιώνα -700 -, στο Σχιστό 1350. 

image
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τους ίδιους πρόχειρους υπολογισμούς, ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών που έχουν εγκλωβιστεί σε σημεία όλης της χώρας, υπολογίζεται σε περίπου 25.000 με την κυβέρνηση χωρίς σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής, να επιλέγει προσκαιρες λύσεις με πρόχειρα καταλύματα σε όσους ανοιχτούς χώρους ή με ανακατασκευές εγκαταστάσεων με υποτυπώδεις υποδομές προκειμένου να στήσει τους πρόχειρους καταυλισμούς.

image
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντωμεταξύ με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, “Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες,  μέχρι νεωτέρας.
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας
“.