Οικονομικός έλεγχος για οφειλές εκατομμυρίων της Πυροσβεστικής

Οικονομικό έλεγχο στην Πυροσβεστική απο κλιμάκια ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών.

wpid-11805793_10206302087926417_444396213_n-8.jpg

Οφειλές εκατομμυρίων της Πυροσβεστικής προς το ΝΑΤΟ, το ακριβές ύψος των οποίων, ωστόσο, αμφισβητείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος εξετάζονται από κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, υπό την εποπτεία για την Υπηρεσια του νυν Υπαρχηγού του Σώματος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, “οι εκκρεμείς προς διερεύνηση οφειλές -σύμφωνα με την υπηρεσία NSPA – αγγίζουν τα #€8 εκατ., εκ των οποίων #€7,1 εκατ. αφορούν στην τριετία 2012-2014”.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του μέχρι πρότινος Αρχηγού του Σώματος Γιάννη Καρατζιά, προηγήθηκε ωστόσο η οικονομική έρευνα που ακολούθησε, τροφοδοτεί συζητήσεις στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής.

Η οικονομική εκκρεμότητα της Πυροσβεστικής προς το ΝΑΤΟ χρονολογείται από το 2012.  Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχε ζητήσει τη διαμεσολαβηση του νατοϊκού οργανισμού NSPA – NATO Support and Procurement Agency για τον ανάδοχο της συντήρησης των ελικοπτέρων.

Η ανάδοχος εταιρεία εξοφλήθηκε από τον Νατοϊκό Οργανισμό, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν κατέβαλε τα χρήματα ως όφειλε καθως αμφισβητησε την τιμολογηση της παροχης υπηρεσιών συντήρησης -σσ σε ελικόπτερα με συνεχή λειτουργία, (καποια 12ετίας) και πολλα περισσότερα καθηλωμένα και με σοβαρά μηχανικά προβλήματα- και  των συμβάσεων μίσθωσης των ελικοπτέρων τύπου Ericsson και Komoph, στην αντιπυρική περίοδο. Εξετάζεται ωστόσο και η νομική διευθετηση της οικονομικής διαφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο οτι οι τρεις διαγωνισμοί που -πρόσφατα -προκήρυξε η Πυροσβεστική, για τη μίσθωση ελικοπτέρων και τη συντήρηση των ιδιόκτητων εναέριων μεσων της Υπηρεσίας, κυρηχθηκαν άγονοι, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.