Ικόνιο, Πειραιά: Κατέσχεσαν κοντέινερς με 700kl κοκαΐνη (video)

Έκρυβαν κοκαΐνη στους μηχανισμούς ψύξης και σε φορτία με μπανάνες. Οι ελληνικές διωκτικές Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 15 κοντέινερς με 700 κιλά κοκαΐνης σε εξωτερικές κρύπτες.

Οι κατασχέσεις εμπορευματοκιβωτίων σε Ιταλία και Μάλτα, σταθμούς μεταφόρτωσης των ναρκωτικών για το καρτέλ, οι ναρκέμποροι  αποφάσισαν να αλλάξουν “δρομολογιο” και να στείλουν το επόμενο κοντέινερ με “μπανάνες” και κοκαΐνη από το Εκουαδόρ απευθείας στη Θεσσαλονίκη. Η αποστολή του κοντέινερ που εντοπίσθηκε τον περασμένο Αύγουστο (2019), υπολογίζεται να έγινε τον προηγούμενο μήνα. Εκτιμάται οτι οι έμποροι του καρτέλ είχαν την “ψευδαίσθηση” ότι οι Ελληνικές Αρχές θα ήταν σε “θερινή ραστώνη” και θα περνούσαν τα ναρκωτικά χωρίς να εντοπισθούν.

Οι Λιμενικοί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, την ΕΛ.ΑΣ. και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες , έθεσαν υπό παρακολούθηση το κάργκο με αποστολή από Λατινική Αμερική και παραλήπτες στα ΣΕΜΠΟ Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Οι Ελληνικές Αρχές εντόπισαν σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη άλλα 14 κοντέινερς, εκ των οποίων τέσσερα είχαν προορισμό το Δυρράχιο της Αλβανίας και τα υπόλοιπα θα παρέμεναν στα δυο ελληνικά λιμάνια για να παραληφθούν από τους διακινητές και ακολούθως εκτιμάται οδικώς θα τα προωθούσαν στην Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά την έρευνα των Αρχών εχουν γινει μέχρι στιγμής σε Αλβανία και Ελλαδα, επτά συλλήψεις εν των οποίων ενας, έχει προφυλακιστεί

Ο τρόπος δράσης του καρτέλ ήταν συγκεκριμένος. Έκρυβαν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα στους μηχανισμούς ψύξης των κοντέινερ για να μπορούν με την λιγότερη “καθυστέρηση” να την παραλάβουν και να την προωθήσουν στο παράνομο εμπόριο. Όμως επεσήμαναν τα στελέχη των ελληνικών διωκτικών Αρχών οι ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν δεν προορίζονταν για την εγχώρια αγορά.

Τα ναρκωτικά κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν και Xray και μετά την ανεύρεση του πρώτου κοντέινερ έγινε “ανάλυση κινδύνου”, καθώς αναζητήθηκαν κοντέινερς με κοινά χαρακτηριστικά όπως τα στοιχεία αποστολέων, παραληπτών, διαδρομές κλπ.

Να σημειωθεί ότι οι αποστολείς του φορτίου, προκειμένου να γνωρίζουν τα ακριβή σημεία και το γεωγραφικό στίγμα που βρίσκονται τα ναρκωτικά ειχαν ενεργοποιήσει μηχανισμούς εντοπισμού θέσης (gps) στα εμπορευματοκιβώτια .

Σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τη φορολογική πολιτική και δημόσια περιουσία, Απόστολου Βεσυρόπουλου, οι επικεφαλείς των ελληνικών διωκτικών Αρχών που συμμετείχαν στις έρευνες αναφέρθηκαν σε λαθη των διακινητών του καρτέλ και οδήγησαν τις Ελληνικες Διωκριξες Υπηρεσίες σε συλλήψεις μελων του καρτέλ.

Όπως επισημάνθηκε “..το εμπόριο ναρκωτικών θεωρείται το πιο επικερδές για τις εγκληματικές οργανώσεις και τα κέρδη υπολογίζονται σε τρία τρισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο, ενω το κόστος αγοράς της κοκαΐνης, ανέρχεται σε €30.000 το κιλό στην Ευρώπη και $5.000 στην Λατινική Αμερική”.

Απο την εξέτασης της κοκαΐνης που κατασχέθηκε στο Χημείο του Κράτους διαπιστώθηκε ότι είναι υψηλής καθαρότητας 85% και η αξία της υπολογίζεται στα €10 εκατ. στην αγορά.