Ηγέτης των ανταρτών της Συρίας ψάχνει έξοδο στην Ευρώπη – διωκόμενος από κυβερνηση και τζιχαντιστες | ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Άγνωστος, ταξιδεύει ως λαθρομετανάστης, ως Σύρος, έχει υποβάλλει αίτημα ασύλου ως πρόσφυγας.. Στη Συρία είναι ο Laith Al Saleh, ο οποίος υπήρξε διοικητή ομάδας περίπου 700 ανταρτών του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” – FSA, μέλη του οποίου συμμετείχαν στις φονικές μάχες ενάντια στο Συριακό στρατό του Bashar Al Assad στο Αλέπο, και στις συγκρούσεις στο Κομπανί!
Έφτασε στη Κω (05/08) με προορισμό την Ευρώπη. Επιβιβάστηκε στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” (15/08), με το φωτογραφικό καρέ του Alexander Zemlianichenko να τον ξεχωρίζει ανάμεσα στους υπόλοιπους λαθρομετανάστες – στο ταξίδια από την Κω για την Αθήνα. Όπως δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο «ΑΡ» από τα Σκόπια όπου βρισκόταν τα συνέχιζε το ταξίδι του με προορισμό την Ολλανδία σε συγγενικά του πρόσωπα και στη συνέχεια θα επιχειρούσε να πάρει κοντά του και την οικογένειά του που παραμένει στη Συρία. Το θέμα κυριαρχεί στην ειδησεογραφία ξέρων πρακτορείων, με αναφορές στη δράση του επί Συριακού εδάφους.

Al_Saleh.jpg
Στο Χαλέπι της Συρίας- (02/2015) και στο λιμάνι της Κω (15/08)

Ολόκληρο το ρεπορτάζ

Στο συνωστισμένο χάος ενός ασφυκτικά γεμάτου κέντρου προσφύγων, ένας άνδρας προσπαθεί να βάλει τάξη – είναι χαρακτηρισμένοι παράτυποι μετανάστες σε γραμμές και καταγράφει τα ονόματά τους για το απογοητευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Laith Al Saleh, σοβατζής από το Χαλέπι, ξεχωρίζει από το πλήθος περιμένει κάτων από το θερμό λιοπύρι του Αυγούστου, και δεν είναι μόνο τα σημάδια της μάχης στο πρόσωπό του, που τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο ίδιος έχει συνηθίσει να είναι “ηγέτης” (δίνει εντολές)- υπήρξε ηγέτης ισχυρής ομάδας περίπου 700 ανταρτών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας – και τώρα είναι πρόθυμοι να βοηθήσει τους άλλους που βρίσκονται σε καθεστώς εξορίας.

wpid-4_laith_al_saleh.jpg

Ο Al Saleh, 30, είχε σπίτι, σύζυγο και μια φυσιολογική ζωή, πριν από την έναρξη του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 άτομα και έχουν εκτοπίσει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Συρίας. Τώρα, αυτός είναι ένας από τους δεκάδες χιλιάδες Σύρους -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- που κινδυνεύουν να πνίγονται στην παράνομη εισοδό τους στην Ελλάδα από θαλάσσης, με γεμάτα λέμβους, ενώ πληρώνουν έως και χιλιάδες δολάρια για την παράνομη μεταφοτά τους. Τουλάχιστον 135.000 άνθρωποι – κυρίως Σύροι – έχουν περάσει από την Τουρκία φέτος, περισσότεροι από ό, τι στο συνολικό άθροισμα του 2014 και 2013, μαζί.1 Laith Al Salehwpid-migrants18.jpg

Κανέις τους δεν επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης η οποία δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει στους οικονομικά αδύναμους πολίτες της. Προορισμός τους, είναι πλουσιότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία, στις όποίες μπορούν να φτάσουν μετά από διαδοχικές παράνομες διελεύσεων συνόρων, με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, έξοδα, ταπείνωση και ταλαιπωρία.
«Η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ άσχημα, τον πόλεμο καταστρέφει τα πάντα», δήλωσε ο Al Saleh στο Associated Press σε συνέντευξή του στην Κω. «(Η) κυβέρνηση καταστρέφει τα πάντα, τα κτίρια, τον πληθυσμό, σκοτώνουν τα παιδιά, τις γυναίκες – δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Συρία.”
Το ανατολικό ελληνικό νησί (στην Κω) είναι το πρώτο βήμα σε μια οδύσσεια που ελπίζει ότι θα τελειώσει στις Κάτω Χώρες, όπου μια θετική γνωμοδότησης σε αίτημα ασύλου του, θα επέτρεπε την οικογένειά του να εννωθούν και πάλι, νόμιμα – χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν την ίδια επίπονη διαδρομή.
Ένας έντονος, νευρώδης άνδρας με κοντά τα μαλλιά, ο Al Saleh μιλά αργά, ενώ ψάχνει τις σωστές διατυπώσεις στην αγγλική γλώσσα.
“Ολοι θελουν να εγκαταλείψουν τη Συρία”, ανέφερε. “Η (πατρίδα μου) είναι η πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο. Περίπου το 70% της πόλης έχει καταστραφεί … Στη Συρία, η Αλ Κάιντα με θέλει, η Daesh (η εξτρεμιστική ομάδα του Ισλαμικού Κράτους), η κυβέρνηση – πολέμησα ενάντια σε όλους. Δε με νοιάζει. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται. Εγώ δε φοβάμαι. ”
Ως έμπειρος μαχητής, ο Al Saleh κινείται γρήγορα. Ο ίδιος διέσχισε κρυφά τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, με τα πόδια περπατούσε για αρκετές ώρες, συνέχισε το ταξίδι με το λεωφορείο στην παράκτια πόλη της Αλικαρνασσού, απέναντι από την Κω, και πήρε το πρώτο σκάφος που βρήκε.
Έφτασε στην Κω τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου, μετά από ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών. Η φουσκωτή βάρκα επέβαιναν δεκάδες άνθρωποι τυλιγμένη με σωσίβια – μια νέα “κατάθεση” στην Αλικαρνασσό – φουσκωμένα ώστε να τους κρατήσει στη ζωή σε περίπτωση βύθισης. Οι δουλέμποροι τον χρέωσαν $ 1,000 για το αγκυροβόλιο.

Παρά την ειδοποίηση όταν έσβησε ο κινητήρας, οι λαθρομετανάστες προσέγγισαν στην ξηρά με ασφάλεια και περπάτησε 4 – 5 χιλιόμετρα (2-3 μίλια) στην πρωτεύουσα του νησιού την Κω, ένα τουριστικό παιδότοπο όπου οι επισκέπτες συνήθως ξενυχτούν μέχρι την αυγή, και περνούν την ημέρα τους στις παραλίες, όπου οι βάρκες των προσφύγων αποβιοβάζονται. Εκεί βίωναν κακουχίες και την καθυστέρηση, καθώς οι Αρχές του νησιού βρέθηκαν απροετοίμαστοι για τη συρροή τόσο μεγάλου αριθμού. Πολλοί ντόπιοι ξέσπασαν την οργή τους στους λαθρομετανάστες, οι οποίοι κοιμούνται σε πάρκα και δημόσιους χώρους στο απόγειο της τουριστικής περιόδου.

4 Laith Al Salehwpid-kos-prosfyges-01.jpg

“Οι άνθρωποι εδώ μας μισούν,” υποστηρίζει ο Al Saleh κατά τη 10ήμερεη παραμονή του για την παραλαβή των ταξιδιωτικών εγγράφων στο ανατολικότερο νησί του Αιγαίου (στην Κω). “Δεν ξέρω γιατί. Έχουμε έρθει εδώ στο δρόμο μας, όχι για να μείνουμε εδώ… Εμείς κοιμόμασταν στο έδαφος στα πάρκα, στο γήπεδο, κανείς δεν μας βοήθησε να βρουν ένα μέρος να κοιμηθούμε, με νερό ή φαγητό. Την πρώτη μέρα που πήγα σε ένα σούπερ μάρκετ για να αγοράσω τρόφιμα, αλλά με πέταξαν έξω. ”
Η Κως του επεφύλασσε μια αναπάντεχη συνάντηση – με έναν άνθρωπο τον οποίο αναγνωρίζει ως εχθρό της Συρίας. “Πριν από δύο ημέρες, είδα έναν από τους ελεύθερους σκοπευτές των κυβερνητικών δυνάμεων», ανέφερε. “Δεν μίλησα με τον ίδιο, αλλά είμαι ακόμα πολύ θυμωμένος.”

Στις 15 Αυγούστου καθαρός και ξεκούραστος, μετά από παραμονή δύο ημερών σε ένα μικρό ξενοδοχείο με άλλους 25 πληρώνουν Συρους επισκέπτες, ήταν η τελευταία φωτογραφία του Al Saleh με φίλους του, πριν την επιβίβαση στο πολοίο για Αθήνα. Την επόμενη μέρα, ταξίδευε μέσω Σκοπίων, σε ένα κατάμεστο τρένο που θα μπορούσε μόνο να επιβιβαστεί από το πραθυρο.
“Ήμουν τόσο κουρασμένος και αναστατωμένος με αυτό που βρήκα (στα Σκόπια) που ήθελα να κλάψω», ανέφερε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο “AP”.
Ο Al Saleh ανέφερε ότι έχει έναν ξάδερφο στην Ολλανδία, πρώην ανώτερος αξιωματικός του Συριακού στρατού που αυτομόλησε στους αντάρτες προτού τραυματιστεί άσχημα.
“Όταν φράσω στην Ολλανδία θα πάρω τα χαρτιά μου και θα φέρω την οικογένειά μου», σημέιωσε. “Ό, τι κάνω είναι γι ‘αυτούς, για τη σύζυγό μου και τον 3χρονο γιο μου. Ελπίζω ότι θα καταφέρουν να βρεθούμε, μετά από δύο ή τρεις μήνες.”

wpid-1_laith_al_saleh.jpg
Οι σύγκρουση της Συρίας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011, με ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του αυταρχικού καθεστώτος, αλλά αργότερα εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο μετά από μια μαζική κυβερνητική καταστολή.
Ο Al Saleh προσχώρησαν στην Ελεύθερου Συριακού Στρατού, το μετριοπαθες, υποστηριζόμενο από τις Δυνάμεις της Δύση που αντιτίθενται Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ – αλλά πολεμόντας παράλληλα και ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ-Κάιντα που διασυνδέονται στη Nusra Front.

“Είναι δύσκολο να πάρουμε τα όπλα και να πολεμούμε, αλλά θέλουμε ελευθερία», ανέφερε. «Όταν άρχισα να πολεμώ, ο γιος μου ήταν 28 ημερών Μερικές φορές, δεν μπορούσε να με θυμάσαι γιατί έλειπα στον πόλεμο συνεχώς. Δεν με φωνάζει “μπαμπά” με φωνάζει μετο όνομά μου,..” Laith” – (στα Αραβικά σημαίνει “λιοντάρι”).
Η γεννέτειρα του Al Saleh έχει καταστραφεί από τις μάχες και ο ίδιος, τραυματίστηκε δύο φορές, στο Χαλέπι και την κουρδική πόλη στα σύνορα του Kobani, τότε διοικούσε ομάδας περίπου 700 ανδρών.
“Κατά τον πρώτο μήνα της επανάστασης, τραυματίστηκα στο κεφάλι», είπε. “Έμεινα στο σπίτι για έναν περίπου μήνα. Μετά από αυτό, επέστρεψα στο πεδίο της μάχης, και μετά από ένα περίπου χρόνο τραυματισμένος και πάλι, όταν ένα κυβερνητικό αεροσκάφος εξαπέλυσε έναν πύραυλο.”
Ο πύραυλος αστόχησε για περίπου δύο μέτρα (περίπου 6 πόδια.) Ανατίναξε όμως το αυτοκίνητό του, σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και “έθαψε” τον Al Saleh σε ερείπια. Εθελοντές της πολιτικής προστασίας έσκαψαν και τον ανέσειραν. Όταν αναπράγει το βίντεο στο κινητό του τηλέφωνο, έχει μια στιγμιαία παρόρμηση σκέψης – για το ενδεχόμενο της επιστροφής του στα μέτωπα της Συρίας.
“Όλα στη Συρία είναι όμορφα. Εχει καταστραφεί, αλλά είναι όμορφα για εμένα. Οι δρόμοι μας κτίρια μας, οι φίλοι μου … τα πάντα είναι όμορφα στη Συρία”, θυμάται. “Ίσως θα επιστρέψω, ενώ η οικογένειά μου είναι στην Ολλανδία. Δεν θέλω να αφήσω τη χώρα μου, έχω ένα όνομα στη χώρα μου. Δεν μπορώ να το “χάλασω”. Οι φίλοι μου εξακολουθούν να αγωνίζονται εκεί.”

Πηγή- NICHOLAS PAPHITIS & DALTON BENNET Associated Press

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport