“Η σύλληψη, καταδίκη και έκτιση της ποινής, με απόλυτο σεβασμό στο νόμο, το κράτος δικαίου και τις Αρχές της Δημοκρατίας. Αυτά είναι τα όπλα μας κατά της τρομοκρατίας”

Με αφορμή την υπόθεση του κατάδικου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα,  η Εγκληματολογος ειδική σε θέματα τρομοκρατίας Μαρία Αλβανού, παραθέτει την επιστημονική της άποψη

«Ασχολούμαι με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρόνια τώρα και η ασφάλεια είναι το βασικό γνωστικό αντικείμενο μου. Σε αυτή τη βάση σταθερά και ανέκαθεν υποστηρίζω την αποφυγή συγκρούσεων που αναπόφευκτα δημιουργούν εύφορο έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση στη βία, αλλά και δημιουργία ή συντήρηση δεξαμενής στρατολόγησης, αλλά και συμπαθούντων. Σκοπός μιας (ρεαλιστικής) αντιτρομοκρατικής πολιτικής είναι να εξαρθρώνονται ομάδες/δίκτυα τρομοκρατικής δράσης (ή να μειώνεται η επιχειρησιακή τους δυνατότητα), να αποτρέπονται τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και να μειώνονται θύλακες τρομοκρατικής βίας μακροπρόθεσμα.
Αν δεν το έχουν καταλάβει κάποιοι, έφεραν στο προσκήνιο βασικό αυτουργό τρομοκρατικής δράσης. Άνοιξαν πόρτα επιρροής του προς τη σημερινή γενιά αντιεξουσιαστικής/βίαιης αναρχικής/τρομοκρατίκης δράσης. Ποιά πολιτική πρόληψης ριζοσπαστικοποίησης στη βία εξυπηρετεί η παρούσα κατάσταση; Αν πεθάνει, τότε ο συγκεκριμένος δολοφόνος θα πληγώσει πάλι τη χώρα αυτή.
Να φανεί ότι η κυβέρνηση “δεν εκβιάζεται”; Δεν έπρεπε εξαρχής να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο έντασης και σύγκρουσης με πλέον “lose-lose” επιλογές. Η Δημοκρατία δεν κάνει “bras de fer” με δολοφόνους, εφαρμόζει τον νόμο και ακούει όσα θεσμικοί φορείς (π.χ. Συνήγορος του Πολίτη) επισημαίνουν για την ορθή, αμερόληπτη, στα πλαίσια κράτους δικαίου εφαρμογή του νόμου.
Όσοι λοιπόν δεν νοιάζονται και πολύ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δολοφόνων και καταδικασθέντων (ένα μεγάλο ποσοστό δηλαδή, που δεν αντιλαμβάνεται ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του νόμου δεν αφορά τους καλούς…), ας δείξουν ενδιαφέρον έστω για την ορθή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Υ.Γ. Η σύλληψη, καταδίκη και έκτιση της ποινής που η Δικαιοσύνη επέβαλε σε τρομοκράτες οφείλουν να γίνονται πάντα με απόλυτο σεβασμό στον νόμο, το κράτος δικαίου και τις αρχές της Δημοκρατίας. Γιατί αυτά είναι τα όπλα μας κατά της βίας της τρομοκρατίας. Τεράστια όπλα για όσους καταλαβαίνουν τη μακροπρόθεσμη ισχύ τους».