“Η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία και νικητές αναδείχθηκαν οι φοιτητές”

Ανακοίνωση της φοιτητικής παράταξης, “Ανεξάρτητοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ”

5 Μαρτίου 2020, ώρα 13:00. Η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία σε γενική συνέλευση φοιτητικού συλλόγου στην Ελλάδα έληξε επιτυχώς! Την προηγούμενη μέρα Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, διεξήχθη Γενική Συνέλευση σε αμφιθέατρο της Σχολής μας. Ο συντονιστής των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων Φοιτητών Κ.Ο. καθ όλη τη διάρκεια της συνέλευσης δεχόταν τραμπουκισμούς, ύβρεις και συκοφαντίες από μέλη παρατάξεων. Μετά την παρουσίαση του Ανεξάρτητου Πλαισίου και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τοποθετήσεων δεν επιτράπηκε ούτε συζήτηση για διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την στιγμή που η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει ήδη καθιερωθεί στον Φοιτητικό Σύλλογο σε προηγούμενη μαζικότατη Γενική Συνέλευση στις 4 Δεκεμβρίου 2019! Τα μέλη των παρατάξεων με χρήση απειλών και λεκτική βία ανάγκασαν τον συντονιστή των Ανεξάρτητων να αποχωρήσει από τη συνέλευση, συζητώντας μάλιστα και τη διαγραφή του από τον Φοιτητικό Σύλλογο! Στη συνέχεια οι 81 παρευρισκόμενοι της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν παράτυπα με ανάταση χειρός, και το Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο επικράτησε με 54 ψήφους, αποφασίζοντας την κατάληψη της Σχολής μας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020.
Μετά την αποχώρησή του, και με τη συνδρομή εθελοντών συμφοιτητών πραγματοποιήθηκε η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία διήρκεσε συνολικά 18 ώρες και στην οποία νικητές αναδείχθηκαν πρωτίστως οι φοιτητές, καθώς 304 πιστοποιημένοι φοιτητές Μηχανολόγοι Μηχανικοί, αριθμός ρεκόρ για τις συνελεύσεις του συλλόγου, συμμετείχαν σε αυτές. Το πλαίσιο των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων αναδείχθηκε κυρίαρχο με 231 ψήφους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2020 ο φοιτητικός μας σύλλογος πήρε την απόφαση ότι η ψηφοφορία εφεξής θα γίνεται ηλεκτρονικά, απόφαση την οποία οι παρατάξεις του συλλόγου δε σέβονται και δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν επ ουδενί. Το σύστημα που επιλέχθηκε είναι το ZEUS το οποίο διασφαλίζει αφενός την ανωνυμία, και το απόρρητο της ψήφου, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και με απόφαση του Αρείου Πάγου αρ. 519/2015, και αφετέρου ότι οι συμμετέχοντες θα είναι μόνο μέλη του φοιτητικού μας συλλόγου. Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ήταν η εξακρίβωση των συμμετεχόντων, η αποφυγή των αντιδημοκρατικών πρακτικών που κατά καιρούς σημειώνονται στα φοιτητικά αμφιθέατρα, καθώς και η μεγαλύτερη συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου. Το τελευταίο φάνηκε περίτρανα από τον αριθμό των συμμετεχόντων σε σύγκριση με την παράτυπη ψηφοφορία.
Κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία επικράτησε το πλαίσιο των Ανεξάρτητων Μηχανολόγων, με το οποίο 231 φοιτητές αποφάσισαν μεταξύ των άλλων και την ομαλή διεξαγωγή της ροής μαθημάτων. Όμως νωρίς το επόμενο πρωινό, περίπου 50 φοιτητές του τρίτου έτους που μετέβησαν στην Σχολή για να παρευρεθούν σε διάλεξη, καθώς και οι καθηγητές, βρήκαν τη Σχολή κατειλημμένη από μικρή ομάδα μελών παράταξης των Μηχανολόγων και άλλων Σχολών του ΕΜΠ. Φοιτητές και καθηγητές ζήτησαν από τους καταληψίες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να αποχωρήσουν ώστε να συνεχιστούν οι εκπαιδευτικές λειτουργίες της Σχολής. Οι καταληψίες ωστόσο απώθησαν και τραμπούκισαν τους φοιτητές, κλείδωσαν τα αμφιθέατρα και στη συνέχεια όρμησαν στο γραφείο του Κοσμήτορα απειλώντας τον ίδιο και τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί. Μετά από αρκετή ώρα λεκτικής βίας και εξαιτίας των άσχημων συνθηκών φοιτητές και καθηγητές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το ΕΜΠ. Οι καταληψίες επιπλέον απέτρεψαν την πραγμάτωση ορισμένων μαθημάτων συνδιδασκαλίας από κοινού με τους Ναυπηγούς Μηχανολόγους Μηχανικούς, οι οποίοι είχαν μαζί μας μάθημα.

Δεν είναι δυνατόν ως ενεργοί δημοκρατικά πολίτες να δεχτούμε αυτή τη φίμωση της ελευθερίας μας. Έχουμε το νόμιμο και ηθικό δικαίωμα να καθορίζουμε τις ζωές και τις σπουδές μας.
Καλούμε τους αρμόδιους να στηρίξουν την πρσπάθειά μας για εκδημοκρατισμό του Ελληνικού Πανεπιστημίου!

Ζητάμε από την Κοσμητεία της Σχολής και την Πρυτανεία του ΕΜΠ να μην στέκονται αμέτοχες μπροστά στις αυθαιρεσίες των κομματικών παρατάξεων, οι οποίες προχωρούν σε συνεχόμενες καταλήψεις των σχολών “νομιμοποιώντας” τις πράξεις τους με Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες απουσιάζουν αφενός οι απαιτούμενες απαρτίες, όπως αυτές ορίζονται ρητά στα Καταστατικά των Συλλόγων και αφετέρου οι Δημοκρατικές συνθήκες διαλόγου! Ζητάμε το δικαίωμα μας στην Παιδεία να μη γίνεται παιχνίδι στα χέρια των πολιτικών συμφερόντων των κομματικών παρατάξεων. Ζητάμε ένα Πανεπιστήμιο, όπου υπάρχει όντως άσυλο ιδεών και δεν γίνεται πολιτικός στίβος μεταξύ αντικρουώμενων δυνάμεων. Όπου οι φοιτητές να μπορούν να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου μέσα σε ένα υγιές πλαίσιο συζήτησης και διαλόγου, χωρίς να φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα. Ζητάμε ένα ελεύθερο και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο!

Ανεξάρτητοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ

Συνυπογράφουν: Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής