“Οι ελλείψεις είναι ήδη εδώ για το Πυροσβεστικό Σώμα”, του Μάριου Σταύρου*|ΑΠΟΨΗ.

“Με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου το Σώμα θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να μαζεύει και να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του από τις απώλειες αυτής της περιόδου. Αντί όμως για αυτό η έλλειψη χρηματοδοτήσεως και οι αλλεπάλληλες περικοπές στον προϋπολογισμό του, έχει αναγκαστεί να συσσωρεύει τα προβλήματα μαζί με των προηγουμένων ετών” .

wpid-12065804_10207030002780147_507348051176236527_n.jpgΤο προσωπικό δεν έχει τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και αυτά που έχουν είναι φθαρμένα και σχεδόν κατεστραμμένα.
Το μόνιμο προσωπικό δεν έχει πάρει εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα ούτε τα βασικά όπως στολές σταθμού,αντιπυρικές βαρέως τύπου και αντιπυρικές μπότες.Πάρα μονό σε κάποιες εξαιρέσεις έχουν χορηγηθεί παρόμοια ειδή με βάση αναφορές που έχουν γίνει για ολική καταστροφή αυτών των ειδών.
Οι ΠΠΥ είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση μια που έχουν ακόμη λίγα χρόνια στο Σώμα και ο εξοπλισμός του αν και ελλιπής είναι σχετικά καινούργιος.
Πάρα την νομική υποχρέωση του Σώματος για χορήγηση ΜΑΠ στο εθελοντικό προσωπικό του, δεν έχει κάνει τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα και για τους γνωστούς σε όλους μας οικονομικούς λόγους δεν είναι ποια εφικτό να σπαταλώνται χρήματα από τους εθελοντές πυροσβέστες όπως γινόταν σε παλαιότερα χρόνια.

wpid-images.jpgΤα μέσα και κυρίως τα οχήματα του Σώματος είναι σε κρίσιμο σημείο. Τα γραφεία κινήσεως των κατά τόπους σταθμών δίνουν μαζί με τους διοικητές καθημερινά αγώνα για να εξασφαλίσουν την λειτουργία των βασικών οχημάτων για το μίνιμουμ του πυροσβεστικού έργου.
Πάρα πολλά υδροφόρα οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί ήδη, ακόμη και από μικρο βλάβες, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και προβλημάτων με τα συνεργαζόμενα εξωτερικά συνεργεία τα όποια είναι απλήρωτα εδώ και καιρό.
Η κατάσταση είναι χειρότερη για τα βοηθητικά οχήματα του Σώματός που όπως είναι αντιληπτό έχουν πέσει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα υδροφόρα.
Για παράδειγμα τις προηγούμενες μέρες το Σώμα έδωσε έναν ακόμα τιτάνιο αγώνα για να προστατέψει τις ζωές και τις περιούσιες των συνανθρώπων μας .Σε αυτή την μάχη κλήθηκε να συμμετέχει και το φορτηγό έκτακτων αναγκών ενός σταθμού (σε έμενα είναι γνωστό ποιος είναι ο σταθμός όπως και η πινακίδα του οχήματος) για την μεταφορά ενός αρκετά μεγάλου αριθμού αντλιών στις πληγείσες περιοχές. Όμως το εν λόγω όχημα είναι σχεδόν ακινητοποιημένο από πρόβλημα στις μπαταρίες . Το προσωπικό του σταθμού έβαλε μπροστά το όχημα το όποιο μετέβη στην πληγείσα περιοχή με εντολή, να μην το σβήσουν όσο χρειαστεί(δηλ. επί 3 συνεχόμενα 24ώρα), αφού δεν είχε την δυνατότητα να ξαναπάρει μπροστά και δεν υπήρχε δυνατότητα αντικατάστασης του ούτε από άλλο όχημα του σταθμού αφού και το όχημα μεταφοράς προσωπικού τους ήταν εκτός λειτουργίας . Για όλα αυτά είχε ενημερωθεί η περιφερειακή διοίκηση του Σώματος. Ένα ακόμα σημασίας περιστατικό που καταδεικνύει τα προβλήματα ήταν αυτό με ένα διοικητικό τζιπ που δόθηκε από το Αρχηγείο σε σταθμό για να χρησιμοποιηθεί από τον τοπικό επιχειρησιακό αξιωματικό αφού ο σταθμός δεν διέθετε άλλο όχημα για αυτή την αποστολή (επίσης γνωρίζω τον σταθμό και την πινακίδα του οχήματος). Το εν λόγω όχημα χάλασε από τις πρώτες κιόλας ώρες της νέας του αποστολής καθηλώνοντας τον επιχειρησιακό αξιωματικό στο σταθμό και τον τομέα σε μειονεκτική θέση.

ΠΣΑυτές είναι ελάχιστες από τις ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος που όμως κάνουν ξεκάθαρο το ποσό δύσκολο είναι το έργο των Πυροσβεστών σήμερα υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτό το έργο -καθήκον είναι που φέρουν καθημερινά σε αίσιο τέλος υπό αντίξοες συνθήκες ξεχνώντας καμία φόρα ακόμα και τους κίνδυνους. Όπως έκανε για παράδειγμα ένας ακόμη Πυροσβέστης που αυτή την στιγμή νοσηλεύεται στο ΓΝΑ αφότου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χείμαρρου στην προσπάθεια του να βοηθήσει κάποιους συνανθρώπους μας και ευτυχώς για αυτόν πάρα την ταλαιπωρία της υγείας του είχε αίσιο τέλος έναντι με αρκετούς άλλους χαμένους ήρωες του Σώματος.

Πίσω από τα κάλογυαλισμένα οχήματα, τα καινούργια αστραφτερά κράνη που θα δουν οι πολίτες στην παρέλαση σε μερικές μέρες, θα υπάρχουν όλα τα παραπάνω προβλήματα για να ζητάνε λύσεις από την πολίτικη ηγεσία και ιδίως από τον νέο Γεν. Γραμματέα Πολίτικης Προστασίας που είναι γνώστης όλων αυτών από την θητεία του στο Σώμα και από την φυσική ηγεσία που είναι και άμεσα υπεύθυνη.

__________

*κείμενο του Μάριου Σταυρου, εθελοντής Πυροσβέστης- ΠΣ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport