“Η διαφάνεια των διαδικασιών είναι υποχρέωσή σας προς τα μέλη, οι συνδρομές των οποίων συντηρούν την Ομοσπονδία”

Ανακοίνωση τής Συμμαχίας Μάχιμων Αστυνομικών για τη δωρεά οικίσκων στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας, από την ΠΟΑΣΥ

Στο κείμενό της καταγγελίας οι συνδικαλιστές αναφέρουν, «Διαχρονικά τόσο εμείς όσο και το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματός μας είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της εξωστρέφειας αλλά και επιδοκιμάζουμε όλες τις ενέργειες υπέρ συμπολιτών μας που λόγω διαφόρων συνθηκών έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας.

Παράλληλα όμως είμαστε υποχρεωμένοι , απέναντι σε όσους πιστεύουν σε εμάς, αλλά και σε όλα τα μέλη μας να αποζητάμε την αλήθεια αλλά και να ζητάμε επίσημες απαντήσεις σε θέματα που αφορούν όλους και κυρίως όσον αφορά την οικονομική διαχείριση των κρατήσεών μας.

Όσον αφορά για την ενέργεια της Ομοσπονδίας Αστυνομικών να προχωρήσει στην αγορά και παραχώρηση οικίσκων στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας, στους οποίους εκφράζουμε την αμέριστη ηθική συμπαράσταση για τον Γολγοθά που περνάνε και η βοήθεια όλων μας είμαι επιβεβλημένη, γεννούνται σε όλους μας ερωτήματα τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης:

Για ποιο λόγο η απόφαση για την αγορά των οικίσκων δεν ήταν ομόφωνη;

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κόστισαν 39.000 ευρώ, ένα ομολογουμένως υπέρογκο ποσό για να εκταμιευτεί από το ταμείο μας. Ισχύει αυτό το ποσό;

Το άρθρο 31 του καταστατικού της ΠΟΑΣΥ προβλέπει ρητά: ‘’Για δαπάνη αγοράς ακινήτου πρέπει να αποφασίσει το Πανελλαδικό Συνέδριο’’ (άρθρο 31 παρ 5) . Πολεοδομικά οι μεταφερόμενοι οικίσκοι, όταν είναι μόνιμα πακτωμένοι με σταθερές υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις απαιτούν πολεοδομική άδεια και ως εκ τούτου εμπίπτουν στην έννοια των ακινήτων. Για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε το ανωτέρω άρθρο του καταστατικού;

Το άρθρο 31 του καταστατικού της ΠΟΑΣΥ επίσης προβλέπει ρητά: ‘’Για να προμηθευτεί η Ομοσπονδία διάφορα πράγματα που είναι αναγκαία πρέπει να συσταθεί επιτροπή με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας που θα συγκεντρώσουν προσφορές και θα εισηγηθεί ποια είναι εκείνη που συμφέρει περισσότερο’’ (άρθρο 31 παρ 6) . Πραγματοποιήθηκε σύσταση της επιτροπής αυτής; Αν ναι για πόσες προσφορές έγινε εισήγηση στην Εκτελεστική καθώς οι πληροφορίες μας λένε ότι έγινε απευθείας ανάθεση.

Η διαφάνεια των διαδικασιών αυτών είναι υποχρέωσή σας προς τα απλά μέλη οι συνδρομές των οποίων συντηρούν την Ομοσπονδία μας, τα οποία μέλη δικαιούνται ενημέρωσης.

Μεταξύ των μελών μας ανά τους καιρούς έχουμε διαπιστώσει να εξελίσσονται οικογενειακά δράματα με εκατοντάδες συναδέλφους βαριά άρρωστους να μένουν είτε ανίκανοι για εργασία είτε χάνουν την ζωή τους αφήνοντας πίσω τους ορφανά και χήρες, τραυματισμένους εν ώρα υπηρεσίας να γνωρίζουν οικονομική εξαθλίωση, συναδέλφους που λόγω της ιδιότητάς τους κάηκαν τα σπίτια και τα οχήματά τους και δεν αποζημιώθηκαν ποτέ, συναδέλφους μας που λόγω φυσικών καταστροφών μένουν άστεγοι και αβοήθητοι στο χείλος της οικονομικής καταστροφής κ.λ.π. , με αποτέλεσμα τα πρωτοβάθμια σωματεία με τις μικρές δυνάμεις τους να προσπαθούν να τους βοηθήσουν οικονομικά ενώ η Ομοσπονδία με τέτοιο ταμειακό απόθεμα να μένει ΑΜΕΤΟΧΗ στην οικονομική τους ενίσχυση αντί να πρωτοστατεί.

Γνώμη μας είναι ότι πέραν των αντικαταστατικών χειρισμών οι οποίοι χρίζουν διερεύνησης (εκτός και αν λάβουμε απαντήσεις για το αντίθετο) δεν υπήρχε καμία αναγκαιότητα τα εκταμιευτεί ένα τέτοιο υπέρογκο ποσό από το Ταμείο μας για να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες (η στέγαση των σεισμοπαθών είναι υποχρέωση της Περιφέρειας και της Πολιτείας) και η Ομοσπονδία σωστά όφειλε να δείξει την εξωστρέφειά της και την συμπαράσταση αλλά με άλλους τρόπους όπως αποστολή ειδών ιματισμού και τροφίμων διαθέτοντας ένα συμβολικό ποσό ανάλογα με τις δυνατότητες του Ταμείου. Περιμένουμε επίσημες απαντήσεις για τα ανωτέρω ερωτήματα».

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΥ.Μ.Α.