Η διαχείριση των λαθρομεταναστών, φέρει σε αντιπαράθεση Αβραμόπουλο- Χριστοδουλοπούλου

Χωρις ουσιαστικές αποφάσεις και εξεύρεση λύσεων στην ανακοπή των λαθρομεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργών παρουσία του Ευρωπαίου επίτροπου.

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό, με συμμετοχή του αρμόδιου Ευρωπαίου επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, της αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φέρεται να εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν πλέον σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. ενώ- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- να δεσμεύτηκε ότι αύριο που θα βρίσκεται πάλι στις Βρυξέλλες, θα ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από τη διαχειριστική αρχή για την εκταμίευση από το Ταμείο Εξωτερικών  Συνόρων υψος ποσού 33.000.000 ευρώ για την Ελλάδα. Παράλληλα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της χώρας από το ταμείο εξωτερικών συνόρων με ύψος ποσού 470.000.000 ευρώ σε βάθος εφταετίας, δεσμεύτηκε στους δύο αναπληρωτές Υπουργούς να μεριμνήσει ο ίδιος προσωπικά ώστε να εγκριθούν νέα κονδύλια με την απορρόφηση της πρώτης δόσης, αφού το ποσό κρίνεται περιορισμένο για τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα με την διαρκώς αυξανόμενη μετακίνηση λαθρομεταναστευτικών ροών.
Ωστόσο το κλίμα μεταξύ του Δημήτρη Αβραμόπουλου και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ήταν έντονα φορτισμένο- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- καθώς υπήρξαν εκατέρωθεν και κατ’ επανάληψη αιχμές, στο πλαίσιο ωστόσο του “πολιτικού καθωσπρεπισμού”. Άλλωστε οι σχέσεις του Ευρωπαίου επίτροπου και της αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής, από  τον περασμένο Μάιο σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν τεταμένες όταν και είχαν τεθεί για πρώτη φορά θέματα στήριξης κι εμπιστοσύνης με αφορμή το μεταναστευτικό.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο επιτετραμένο για το ζήτημα των λαθρομεταναστευτικών ροών, όπως έχει διαμορφωθεί.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport