Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ με δύο συλλήψεις, με δήλωση εξιχνίασης του ΥπΠΡΟΠΟ

Ποιος, γιατί και τι επιδίωξη είχε, με την εντολή εκτέλεσης του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, είναι ερωτήματα που προκύπτουν, ωστόσο οι Αρχές παρά τις δύο συλλήψεις δεν έχουν καταφέρει να εξιχνιάσουν την υπόθεση

Τα δύο αδέλφια αρνούνται την οποιαδήποτε εμπλοκή τους, ενώ αναμένεται την Τετάρτη (03/05) να μεταχθούν στον 30 Ανακριτή ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ προκειμένου να απολογηθούν μετά την προθεσμία που ζήτησαν κι έλαβαν.
Με τα στοιχεία που παραθέτει επίσημα και σε διαρροές η ΕΛΑΣ, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ανήκει στις εκτελέσεις του κοινού ποινικού εγκλήματος, και αποδίδεται ως “πληρωμένη δολοφονία”. Ένα “συμβόλαιο θανάτου”, ως πράξη αντεκδίκησης μεταξύ ομάδων ανθρώπων της “νύχτας” με τον ηθικό αυτουργό να μην έχει προσδιορισθεί και τον εκτελεστή επίσης να διαφεύγει.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ένας έχει δώσει την εντολή για το “συμβόλαιο θανάτου”, με τις επαφές και τις κινήσεις του δημοσιογράφου να προκάλεσαν την απόφαση για την εκτέλεσή του . Πέντε πρόσωπα περιγράφονται στη δικογραφία εκτός από τους δύο συλληφθέντες, τα δύο αδέρφια 40 και 48 ετών, επιπλέον τρία πρόσωπα φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση.

Το τμήμα Ανάλυσης της ΕΛΑΣ εξέτασε περισσότερα από 300 βίντεο προκειμένου στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, να χαρτογραφήσουν την πορεία διαφυγής των εκτελεστών με το γκρι scooter. Από τον πρώτο μήνα είχαν δει την παράλληλη πορεία του λευκού van και προχώρησαν πριν από πέντε ημέρες στη σύλληψη των δύο αδελφών δυνάμει ενταλμάτων για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Ενώ με ραδιογωνομέτρηση τα κινητά τηλέφωνα των δύο αδελφών, σύμφωνα με τις Αρχές απενεργοποιήθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο και σε συγκεκριμένη ώρα, ενώ σύμφωνα με την έρευνα τα επαναλειτούργησαν πάλι την ίδια ώρα, και σχεδόν 15λεπτα μετά την άφιξη του λευκού van στην έδρα της εταιρείας καθαρισμού μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση τής ΕΛΑΣ, «από την συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε διακριβώθηκε ότι οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία μοτοσυκλέτα τύπου scooter, καθώς και φορτηγό τύπου van. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο την προηγούμενη μέρα της ανθρωποκτονίας».
Κατά την έρευνα, οι δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με τις επίσημες διαρροές, φέρονται να είχαν υποστηρικτικό ρόλο στη φονική ενέδρα του Δημοσιογράφου, ωστόσο σε ανεπίσημες πηγές αποδίδεται η εκτίμηση, ο ένας εκ των δύο αδελφών, να ήταν φυσικός αυτουργός (εκτελεστής) στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβαζ κάτι που ωστόσο δεν αποδίδεται στη δικογραφία που θα λάβουν γνώση Εισαγγελέας και Ανακριτής, προκειμένου να αποφασίσουν για την ποινική μεταχείριση των δύο συλληφθέντων .

Πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι από το βιντεοληπτικό υλικό καμερών ασφαλείας, το οποίο εξετάσθηκε και αναλύθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ο σωματότυπος του 40χρονου προσομοιάζει με τη σωματοδομή του εκτελεστή στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διαρροές για τους δύο συλληφθέντες, ο 40χρονος είναι αθλητής της σωματικής διάπλασης, και το 2015 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, σωματική βλάβη και παραβάσεις του νόμου περί όπλων ενώ το 2018 είχε εμπλοκή σε υπόθεση με απειλή και έκρηξη. Σε βάρος του, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για εκβιασμούς το 2016 και δολοφονία, ενώ φέρεται να ανήκε στην ομάδα του «σαμπρέλα» ή «καράφλα» ή «Νταίζη», ο οποίος είχε δολοφονηθεί στο Παλαιό Φάληρο. Ο ίδιος φέρεται ως ιδιοκτήτης τεσσάρων πρατηρίων καυσίμων στην Αττική, ενώ διατηρεί επίσης επιχείρηση με ενοικιαζόμενα οχήματα στη Σαντορίνη.
Ποινικό Μητρώο φέρεται να διατηρεί και 48χρονος αδερφός του, ο οποίος έχει εμπλακεί σε ληστεία απο κοινού (σσ με τον 48χρονο αδελφό του) και δύο ακόμα άτομα . Σύμφωνα με τις Αρχές και οι δύο συλληφθέντες, φέρονται να έχουν εμπλοκή στη δολοφονία του 35χρονου πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη ή «Ντέρτι Χάρι» το 2021 στο Γαλάτσι.

«Θα μπουν δύο αθώοι φυλακή!» υποστηρίζει εκ των δύο συλληφθέντων, με τον 40χρονο να αρνείται τις κατηγορίες για εμπλοκή του, στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραιβάζ.
«Οι δολοφόνοι του κυρίου Καραϊβάζ θα μείνουν ελεύθεροι και θα μπουν δύο αθώοι στη φυλακή με οικογένειες. Εγώ θα αποδείξω, δεν υπάρχω πουθενά, σαν οντότητα, σαν τίποτα στις δικογραφίες. Ο κόσμος θα τις διαβάσει, θα την ανεβάσω τη δικογραφία μου να τη διαβάσει όλος ο κόσμος. Γελάω δυστυχώς.

Θέλω να μου πουν την Τετάρτη που θα περάσω Ανακριτή και Εισαγγελέα ποια είναι τα στοιχεία που με προφυλακίζουν, τίποτα άλλο. Αλλά οι δολοφόνοι του κυρίου Καραϊβάζ θα μείνουν έξω» δηλώνει ό ίδιος και αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται για εμπλοκή του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργος Καραϊβάζ.

Την ίδια εκδοχή, παραθέτει και η Αλβανή σύζυγός του, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας καθαρισμού στην οποία ανήκει το van, που αποδίδεται ως συνοδευτικό στο Scooter διαφυγής των εκτελεστών του δημοσιογράφου.

«Είναι αθώοι… Μας έμπλεξαν με το van … δουλεύουμε σε όλη την Αττική… έπεσαν από τα σύννεφα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι άλλοι τρεις οι οποίοι εκτιμάται ότι εμπλέκονται στην δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, φέρονται επίσης, να έχουν απασχολήσει τις Αρχές. Πρόκειται για 53χρονο με το προσωνύμιο «θαμνάκιας» ή «τρελός» ο οποίος εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης στις φυλακές για εγκληματική οργάνωση και τη Greek Maria. Ο ίδιος, το 2020 είχε γίνει στόχος απόπειρας δολοφονίας στη Βούλα. Η εμπλοκή του στην υπόθεση, φαίνεται να προέρχεται από «καραμπόλα» στην προμήθεια παράνομων κινητών τηλεφώνων στις φυλακές,  καθώς διαρροές αναφέρουν ότι είχε διατελέσει συγκελίτης με άτομα στα οποία αποδίδεται εμπλοκή στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ .
Έτερος στον οποίο αποδίδεται εμπλοκή στην υπόθεση, είναι ο φερόμενος ως οδηγός του van το οποίο εμφανίζεται στη σκηνή της δολοφονίας, ο ίδιος είχε κατηγορηθεί για εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία και εκβιασμό και ήταν συγκατηγορούμενος με τον
Γ.Μ γνωστός με το προσωνύμιο «θαμνάκια». Ενώ το τρίτο πρόσωπο αποδίδεται στα στοιχεία 50χρονου, ο οποίος από την προανακριτική έρευνα, προέκυψε ότι δε διατηρεί ποινικό μητρώο ωστόσο εκτιμάται από τις Αρχές, να είχε βοηθητικό ρόλο στη οργάνωση και υλοποίηση της εκτέλεσης του δημοσιογράφου .
Μεταξύ άλλων πειστηρίων και καταθέσεων, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται νόμιμες συνακροάσεις από τις τηλεπικοινωνίες του 40χρονου συλληφθέντα. Από την ανάλυση που έχουν παραθέσει οι Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, ο 40χρονος συζητάει με συγγενή του για την παρουσία του στη συγκεκριμένη περιοχή, του Αλίμου.

40χρονος: Μα ο Σ.. (σσ ο αδελφός του) έχει δουλειές εκεί και κάποτε μοιράζαμε φυλλάδια, για να πάρουμε καθαρισμούς εκεί που ήμασταν μαζί.
Συγγενής: Στον Άλιμο;
40χρονος: Ναι.
Συγγενής: Όχι καλέ, ποιος τα λέει αυτά;
40χρονος: Εγώ, ποιος τα λέει; Όλο αποφράξεις είναι εκεί πέρα τι μου λες ρε.
Συγγενής: Άλλο είναι μέσα, ίντερνετ αγόρι μου, το έχει βάλει. Δεν έχει από… Στον Άλιμο δεν έχει.
40χρονος: Και από φυλλάδια, έχει πάρει μάνα δουλειά από εκεί.
Συγγενής: Αα δεν ξέρω. Εγώ νομίζω δεν υπάρχουν δουλειές εκεί γιατί με ένα αμάξι δεν το κάνεις αυτό, να πηγαίνεις για μια δουλειά εκεί. Όχι αγόρι μου, όχι δεν έχει. Όχι όχι στο λέω εγώ αυτό είναι σίγουρο, στο λέω εγώ, από εκεί δεν έχει.
40χρονος: Ναι.
Συγγενής: Όχι όχι όχι.

Οι Αστυνομικοί είχαν εξετάσει μεταξύ άλλων και ομοιότητες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ με το «συμβόλαιο θανάτου» του 45χρονου ποινικού Μανώλη Καραγιάννη που έπεσε νεκρός στο Παλαιό Φαληρο τον Ιούνιο του 2018. Και σε εκείνη την περίπτωση οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ο οδηγός φορούσε κράνος και ο συνεπιβάτης – εκτελεστής καπέλο τζόκεϊ για να κρύβει τα χαρακτηριστικά του.

Επίσης, και τότε είχε επιχειρηθεί (χωρίς επιτυχία) να δοθεί χαριστική βολή, ενώ φαίνεται να υπήρχε και σημαντική ομάδα υποστήριξης. Παρόμοια επίθεση ήταν και αυτή, σε βάρος του ποινικού Δημήτρη Καπέ ή Καπετανάκη (είχε δεχθεί χαριστική βολή) όπως και αυτή στα τέλη Δεκεμβρίου – στην Ηλιούπολη – με στόχο έναν 37χρονο ποινικό που επίσης βληθεί στο κεφάλι.
Ο Γιώργος Καραϊβάζ εκτελέστηκε με σχεδόν 30βολιδες όπλου από τον ίδιο δράστη (09/04 2021) ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στον Άλιμο, μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής του απουσίας στην εκπομπή με την οποία είχε συνεργασία εκείνη την εποχή. Οι δράστες διέφυγαν με γκρί scooter χωρίς κανείς από τους περίοικους να αντιληφθούν τις κινήσεις τους, και το δημοσιογράφο να καταλήγει ακαριαία στα φονικά πυρά τα οποία είχε δεχθεί.