Γλυφάδα: Η στιγμή της εισβολής αντιεξουσιαστών στο Δημοτικό Συμβούλιο (video)| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Στιγμές “ωμής βίας και φασισμού” χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατά την διάρκεια συνεδρίασης

Ομάδα περίπου 30ακροαριστερών από το αντιφασιστικό μέτωπο διέκοψε βίαια τη συνεδρίαση (27.05- λίγο πριν τις 21.00). Με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κράνη στα χέρια, εισέβαλλαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Γλυφάδας, και κατευθύνθηκαν επιθετικά προς τον δημοτικό σύμβουλο της Χρυσής Αυγής Σωτήρη Βοργιά.

Οι ταραχοποιοί, –όπως καταγραφεται σε υλικό κάμερας που κάλυπτε τη συνεδρίαση (βίντεο)-  περικύκλωσαν τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, μπλόκαραν την έξοδο της αίθουσας και κάλυψαν με πανιά τις κάμερες των δημοσιογράφων προκειμένου να μην καταγραφούν τα όσα συνέβαιναν στο χώρο.

Με εκφράσεις, “Σκάστε, βουλώστε το, τώρα μιλάμε εμείς” και απειλές για χειροδικία σε πολίτη που προσπάθησε να καταγράψει το επεισόδιο με το κινητό του, οι “ευαισθητοποιημένοι πολίτες”, επιτέθηκαν στο Δημοτικό Σύμβουλο της Χρυσής Αυγής.  Ενώ όπως καταγγέλλεται από παριστάμενους, ο 40χρονος “οδηγητής” της ομάδας, επιτέθηκε φραστικά στο Σωτήρη Βοργιά χαρακτηρίζοντάς τον φασίστα και ρουφιάνο της αστυνομίας. “Θα σε αντιμετωπίσουμε πολιτικά, δεν ήρθαμε εδώ να σε χτυπήσουμε”, φέρεται να τους είπε μεταξύ των άλλων.
Δεν έιναι η πρώτη φορά που αντιπαρατίθενται τα μέλη της ομάδας με τον Δημοτικό Σύμβουλο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στη Γλυφάδα. Κατά την προεκλογική περίοδο ομάδα ατόμων με καλυμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες είχαν επιτεθεί και τραυματίσει το Σωτήρη Βοργιά στα γραφεία της παράταξής του. Σύμφωνα με την κατάθεση του Δημοτικού Συμβούλου στην Αστυνομία, είχε αναγνωριστεί και κατονομάσει τον 40άχρονο “οδηγητή” της ομάδας που εισέβαλλε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αντιδικία των δύο παραπέμφθηκε στο δικαστήριο με εκατέρωθεν μηνύσεις από τους εμπλεκόμενους.
“Δεν τους γνωρίζω τους αντιφασίστες που σε χτύπησαν, αλλά επικροτώ την ενέργειά τους”, ανέφερε ο 40χρονος, ενώ τόνισε ότι οι καταθέσεις του δημοτικού συμβούλου που τον κατηγορούν για την συγκεκριμένη ενέργεια είναι αντιφατικές και θα καταπέσουν στα δικαστήρια.
Ο 40χρονος, απείλησε το Δημοτικό Σύμβουλο της Χρυσής Αυγής, “κάποια στιγμή θα δικάσει κάποια άλλη δικαιοσύνη όπως τους προγόνους στο Μελιγαλά που βρέθηκαν στην Πηγάδα, όπως στο Μιλάνο που κρέμασαν τον Μουσολίνι ανάποδα και όπως κάτι καλόπαιδα που βρέθηκαν στο Ν. Ηράκλειο να… ξεκουραστούν” .
Πριν σχεδόν ενάμισυυ χρόνο, η ίδια ομάδα έχει εισβαλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας, και είχε επιτεθεί σε δύο μέλη της Χρυσής Αυγής τα οποία παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, ενώ είχαν τραυματισθεί και δύο δημοσιογράφοι και προκάλεσαν  ζημιές σε υπολογιστές.
Καταδίκασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο
Αμέσως μετά το συμβάν, ο δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης ζήτησε από τα όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων, να καταδικάσουν το συμβάν: «Η ελεύθερη έκφραση θέσεων και απόψεων αποτελεί το θεμελιώδες συστατικό της δημοκρατίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«H προάσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης θέσεων και απόψεων αποτελεί τη θεμελιώδη υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη. Γι αυτό και οφείλουμε όλοι να σταθούμε το ύψος των περιστάσεων και, με αφορμή το σημερινό συμβάν, να καταδικάσουμε απερίφραστα τη βία, από όπου και αν προέρχεται. Σε μια δημοκρατία η διαφωνία και η αντιπαράθεση απόψεων αποτελούν τα στοιχεία που την προάγουν. Αντιθέτως, οι πρακτικές βίας και προπηλακισμών είναι αυτές που την υπονομεύουν και -εν τέλει- την απειλούν», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Το ψήφισμα-εν τέλει- έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από όλες τις παρατάξεις, με εξαίρεση την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που, παρ’ όλο που καταδίκασε το γεγονός, επέλεξε να απέχει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας καταδικάζει τη βίαιη εισβολή και διακοπή του από ανθρώπους με κεκαλυμμένα πρόσωπα και με βίαιη διάθεση απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο».

Για το βίαιο αυτό γεγονός και πριν την έκδοση του καταδικαστικού ψηφίσματος υπήρξαν και τοποθετήσεις του δημάρχου αλλά και δημοτικών συμβούλων.

Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος: Δεν νομίζω ότι έχουμε το παραμικρό περιθώριο μετά από μία τέτοια βίαιη διακοπή της συλλογικής και δημοκρατικής διαδικασίας της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου να μην υπάρξει ένας σχολιασμός. Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό σεβόμενοι την ιστορία αυτού του οργάνου και βεβαίως να μην δώσουμε το δικαίωμα να συμβεί και στο μέλλον κάτι αντίστοιχο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που συνέβη ήταν κάτι ακραίο. Το ότι υπάρχει ακραία συμπεριφορά από εκείνους που υποστηρίζουν το ναζισμό, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακραία συμπεριφορά και από την άλλη κατεύθυνση.

Αν κάποιος είχε επιτεθεί στον κ. Βοργιά δεν θα πηγαίναμε εμείς να τον υπερασπιστούμε: Τι θα σήμαινε αυτό; Ότι απειδή θα υπερασπιζόμασταν τον εν λόγω δημοτικό σύμβουλο, εμείς υποστηρίζουμε οτιδήποτε έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή; Ποτέ, και μακριά από μας. Κι εκείνο που θέλω να πω τέλος, είναι ότι ο Σωτήρης Βοργιάς ουδέποτε έφερε στο δημοτικό συμβούλιο οτιδήποτε έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Θέλω να παρακαλέσω λοιπόν όλους τους συναδέλφους να κάνουμε μία ομόφωνη καταδίκη για αυτή τη συμπεριφορά που συνιστά “ωμή βία”.

Γιώργος Αγγελόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης: Αυτό που συνέβη σήμερα είναι πρωτάκουστο και αδιανόητο. Η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί αν δεν υπάρξει καταδίκη αυτής της βίαιης εισβολής των ατόμων αυτών, οι οποίοι έβαλαν μαύρα πανιά στις κάμερες για να μην καταγραφεί τίποτα. Αν ήταν πολίτες σωστοί θα έρχονταν να καταθέσουν το ψήφισμά τους, να πουν τι θέλουν και να τους ακούγαμε πολύ ευχαρίστως. Πριν συνεχιστεί η διαδικασία πρέπει να καταδικάσουμε την ενέργεια αυτή.

Κ. Κόκκορης, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, πρ. δήμαρχος: Βεβαίως κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να ζητήσει βήμα έκφρασης, αλλά μη μου πείτε ότι δεν αισθανθήκατε ένα σφίξιμο για την εικόνα νέων ανθρώπων που έχουν αυτή την αντίληψη για τη λογική της δημοκρατίας.

Κανένας άνθρωπος, ανεξάρτητα με το τι πιστεύει και πρεσβεύει δεν πρέπει να αισθάνεται ότι καθυβρίζεται και απειλείται…

Θεωρώ ότι πρέπει να καταδικάσουμε ομόφωνα τον τρόπο με τον οποίο προσπάθηκε μια ομάδα ανθρώπων να εκφέρει την άποψή της, για να υπάρχει και μία εικόνα αντίδρασης και να μην υπάρξει στους νέους αυτούς ανθρώπους η λογική του τσαμπουκά που πέρασε. Πρέπει να δείξουμε την ενόχλησή μας στην όλη εικόνα.
Τάσος Ταστάνης (ΣΥΡΙΖΑ) δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης: Η θέση μας είναι γνωστή. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ομάδα που τοποθετείται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Θεωρούμε ότι η ένταση και η βία δεν βοηθούν τη Δημοκρατία. Θεωρώ ότι είναι ομόφωνη η καταδίκη όλων των μελών του Δ.Σ. Απέχουμε από τη διαδικασία του ψηφίσματος.
Θανάσης Ηλιόπουλος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ταστάνη (ΣΥΡΙΖΑ): Καταδικάζουμε την εισβολή στο δημοτικό συμβούλιο. Σήμερα έδειξε το σώμα ψυχραιμία. Το προεδρείο και ο Δήμαρχος μπόρεσαν και κράτησαν μία στάση που, οι άνθρωποι αυτοί εκτονώθηκαν, γιατί γι’ αυτό ήρθαν εδώ και είναι καταδικαστέα μια τέτοια εισβολή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Πηγή

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport