Γιούνκερ: “Δεν τίθεται ζήτημα απομόνωσης ή στιγματισμού των Ελλήνων”

Στην Σένγκεν και ειδικά στην Ελλάδα , την προσφυγική κρίση και τη θέση των κρατών μελών της ΕΕ στη διαχείριση του προσφυγικού, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου, στο Στρασβούργο.

image

«Κάθε ημέρα η προσφυγική κρίση καθίσταται κρίση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ακριβώς επειδή χρειαζόμαστε περισσότερο συντονισμό, περισσότερη συνεργασία, περισσότερη Ένωση» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της συζήτησης (03/02) για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Στρασβούργο, σχετικά με την προσφυγική κρίση, και κάλεσε εκ νέου τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Ενώ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, έχουν «κοινή ευθύνη» για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, και «αυτή ακριβώς η κοινή ευθύνη πρέπει πλέον να μετατραπεί σε δράση από όλους».
«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να σωθεί το Σένγκεν: πρέπει όλοι μας να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες του. Θα σώσουμε το Σένγκεν εφαρμόζοντάς το» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο του Σένγκεν, ότι «δεν τίθεται ζήτημα απομόνωσης ή στιγματισμού των Ελλήνων αλλά ενίσχυσης της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Tο πλήρες κείμενο της τοποθέτηση του Προέδρου Juncker

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport