Γεροβασίλη: “Είναι δεξιά ιδεοληψία, το αφήγημα ότι η αριστερά, δεν συμπαθεί την ΕΛΑΣ”

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Real FM 97,8 και στους δημοσιογράφους Αναστασία Γιάμαλη και Γιώργο Παγάνη.

Αποσπάσματα της συνέντευξης*:

Για τις καταδρομικές ενέργεις των κουκουλοφόρων:
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για να είμαστε ειλικρινείς και να είμαστε πραγματικοί, για να μπορεί να αντιληφθεί και ο κάθε συμπολίτης μας ποιά είναι η πραγματικότητα: προβλήματα υπάρχουν. Προβλήματα και εγκληματικότητας και παραβατικότητας και, βεβαίως, όλη αυτή η δράση των “μπαχαλάκηδων” και διάφορες ας πούμε καταστάσεις, βεβαίως υπάρχουν. Δεν τα παραβλέπει κανείς. Ωστόσο, είναι μια τεράστια δεξιά ιδεοληψία να παραβλέπει κάποιος τα αίτια, να παραβλέπει το τί συμβαίνει σε μια κοινωνία που έχει και αντιθέσεις, έχει και συγκρούσεις, έχει και αντιφάσεις και να μην μπορεί να διαχωρίσει τί σημαίνει δυσκολία, τί σημαίνει ασυλία.
Ξέρετε, προφανώς όποιος επιχειρεί να σπρώξει όλη τη συζήτηση περί ασφάλειας σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, της ασφάλειας των πολιτών αλλά και της εθνικής ασφάλειας, όποιος επιχειρεί αυτό να το μονοδρομήσει στην δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, προφανώς δεν σκέφτεται σωστά και προφανώς δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Στήθηκε και ένα αφήγημα ότι η Κυβέρνηση ανέχεται, δηλαδή ότι υπάρχει μια αριστερή ιδεοληψία για την ασφάλεια των πολιτών. Νομίζω ότι η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Ότι είναι δεξιά ιδεοληψία όλο αυτό.
Η μάχη με την παραβατικότητα, η μάχη με το έγκλημα από την μεριά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι μεθοδική και καθημερινή. Άλλοτε πιό εύκολα, άλλοτε πιό δύσκολα. Και, βεβαίως και με πολύ μεγάλες επιτυχίες οι οποίες συχνά παραβλέπονται, ακριβώς για να εδραιώνεται αυτό το αφήγημα που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και του ΚΙΝΑΛ. Και, τελικά μία επένδυση στο φόβο γενικώς, για άλλη μία φορά που όμως, όπως όλοι ξέρουμε, δεν πέρασε ποτέ στον Ελληνικό λαό, δεν θα περάσει και τώρα.

Δημοσιογράφος: Κυρία Υπουργέ, φταίει η δεξιά που δεν μπαίνουν τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας και οι μοτοσυκλέτες στα Εξάρχεια;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας θυμίσω πρόσφατες επιχειρήσεις με τα περιπολικά και τις μοτοσυκλέτες, εννοώ και τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά βεβαίως και μία πρόσφατη πάνω στη πλατεία Εξαρχείων πριν από δεκαπέντε ημέρες, δυσκολίες θα επαναλάβω, υπάρχουν.
Δημοσιογράφος: Έχει ανακαταληφθεί το κτίριο όμως.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δε μιλάω για το κτίριο. Έγιναν επιχειρήσεις σε καταλήψεις, μεγάλες επιχειρήσεις σε οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, παραεμπόριο κτλ. Όλο αυτό το διάστημα, μπορείτε να ανατρέξετε στο site της Ελληνικής Αστυνομίας και να τα δείτε, αλλά και επιχείρηση που συνέλαβε διανομείς ναρκωτικών πάνω στην πλατεία Εξαρχείων πριν από δέκα μέρες. Επομένως, υπάρχουν δυσκολίες, δεν υπάρχει ούτε ασυλία, ούτε ανοχή.

Δημοσιογράφος: Κυρία Υπουργέ, αυτό το οποίο λέει η Νέα Δημοκρατία, μάλιστα υπάρχει και ως λογική και ως διαρροή, είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι, σε όλους αυτούς, είτε είναι «μπάχαλοι», είτε είναι ο Κουφοντίνας, είτε είναι ένας κόσμος, είτε είναι οι κρατούμενοι, όλο αυτό είναι απλό αφήγημα, τί απαντάτε εσείς;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι δεξιά ιδεοληψία, έτσι το χαρακτήρισα. Κοιτάξτε, το αφήγημα ότι η αριστερά, δεν συμπαθεί την Ελληνική Αστυνομία μπορεί να έχει μία ιστορική διαδρομή, στα πολύ παλιά χρόνια όπου η Αστυνομία έπαιξε έναν ρόλο που όλοι τον γνωρίζουμε…

Για τους συνδικαλιστές και την αντιπαράθεση που έχει “ανόιξει”

Δημοσιογράφος: Σας κατηγορούν και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλίμονο, αυτό δεν έχει να κάνει όμως με τη δράση την Ελληνικής Αστυνομίας, την καθοριστική συμβολή της, την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, που είναι ένα βασικό ζητούμενο στη Δημοκρατία. Επομένως, όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι απέχουν από την αλήθεια. Αυτός ο οποίος σκέφτεται, ότι μόνο επειδή υπάρχει ένας πολύ ευφυής ας πούμε πρωθυπουργός ή ένας πολύ ευφυής υπουργός ο οποίος θα πατήσει ένα κουμπί και την άλλη μέρα θα έχει παταχθεί η εγκληματικότητα στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε για τί παραμύθι πρόκειται. Ξέρετε, οι πολιτικές, οι απόψεις, αποδεικνύονται στην πράξη. Αποδεικνύονται στη πράξη στο ποιός, ήταν η Νέα Δημοκρατία επί υπουργίας του κυρίου Μητσοτάκη που κατάργησε 6.700 οργανικές θέσεις από την Αστυνομία, που είπε στη ΔΕΘ, στη φετινή ΔΕΘ, ότι δε χρειάζονται προσλήψεις αστυνομικών, είναι αρκετοί οι αστυνομικοί, αργότερα βέβαια έκανε στροφή 180 μοίρες και είπε ότι θα προσλάβει και ότι χρειάζονται.

Για τις εξαγγελίες για 1500προσλήψεις

Δημοσιογράφος: Έκανε ανακοίνωση για 1500 προσλήψεις…
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι για 1500 προσλήψεις, ξεχνώντας ότι οι αστυνομικοί μπαίνουν από πανελλήνιες εξετάσεις και ότι δεν προσλαμβάνονται επειδή θα κάνει διαγωνισμό στο ΑΣΕΠ, ξεχνώντας το αυτό, άλλη μία γκάφα του νομίζω και, βεβαίως, μία αντίληψη περί νόμου και τάξης που θυμίζει ενωμοτάρχη του ’50.
Δημοσιογράφος: Σας χρεώνει όμως.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ότι μας χρεώνει είναι μία αλήθεια.

Για την κατάργηση της ΔΕΛΤΑ και το “αβατο” των Εξαρχείων

Δημοσιογράφος: Χρεώνει λοιπόν η αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση στην οποία μετέχετε και όχι σε εσάς, στον προκάτοχό σας νομίζω, ότι απενεργοποιήθηκε για παράδειγμα η ομάδα ΔΕΛΤΑ, ότι υπήρξαν ομάδες οι οποίες απενεργοποιήθηκαν από το 2015 και μετά που αφαίρεσαν την επιχειρησιακή δεινότητα και πάνω σε αυτό μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι εάν είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός θα την ενεργοποιήσει για παράδειγμα την ομάδα ΔΕΛΤΑ και θα σπάσει το άβατο των Εξαρχείων.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Ελληνική Αστυνομία έχει ειδικές ομάδες για όλες τις ειδικές κατηγορίες εγκλήματος. Η ιστορία της ομάδας ΔΕΛΤΑ ήταν μία πικρή ιστορία, ήταν αίτημα των δημοκρατικών πολιτών η αλλαγή του σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας και ο τρόπος που αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα. Επομένως η Ελληνική Αστυνομία από μόνη της σχεδιάζει και υλοποιεί και όχι μόνο δεν την ενοχλεί κανείς σε όλο αυτό, ίσα -ίσα που η δράση (όπως και η πολιτική μου και όπως έχω υποχρέωση) είναι να είναι υποβοηθητική στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και στο έργο της Πυροσβεστικής.
Δημοσιογράφος: Και υποστελεχωμένες όμως διευθύνσεις και τμήματα έχετε, κα Υπουργέ.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν βεβαίως, γιατί η δεκαετής κρίση και τα μνημόνια, με όλους τους περιορισμούς, έφεραν μεγάλο πλήγμα και στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Γι αυτό και, από φέτος και πριν από λίγες μέρες, εγκρίθηκε η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές της Αστυνομίας και των Αστυφυλάκων και των Αξιωματικών, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται μετά από τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, ως έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας να ενισχύσουμε την αστυνομία και το ρόλο της, αλλά και να διευκολύνουμε και να κάνουμε πιό ανθρώπινες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται ο έλληνας αστυνομικός.

Για την αντιπυριή περίοδο και το προσωπικό των εθελοντών και τους Πυροσβέστες που θα κληθούν να επιχειρήσουν στις πυρκαγιές

Δημοσιογράφος: Επειδή άνοιξε και η αντιπυρική περίοδος από 1η Μαίου, έχω έναν φίλο ο οποίος μας ρωτάει, είναι εποχικός πυροσβέστης, λέει «είμαστε εποχικοί πυροσβέστες που προσελήφθησαν το 2009 και έχουμε αποκλειστεί δύο φορές από την απορρόφηση για την πενταετή υποχρέωση. Έχει σκοπό, λέει, η κυρία Υπουργός να διορθώσει αυτή την αδικία και να βρεθούμε στην Υπηρεσία; Το λέω αυτό διότι φαντάζομαι με την τραγωδία την περσινή στο Μάτι όλες οι δυνάμεις στα πλαίσια του εφικτού που είναι διαθέσιμες, εν πάσει περιπτώσει θα ήταν επιθυμητό αποτέλεσμα, να προστεθούν στη δύναμη της Πυροσβεστικής».
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προτεραιότητά μας στις πολιτικές μας για το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν ξεκινήσει από όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης -σας υπενθυμίζω με τη μονιμοποίηση τότε 2.200 Πυροσβεστών, μέσα στο μνημόνιο, μετά από μία τιτάνια προσπάθεια, ακριβώς για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Στη συνέχεια είχαμε την πρόσληψη και άλλων πενταετών Πυροσβεστών και τη διεύρυνση του ωραρίου των πενταετών Πυροσβεστών, ώστε να μπορούν να εργάζονται και Σαββατοκύριακα και υπερωριακά. Και συνεχίζουμε τώρα, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, με την πρόσληψη 1.000 περίπου καινούριων εποχικών Πυροσβεστών, ενισχύοντας το Πυροσβεστικό Σώμα -αλλά δικαιώνοντας και τον αγώνα των Πυροσβεστών για την μεγάλη κατάπτωση των εργασιακών τους σχέσεων η οποία υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια- και προσπαθήσαμε να ομογενοποιήσουμε το Σώμα και να αποκαταστήσουμε αδικίες και αυτό είναι μία προσπάθεια, η οποία έχει προχωρήσει.
Υπάρχουν μερικά πράγματα να κάνουμε ακόμη για μερικές περιπτώσεις, όπως αυτή του εποχικού πυροσβέστη που με ρωτάτε, συνεχίζουμε για να αποκαταστήσουμε όλων των ειδών τις αδικίες. Για όσους λοιπόν είχαν τα τυπικά προσόντα για να προσχωρήσουν στην αλλαγή εργασιακής σχέσης στο Πυροσβεστικό Σώμα το έχουμε ήδη προχωρήσει, αλλά θα μελετήσουμε και κάθε περίπτωση που πιθανόν να υπάρχει. Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε δυνατότητα πόσες ώρες μπορούν να εργαστούν, θα είναι πάρα πολύ ενισχυμένο. Βεβαίως, για να αντιμετωπίσουμε την αντιπυρική περίοδο αυτό είναι ένα κομμάτι της δουλειάς, το ανθρώπινο δυναμικό, και το ουσιαστικό βεβαίως και από κει και πέρα προχωρούμε.

Για τη φονική πυρκαγιά στο Ματι
Δημοσιογράφος: Η κυρία Δούρου πρόσφατα σε μία δημόσια εμφάνισή της, αλλά δεν είναι μόνο η κυρία Δούρου, είναι και όσοι έχουν μία εικόνα της έρευνας που διεξάγεται αυτόν τον καιρό για την τραγωδία στο Μάτι. Στην ουσία δείχνουν προς την Πυροσβεστική, δηλαδή ότι εκεί υπήρξε πρόβλημα συντονισμού. Αυτά έχουν επιλυθεί τα προβλήματα, κα Υπουργέ, από πέρσι φέτος μιας και το διοικητικό μοντέλο, το οργανωτικό μοντέλο, δεν έχει αλλάξει από ότι μαθαίνουμε.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, από τότε που συνέβη αυτό το τραγικό γεγονός στο Μάτι, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και εκείνη θα απαντήσει για το τί και για το πώς. Δεν είμαι μία από αυτούς που θέλουν να κάνουν δίκη στον αέρα. Ωστόσο, βεβαίως υπήρχαν θέματα στο νομικό πλαίσιο, ένα πολύπλοκο σχέδιο κι έτσι πραγματικά η χώρα μας όλα τα πολλά χρόνια και τις εποχές των παχέων αγελάδων δεν φρόντισε το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας. Όπως όλοι ξέρουμε είναι και θέμα εθνικής ασφάλειας.
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι πολλές στην ενίσχυση και του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βεβαίως με δεδομένο ότι και την Πυροσβεστική έπληξαν τα χρόνια του μνημονίου και σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε υποδομές. Και έτσι έχει τελειώσει η διαβούλευση ενός καινούριου νομοθετήματος το οποίο χρειάστηκε αρκετή δουλειά και μια δύσκολη και επίπονη δουλειά πολλών ειδικών ανθρώπων, ώστε να ενσωματώσουμε τη διεθνή καλή εμπειρία και την ευρωπαϊκή καλή εμπειρία προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα και στον τρόπο που διοικείται η δική μας χώρα. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα μπει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά τις εκλογές με σύσταση της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και με όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, καταστολή, αλλά και το στάδιο της αποκατάστασης ενιαία, σε ένα καινούριο νομοθέτημα. Αυτή η περίοδος, η καινούρια αντιπυρική περίοδος που έχει ήδη αρχίσει, βρίσκει ενισχυμένο το Σώμα σε πυροσβεστικά μέσα και σε αυτοκίνητα και σε βάρκες και σε πλοία και σε σειρά ομάδων υποδομής, αλλά βεβαίως και έτοιμο το σύστημα «112», δηλαδή το σύστημα των ειδοποιήσεων.

Η αρμόδια για θεματα Προστασίας του Πολίτη Υπουργός, αναφέρθηκε και στις επικείμενες εκλογές και για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις προτιμήσεις του εκλογικού Σώματος

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στην Ήπειρο το κλίμα ήταν και είναι εξαιρετικό, υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως. Και αυτό φάνηκε. Ο τόνος δόθηκε όταν ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Άρτα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα τις προηγούμενες μέρες, όπου όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες με αποφασιστικότητα κατέβηκαν στο δρόμο, όλος ο δημοκρατικός κόσμος για να διεκδικήσει το μέλλον του στ’ αλήθεια.
Δημοσιογράφος: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια εικόνα αυτή τη στιγμή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται. Άλλοι λένε με τρεισήμισι μονάδες άλλοι, άλλοι με δεκατέσσερις. Άλλοι με δεκαεφτά.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μέχρι και τριάντα δύο θα μπορούσε, αλλά αυτό είναι μια παλιά συζήτηση. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή και η Νέα Δημοκρατία έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό που προσπάθησε να στήσει, δηλαδή ότι η παράσταση νίκης και η παράσταση της πρωτιάς και του πολύ ικανού πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, όλη αυτή η παράσταση, έπεσε στα βράχια. Άλλη μια αποτυχία η οποία αυτή τη φορά όμως είναι καθοριστική, όλης αυτής της προσπάθειας και όλων αυτών των δήθεν προβλέψεων.

Με σχετική αναφορά στις Ευροεκλογές τόνισε ότι δεν έιναι Εθνικές Εκλογές

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχήν να σας πω ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές. Άλλος προσπάθησε να τις μετατρέψει και αυτό είναι και μια αιτία αποτυχίας ενδεχομένως, διότι όλο το πολιτικό αφήγημα και για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, όλα αυτά τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας, σε όλο αυτό το διάστημα έχουν καταρριφθεί. Επομένως νομίζω ότι ένα αποτέλεσμα -το οποίο θα φέρει ενδεχομένως κοντά τα δυο κόμματα- αυτό θα σηματοδοτήσει και σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών. Αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές σε κάθε περίπτωση ούτε για τον έναν ούτε για τον άλλον.

____________

* Απομαγνητοφώνηση συνέντευξης, Γραφείο Τύπου Αρχηγείου ΕΛΑΣ- ολόκληρη η συνέντευξη στο www.hellenicpolice.gr