Έρευνα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: Κοινωνία ανασφάλειας η Ελληνική

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του ΕΜΠ, αποτυπώνει τους δείκτες αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Το 69% των Ελλήνων ανησυχεί στο ενδεχόμενο να δηλώσει θύμα διάρρηξης, κλοπής, ληστείας, ή επίθεσης στον δρόμο μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έρευνα του ΕμΠ. Τα υψηλότερα ποσοστά στο ερώτημα πόσο φοβούνται τη ληστεία ή την επίθεση στον δρόμο, καταγράφονται στους Δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης. Σε ελάχιστους Δήμους της Αττικής ωστόσο, οι ερωτηθέντες απάντησαν πως δεν ανησυχούν , όπως για παράδειγμα στις περιχές της Νοτιοανατολικής Αττικής στην παραλιακή για τους Δημότες του Ελληνικού και της Γλυφάδας αλλά και στα Βόρεια , στην περιοχή του Δήμου της Φιλοθέης.

Οι περισσότεροι πολίτες, εκφράζουν ανησυχία για τις διαρρήξεις στο σπίτι, σε ποσοστό 41,8%, ενώ ακολουθεί η ληστεία ή επίθεση στον δρόμο (31,3%) και η ασφάλεια των παιδιών σε δημόσιους χώρους- πχ στο πάρκο ή στη διαδρομή για το σχολείο (30,7%). Παράλληλα, το 28% των ερωτηθέντων ανησυχεί για τη διαδοση της χρήσης και τη διακίνηση ναρκωτικών, το 26,7% για «κλοπή του αυτοκινήτου τους» και το 26% να είναι «θύμα εγκληματικής ενέργειας όσο περιμένουν ή χρησιμοποιούν κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς».

Οι γυναίκες εκφράζουν πιο έντονη ανησυχία και φόβο από τους άνδρες στο ενδεχόμενο να είναι θύματα σωματικής βίας (12,2%) και σεξουαλικής κακοποίησης (26,7%).

Με το 53,7% να θεωρεί ότι δεν έχει αλλάξει το επίπεδο της εγκληματικότητας στην περιοχή τους, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, στο 38,6%, η εκτίμηση ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.