Γέρακας: Κλεμμένες εικόνες από Μονές των Ιωαννίνων και της Ευρυτανίας, εντοπίσθηκαν σε Μοναστήρι της Ανατολικής Αττικής

Τρεις κλεμμένες εικόνες εξέχουσας θρησκευτικής και μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, αναζητούσαν οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας, και σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε Μοναστήρι της Ανατολικής Αττικής, εντόπισαν επτά κλεμμένα ιερατικά κειμήλια

Στις γιορτές των Χριστουγέννων του 2012, από τη Μονή της Παναγιάς Παρδάστανης στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, δηλώθηκε η κλοπή τριών εικόνων οι οποίες χρονολογούνται από το 19ο αιώνα και απεικονίζουν την Παναγία, το Χριστό και τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Δύο χρόνια αργότερα, (28/07 2014), από την Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Άνω Πεδινών Δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων, είχαν επίσης κλαπεί τέσσερις εικόνες της Παναγίας Οδηγήτριας, μια εικόνα του Χρηστού Παντοκράτορα, μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη, μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, καθώς επίσης, δύο ξυλόγλυπτα βημόθυρα.

Δύο επιπλέον εικόνες, των Εισοδίων και της Κοίμησης της Θεοτόκου είχαν κλαπεί (29/11 2009) από από την Ι.Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου (Αγγελομάχων) στα Κούρεντα του Δήμου Μολοσσών, Ιωαννίνων. Μεταξύ των ευρημάτων, είναι και η εικόνα του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου με την κεφαλή του επί πίνακι, είχε κλαπεί από τον Ι.Ν. Προφήτη Ηλία , ΔΔ Αγίας Τριάδας, του Δήμου Κτημενίων Ευρυτανίας – την περίοδο από 25/04 έως 01/07 2010.

Οι επτά εκκλησιαστικές εικόνες και τα ξυλόγλυπτα βημόθυρα εντοπίσθηκαν στο Αρχονταρίκι της Σκήτης του Οσίου Τιμοθέου στο Γέρακα, θεωρούνται σημαντικής θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας, όπως αποφάνθηκαν κλιμάκιο Αρχαιολόγων, ειδικών στη Βυζαντινολογία. Τα ιερατικά κειμήλια εντοπίσθηκαν (01/11) σε στοχευμένη έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε Μοναστήρι στην περιοχή του Γέρακα Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Nanitareport.gr, η αξία κάθε εικόνας υπολογίζεται σε τουλάχιστον €40.000 .

Οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, είχαν πληροφορίες για τις τρεις εικόνες οι οποίες είχαν κλαπεί από Μονές της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και τη Στερεά, βρίσκονται στο Μοναστήρι στην περιοχή του Γέρακα.

Τα ανευρεθέντα εκκλησιαστικά είδη, μεταφέρθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και από εξέταση οι Αρχαιολόγοι με ειδίκευση στη Βυζαντινολογία, αποφάνθηκαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος, Περιουσιακών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεχίζει την έρευνα προκειμένου να προκύψει η «διαδρομή» των εικόνων μέχρι να καταλήξουν στο Μοναστήρι της Αττικής.