Γ.Παπαπροδρόμου (ΔΗΕ): “Όπου θα αποτύχει το Cyber Security θα ασχοληθούμε έμεις, ως Cyber Crime”

Τις σύγχρονες προκλήσεις σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου και τους τρόπους αντιμετώπισης των Ηλεκτρονικών απειλών ανέδειξαν οι σύνεδροι στο 7ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Ασφάλεια InfoCom Security, το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων ομιλητών, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Παπαπροδρόμου, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρθηκε στην αποστολή και στη Δομή της Υπηρεσίας, τις συνεργασίες που αναπτύσσει σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εστιάζοντας παράλληλα στις δράσεις ενημέρωσης του κοινού, αλλά και στις καινοτόμες εφαρμογές που έχει δημιουργήσει η Υπηρεσία της Διεύρυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως το Cyberkid και το FeelSafe.

Σημεία από την ομιλία του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικού Διευθυντή Γεώργιου Παπαπροδρόμου στα πλαίσια του 7ου Συνεδρίου για την Ψηφιακή Ασφάλεια InfoCom Security (29- 30/03).[pdf-embedder url=”http://www.nantiareport.gr/wp-content/uploads/2017/04/papaprodromou.pdf”]

Ιδιαίτερα έμφαση στο Συνέδριο Infocom Security, είχε η ενότητα αναφορικά με τη ραγδαία εξάπλωση των κακόβουλων λογισμικών τύπου ransomware. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ηλεκτρονική απειλή παγκοσμίως, που στοχεύει απλούς χρήστες και επιχειρήσεις, με τις απώλειες να υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Το Ransomware – έχει μολύνει και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις- «κλειδώνει» τα δεδομένα που βρίσκονται στους υπολογιστές, με σκοπό οι διαδικτυακοί δράστες να αξιώνουν “εικονικά λύτρα” από τους χρήστες των υπολογιστών, προκειμένου να «απελευθερώσουν» τα δεδομένα και να είναι προσβάσιμα στους κατόχους τους.

Infocom_security

Μία από τις βασικότερες “κερκόπορτες” για επιθέσεις αυτού του τύπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, ειναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) με τους χρήστες οταν ανοίγουν συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους τα οποία υποκρύπτουν τους ιούς να δίνουν πρόσβαση στο κυβερνοέγκλημα.