Γ.Πανούσης: Σαρωτές αλλαγές, στις προγραμματικές του αναπληρωτή Υπουργού στη Βουλή.

Κατάργηση προνομίων, αλλαγές με συγχωνεύσεις και επαναφορά θεσμών της ΕΛΑΣ, προανήγγειλε στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός,Γιάννης Πανούσης, στην προστασία του πολίτη.

image

Ειχε προηγηθει η τοποθετηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος  προανήγγειλε τη μείωση της φρουράς- Αστυνομικής συνοδείας- του Πρωθυπουργού κατά 40% καθώς και τον περιορισμό των συνοδών των Υπουργών της κυβέρνησης, Αστυνομικοί που θα αποδεσμευτούν, και θα επιστρέψουν στους δρόμους και στις γειτονιές.
Στα βασικά σημεία των δηλώσεων του, ο αναπληρωτής Υπουργός Γ.Πανούσης, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του εγκλήματος με όρους συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας, με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού.
“Η αστυνομία θα έχει αποτρεπτικό ρόλο σε κοινωνικές εντάσεις πριν γίνουν εγκληματικές πρακτικές” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεσμεύτηκε στη δημιουργία εθνικού συμβουλίου αστυνόμευσης με αναφορά στο Κοινοβούλιο καθώς και Ινστιτούτου μελέτης του εγκλήματος και των επιστημονικά τεκμηριωμένων τρόπων πρόληψής του.
Δεσμεύτηκε γαι τη σύγχρονη εκπαίδευση του Αστυνομικού, σε μία αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος.
“Η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να κατανοήσει ότι η συλλογική δράση δεν είναι παραβίαση της τάξης αλλά δημοκρατική λειτουργία. Δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής” ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση δικαστικής αστυνομίας που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης καθως και την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου για την πάταξη της διαφθοράς.
Προανήγγειλε την κατάργηση της ΕΥΠ, με τη σημερινή οργανοδομή της, και τη δημιουργία μιας νέας Υπηρεσίας με αντικείμενο την εξωτερική “υποδοχή” πληροφοριών, με αντικείμενο την εξωτερική ασφάλεια.
Ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Πανούσης, αναφέρθηκε επίσης στην επανασύσταση του θεσμού  “Αστυνομικού της γειτονιάς”, με τη διάθεση 500ατομων και 80 αυτοκίνητων, που αποδεσμεύτηκαν από τα επίσημα, και θα επιστρέψουν στους δρόμους και στις γειτονιές. «Η αστυνομία πρέπει να είναι ο προστάτης του φτωχού. Οι πλούσιοι δεν την έχουν ανάγκη» αναφέρθηκε.
Ενδυνάμωση της Πολιτικής Προστασίας και ανανέωση των εθνικών εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης με τα έξοδα να προβλέπονται στον ποϋπολογισμό.
Μελέτη του θεσμού του Συνήγορου του Αστυνομικού, και την κατάργηση του νόμου για το ΤΕΑΠΑΣΑ και της αστυνομικής νομοθεσίας, περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε επίσης στην τρομοκρατία για την οποία ζήτησε πολιτικό διάλογο, με βαθύτερη ανάλυση, πολιτικοκοινωνική, για το φαινόμενο της τρομοκρατίας, όπως γίνεται σε άλλες χώρες.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport