Η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για το κάψιμο του περιπολικού.

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εμπρηστική επίθεση σε περιπολικό της τροχαίας που επιλαμβανόταν τροχαίου ατυχήματος και την επέμβαση μονάδων ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Εξαρχείων

Την Παρασκευή 6/2, το βράδυ, έγινε εμπρηστική επίθεση, από ολιγομελή ομάδα, σε περιπολικό της τροχαίας που επιλαμβανόταν τροχαίου ατυχήματος στην περιοχή των Εξαρχείων. Μέλη του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα που προσπάθησαν να αποτρέψουν την επίθεση αυτή, χτυπήθηκαν. Η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε με επέμβαση μονάδων ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Εξαρχείων, ορισμένες εκ των οποίων προέβησαν σε προσαγωγές, ενώ μια επιτέθηκε βίαια με βόμβες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα στο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κ*ΒΟΞ.
Είναι δεδομένο ότι οι αντικοινωνικές συμπεριφορές που ακολουθούν ορισμένοι υιοθετώντας χουλιγκάνικες πρακτικές απέναντι σε κατοίκους και μέλη συλλογικοτήτων της περιοχής πρέπει να απομονωθούν. Όσοι ανησυχούν μήπως δεν έχουν ρόλο σε μια νέα περίοδο που οι δυνάμεις καταστολής θα έχουν απομακρυνθεί εντελώς από τα Εξάρχεια, δεν πρόκειται να ανακόψουν την κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται, ούτε την υλοποίηση του αιτήματος να σταματήσει η ιστορική γειτονιά της Αθήνας να αποτελεί γκέτο. Διαδικασία που είχε ξεκινήσει και με την απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής περιμετρικώς των Εξαρχείων. Ειδικά δε όταν επιτίθενται σε αγωνιστές, θα μας βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους.
Την ίδια στιγμή, όμως, είναι απαράδεκτη η επέμβαση της αστυνομίας που στοχοποιεί μια ολόκληρη γειτονιά. Δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε προσαγωγές στα τυφλά, ούτε πολύ περισσότερο απρόκλητες επιθέσεις ρεβανσιστικού τύπου σε κοινωνικούς χώρους. Επιθέσεις που αποδεικνύουν ότι η φασιστική νοοτροπία είναι παρούσα σε τμήματα των δυνάμεων καταστολής, τα οποία ενδεχομένως αυτονομούνται κατά περίπτωση. Τις καταδικάζουμε, επομένως, με απόλυτο τρόπο, και θα πρέπει η νέα ηγεσία του υπουργείου ΠροΠο να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα φαινόμενα αυτά, καταλογίζοντας τις ευθύνες εκεί που αναλογούν.
Ο τερματισμός της καταστολής της πολιτικής δράσης και ο αγώνας για τα κοινωνικά δικαιώματα συνεχίζεται, καθώς το κράτος και οι μηχανισμοί του δεν αλλάζουν απλώς με μια κυβερνητική αλλαγή. Οι μέρες του φόβου, όμως, αποτελούν παρελθόν. Οι δυνατότητες που μας δίνει η ύπαρξη προοδευτικής κυβέρνησης θα πρέπει να οδηγήσουν στον ταχύ εκδημοκρατισμό της αστυνομίας, που θα ξεκινάει από την τιμωρία των υπευθύνων τέτοιων περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ώστε να μην επαναληφθούν. Πολύ περισσότερο, απαιτούμε τη συνολική αναδιάρθρωση του ρόλου και της δομής της αστυνομίας, καθώς και την κατάργηση τμημάτων (ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ) τα οποία έχουν δομηθεί με τρόπο που καθιστά τη μεταρρύθμισή τους αδύνατη.”

Γραφείο Τύπου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport