Γ.Μουζάλας: “Όταν βλέπω αυτά τα χαρούμενα παιδάκια, τσαντίζομαι.. Γιατί τα προσφυγάκια, δεν έιναι αυτά”

Σε μια ..”ανορθόδοξη” αποστροφή του λόγου, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ξάφνιασε όσους παραβρέθηκαν στο ακροατήριο, όταν αναφερόμενος στου πρόσφυγες, σχολίασε «όταν βλέπω αυτά τα χαρούμενα παιδάκια, τσαντίζομαι. Γιατί τα προσφυγάκια, δεν έιναι αυτά».IANOS

«Θα ξεκινήσω ανορθόδοξα. Όταν βλέπω αυτα τα χαρούμενα παιδάκια, τσαντίζομαι.. Γιατί τα προσφυγάκια δεν ειναι αυτά. Τα προσφυγάκια είναι αυτά, μετα που τα έσωσε το Ελληνικό κράτος, όταν τα ανέλαβε ο ΟΗΕ, μέχρι τότε δεν είναι αυτά. Κι όποιος φύγει από εδώ, με αυτή την εντύπωση ότι είναι αυτά τα προσφυγάκια, είναι “μακριά νυχτωμένος”.. Τα προσφυγακια είναι τραυματισμένα βαθύτατα- είμαι γιατρός- με ένα τραύμα που θα το κουβαλάνε σε όλη τους τη ζωή, και κάθε στιγμή της μελοντικής τους ζωής, με διαφορετικό κάθέ φορά τρόπο, θα τα φορτίζει.. Αυτά που είδατε στο βίντεο, είναι τα τέσσερα από τα δέκα προσφυγάκια που σώσαμε, τα άλλα έξι, χαθήκανε στο δρόμο, δουλευουνε μαυρη εργασία, μπήκανε στο trafficking ανθρώπων, γίνανε ανταλλαγές.. και αυτό θέλω να το κρατήσετε πολύ καλά» σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός.

Είχε προηγηθεί η προβολή βίντεο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στο οποίο ανήλικη από τη Συρία, έπαιζε με άλλα τρία ανήλικα σε καταυλισμό, και να περιέγραφε την πορεία που ακολούθησαν από την εμπόλεμη ζώνη. Ο Γιάννης Μουζάλας, ήταν μεταξύ άλλων (01/12), ομιλητής στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Μια ζαχαρένια συνταγή», σε κεντρικό βιβλιοπωλείο.

“Εσείς που δεν αγαπάτε μονάχα τα νεκρά προσφυγάκια, και τους νεκρούς πρόσφυγες, αλλά αγαπάτε και αυτούς τους πρόσφυγες που σας κουράζουν, οι οποίοι είναι μαζεμένοι έξω από το σπίτι σας και κατουράνε, οι οποίο φωνάζουν, οι οποίοι κρυώνουν, εκεί πρεπει να φανεί η αγάπη και η αλληλεγγύη σας”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας την ανάγκη να υπερβεί ο καθένας τις αγκυλώσεις του.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του, και προς του Αστυνομικους, για την προσφορά τους στη διαχείρηση του προσφυγικού, “κι επειδή εδώ βρίσκεστε πάρα πολλοί από την Αστυνομία, δεχτείτε το ως μια αναγνώριση από εναν ανθρωπο που στα παιδικά του χρόνια, είχε πολλά προβλήματα με την Αστυνομία. Θεωρώ ότι είσαστε υπέροχοι. Διαχειριστήκατε 650.000- τωρα εχουν παει 720.000 πονεμένους ανθρώπους, οργισμένους, τσακισμένους και τους αφήσατε και τους δώσατε την αξιοπρέπεια τους, και που το λέω συγκινούμαι. Γινανε πραγματα που δεν επρεπε να γινουν. Γίνανε. Αδικως χαρακτήρισαν την Αστυνομία. Κατα τεμήριο, υπήρξατε αρωγοί στο να έχουνε οι πρόσφυγες τα ανθρωπινα δικαιώματα του. Και αυτό τιμάει τη χώρα μας, και τιμάει κι εσας» υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής.

Ως το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περιέγραψε την κατάσταση, η Aλεσσάντρα Μορέλλι, επιχειρησιακή συντονίστρια της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, «Ζούμε σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου ο πόλεμος, και οι συγκρούσεις, αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Κάποιες φορές, πιστεύουμε ότι η βία, είναι πιο ισχυρή από τα όνειρα και τις ελπίδες μας. (..) Εκείνες όμως τις στιγμές, είναι σημαντική η “μαγεία”. Κι εγώ, πράγματι πιστεύω στη “μαγεία”, αν δεν πίστευα, δε θα άντεχα να κάνω τη δουλειά μου”, τόνισε μεταξύ άλλων η Αλεσσάντρα Μορέλι.

«Σε αυτό τον αγώνα, ο Έλληνας Αστυνομικός, είναι μπροστά, όχι μόνο με το μόχθο του, την προσπάθεια και τον αγώνα του, αλλά και με το χαμόγελο του, τη φορντίδα, την αγάπη και την ευαισθησία», σημείωσε στην τοποθέτησή της η Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας και πρόσθεσε  «Η χώρα μας και ιδιαίτερα τα νησιά του Βορείου και νοτίου Αιγαίου, δέχθηκαν ήδη από τις αρχές του χρόνου, περί τις 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Περίπου το 10% από τον αριθμό αυτό, είναι ανήλικα παιδιά (..)Ό,τι και να προσφέρεις σε αυτά τα παιδιά, το χαμόγελο που θα σου χαρίσουν, είναι πάντα, με θλιμμένα μάτια. Το μόνο που ζητάνε, είναι αγάπη, μια ζεστή αγκαλιά, κι ένα παραμυθένιο κόσμο, μέσα στον οποίο θα μπορέσουν να ξεχάσουν. Μην ξεχνάμε όμως ποτέ, ότι κάποια άλλα παιδιά δεν έφτασαν στον προορισμό τους και χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου» τόνισε στην ομιλία της η Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ.

Στο υπέρτατο αγαθό της καλοσύνης, της ανιδιοτέλειας και της ανθρωπιάς, ως αλληγορία στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος.