Φυλακές Δομοκού: Ο δολοφόνος του Ζουγανέλη, ο δραπέτης από το Σωφρονιστικό Κατάστημα

Καταζητούμενος δραπέτης κυρήχθηκε ο καταδικασμένος φυσικός αυτουργός στη δολοφονία του επιχειρηματία Δημήτρη Ζουγανέλη στη Μύκονο, Ντόμινικ Γκρεκόρκο (Dominik Gregorko), καθώς παραβίασε την άδειά του από τις φυλακές Δομοκού και δεν επέστρεψε.

Τριά άτομα είχαν συλληφθεί (2010) στην Πολωνία για τη δολοφονία του 73άχρονου Μυκονιάτη επιχειρηματία, η Πολωνή σύντροφος του Μαργαρίτα Πιατέκ, ο Ντόμινικ Γκρεκόρκο (Dominik Gregorko), και ένας ακόμα ομοεθνής φίλος τους.

Ο Δημήτρης Ζουγανέλης, αδελφός του επιχειρηματία – ιδιοκτήτη κέντρων διασκέδασης στη Μύκονο και την Αθήνα, είχε εντοπισθεί δολοφονημένος (06/10 2010) στο σπίτι του στη Μύκονο. Η 28άχρονη- τότε- Πολωνή σύντροφος του, αν και αναζητήθηκε ειχε αποχωρήσει από το νησί, αμέσως μετά τη δολοφονία και από τις έρευνες των Αστυνομικών, τέθήκε σε κύκλο έρευνας ως ύποπτη. Στην παροδο της προανάκρισης, προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον της, καθώς επίσης και για τους δύο συμπατριώτες της.

Σύμφωνα με οσα διακτιβώθηκαν κατά την Αστυνομική έρευνα από τους Αστυνομικόύς της ΔΑ Κυκλάδων, η Μαργαρίτα Πιατέκ, ενώ βρισκότνα στην Πολωνία, ενημέρωσε τους δυο ομοεθνείς της ότι το θύμα φυλλάσει στην οικία του μεγάλο χρηματικό ποσό. Οι δύο Πολωνοί εισήλθαν οδικώς με ΙΧ αυτοκίνητο από το συνοριακό σταθμό Ευζώνων στο ελληνικό έδαφος (04/10 2010) και ακολούθως το πρωί της επομένης (05/10 2010) επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής από το λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό την Μύκονο. Οδικώς μετέβησαν στην οικία του θύματος και αφού διαπίστωσαν ότι έλειπε, αποχώρησαν και επικοινωνησαν με τη συνεργό τους στην Πολωνία, η οποία επικοινώνησε με το Δημήτρη Ζουγανέλη. Αφού βεβαιώθηκε ότι επέστρεφε στο σπίτι του, ειδοποίησε εκ νέου τους συνεργούς της οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι του Δημήτρη Ζουγανέλη. Αφού τον χτύπησαν και τον ακινητοποίησαν δένοντάς τον με καλώδιο, τον ανέβασαν από το ισόγειο στην βεράντα του πρώτου ορόφου , όπου του κατάφεραν χτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο, σε διάφορα σημεία του σώματός του και με δυνατό χτύπημα του κεφαλιού του σε γωνία του μπαρ της βεράντας, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν το θάνατό του. Αφαίρεσαν από την οικία ένα χρηματοκιβώτιο, το καταγραφικό μηχάνημα του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο του θύματος και αποχώρησαν από το νησί το απόγευμα της ιδίας ημέρας, με πλοίο της γραμμής. Οπως προέκυψε από τα στοιχεία της προανάκρισης, οι δράστες (06/10 2010) αναχώρησαν από την Ελλάδα, οδικώς, με το ίδιο όχημα που είχαν εισέλθει και με τελικό προορισμό την Πολωνία.

Με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, ακολούθησε η σύλληψη των τριών Πολωνών

Στην απολογία της η Μαργαρίτα Πιατέκ στην Εισαγγελία της Σύρου ομολόγησε ότι συμμετείχε στη ληστεία, αρνήθηκε ότι το χρηματοκιβώτιο περιείχε 1,5 εκατομμύρια ευρώ «..μετρήσαμε τα χρήματα και τα βρήκαμε γύρω στις 78.000».

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Σάμου (04/04 2012) επέβαλε στην Πολωνή και στον Ντόμινικ Γκρεκόρκο (Dominik Gregorko) ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 17 και 20 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα. Ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος ως προς την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ενώ ένοχος κρίθηκε για τη συμμετοχή του στη ληστεία και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων. Και οι τρεις κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι διέπραξαν τη ληστεία αλλά αρνήθηκαν τη δολογονία του 73άχρονου επιχειρηματία. Εναν χρόνο μετά η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου, με το δικαστήριο να απορρίπτει τις εφέσεις της Πολωνής του και του Ντόμινικ Γκρεκόρκο (Dominik Gregorko), διατηρώντας τις ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα.

Την Πέμπτη (12/09) ο Ντόμινικ Γκρεκόρκο παραβίασε την άδειά του από τις φυλακές και κρίθηκε δραπέτης..