“Φτάνει πια με τα χτυπήματα στην πλάτη”…

Κείμενο του Ανθυπαστυνόμου* και συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ, για τα γεγονότα σε βάρος των διμοιριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

“Το πρόσφατο περιστατικό αποτελεί δολοφονική απόπειρα σε βάρος των συναδέλφων διμοιριας στη Θεσσαλονίκη, οσο και αν κάποιοι θελουν να υποβαθμίσουν το γεγονός χάριν πολιτικής “προπαγάνδας”..

Σαββατο βραδυ, μέσα στον αστικό ιστό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με ορμητήριο το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα του ΑΠΘ σε ώρα αιχμής για τη νυχτερινή ζωή της πόλης, ανάμεσα σε ανυποψίαστους πολίτες και οδηγούς μια ομάδα “αντιεξουσιαστών” έστησαν δολοφονική ενέδρα με φλεγομενους κάδους ρίχνοντας περισσότερες από 30 ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ μολότοφ στο διερχόμενο από το σημείο λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού των ΜΑΤ ΘΣΝ το οποίο είχε ακινητοποιηθεί. Εικόνες που παραπέμπουν σε εμπόλεμη ζώνη, σίγουρα όχι σε ευρωπαϊκή χώρα….

Ήταν πριν δύο χρόνια όταν 400 άντρες των ΥΑΤ Αθηνων – η μισή δύναμη- έκαναν αίτηση για μετάθεση. Τότε ανώτατος Αξιωματικός είχε καταγγείλει “συνδικαλιστικά – πολιτικά παιχνίδια”… θελω να πιστεύω τώρα, ότι αντιλήφθηκε τόσο αυτός όσο και η ηγεσία ότι οι συνάδελφοι, παίζουν κάθε μέρα, την ίδια τους τη ζωή…

Τότε είχε θορυβηθεί ο νυν Αρχηγός και μας είχε επισκεφθεί στην έδρα της ΔΑΕΑ δίνοντας μας υποσχέσεις – μόρια, ενισχυση προσωπικού, νεα οχηματα, αλλαγή παθητικού δογματος- που δυστυχώς αποδείχθηκαν κίβδηλες..

Οι δεκάδες επίθεσεις – μην πούμε εκαντοντάδες- σε βάρος των Αστυνομικών στην περιοχή των Εξαρχείων έχουν παγιωθεί και πληθαίνουν σε συχνότητα και ένταση με τα ΜΜΕ να αναφέρονται σε “..άλλη μια νύχτα ταραχών στα Εξάρχεια..” ακόμα και μέσα από τη σελίδα ΜΑΧΙΜΟΙ οι αναφορές είναι καθημερινές και πανομοιότυπες όπως και επιθέσεις σε βάρος των συναδέλφων…

Όσοι υπηρετούμε σε μάχιμες Υπηρεσίες διαπιστώνουμε πως η ηγεσία μας αδιαφορεί για όλους μας, χωρίς να μας επιτρέπεται επιχείρησιακη αντιμετωπιση ή εστω αντίδραση για τις σε βάρος μας επιθέσεις.. για είσοδο στο Πολυτεχνείο, ούτε σκέψη. Μάλιστα έχουμε περάσει στο άλλο άκρο, να κατηγορούνται οι συνάδελφοι που τραυματίζονται από τις ρίψεις μολότοφ, ως.. “απροσεκτοι”!!!

Σε άλλο περιστατικό – πριν τρεις μήνες- συνάδελφοι διμοιρίας τραυματίστηκαν σε επεισόδια εξωτερικά του Υπ.Εργασιας, απο ατομα με ακαλυπτα τα χαρακτηριστικα τους κι ενω η επίθεση εχει καταγραφεί απο κάμερες τηλεοπτικά κανάλια και φωτορεπόρτερ η Αστυνομία δεν προέβη σε καμία συλληψη .

Οφείλω ωστόσο να αναγνωρίσω τούτο στην ηγεσία μας, όταν συνάδελφοι διμοιρίας βαρέθηκαν “κινούμενοι στόχοι” στα πυρά τρομοκρατών, ελήφθησαν κάποια ημίμετρα- μετακίνηση της διμοιρίας ένα τετράγωνο παραδίπλα και χορήγηση αντιβαλλιστικού κρανους και ενισχυμένου αλεξίσφαιρου- τα οποία μόλις άλλαξε η θεματολογία στα ΜΜΕ και τη δημοσιότητα και αυτά…. ατόνισαν μέχρι που “χάθηκαν”…

Δυστυχώς παρά πολλοί συνάδελφοι αποχωρούν από τις διμοιρίες πικραμένοι και άλλοι αγανακτισμένοι, βλέποντας ότι κάθε μέρα -και βράδυ -κινδυνεύουν να φάνε ξύλο ή να παραπεμφθούν κατηγορούμενοι είτε να καούν είτε και να δεχθούν πυρά.

Πλέον οι κλούβες εξέρχονται με “δειγματοληπτικό στατιστικό” διμοιρίας, καθώς οι υπηρεσιες βγαίνουν με μονοψήφιο αριθμό προσωπικού, και χωρίς εντολές σε κρίσιμες στιγμές..

Ενίσχυση προσωπικού μηδενική, δύο έρχονται πέντε φεύγουν, τώρα με τις Τακτικές θα πάρει μετάθεση τουλάχιστον άλλη μια διμοιρία- και έπονται οι εσωτερικές μετακινήσεις..

Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Άμεσα πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα και να αλλάξει το “αποτυχημένο” και (κακώς)

“παγιωμένο” αμυντικό δόγμα που θέλει τις διμοιρίες να αποτελούν “στατικούς στόχους” στις διαθέσεις κάθε αλήτη. Επιτέλους πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν τι σημαίνει ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΞΗΣ.

Οι συναδελφοι των διμοιριών διέπονται από υψηλό υπηρεσιακό φρόνημα και το έχουν αποδείξει όσες φορές εχουν κληθεί, υπερβαίνοντας το ωράριο εργασία για “τις αναγκες της υπηρεσίας”, στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ , στην προστασία του Πολίτη, για την προάσπιση της πατρίδας και του πολιτεύματος.

Σήμερα ωστόσο ο Αστυνομικός νοιώθει ότι όλα έχουν αφεθεί στην μοίρα τους, δεν έχουν στήριγμα από κανέναν παρά μόνο τους χαμηλόβαθμους συναδέλφους που υπηρετούν μαζί στα “σιδερένια κλουβιά”, στο δεύτερο σπίτι μας…

Επιτέλους το Δημοκρατικό Κράτος της Ελλάδας πρεπει να προστατεύσει τους Αστυνομικούς που προστατεύουμε τους πολίτες.. Φτάνει πια με τα χτυπήματα στην πλάτη…

_____________

* ΤΣΟΚΑΝΑΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, αν.Ταμιας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών