Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης Σύρων ασυνόδευτων νηπίων και ανηλίκων, από την Αθήνα στη Γερμανία

Δουλεμπορικό δίκτυο με έδρα τη Γερμανία και δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, με μεταφορά ασυνόδευτων νηπίων και ανηλίκων Συριακής καταγωγής, εξαρθρώθηκε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τη Γερμανική Αστυνομία, υπό  τη Europol

Πληροφορία στις Έλληνες Αστυνομικές Υπηρεσίες, το Σεπτέμβριο του 2019, ανέφερε την παράνομη μεταφορά ενός νηπίου- ηλικίας 3 ετών – κοριτσιού Συριακής καταγωγής, από νεαρή Σύρια με αεροπορική πτήση από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην Γερμανία, και άμεσα ενημερώθηκαν οι Γερμανικές Αρχές. Ωστόσο βλάβη στο αεροπλάνο ανάγκασε τον πιλότο της πτήσης σε αναγκαστική προσγείωση στην Ιταλία, με την Σύρια να μεταφέρει το νήπιο στη Γερμανία, αποφεύγοντας τον έλεγχο στο γερμανικό αεροδρόμιο, ματαιώνοντας την αστυνομική επιχείρηση.

Η Σύρια η οποία εντοπίσθηκε, τέθηκε υπό παρακολούθηση των αστυνομικών Αρχών στην Γερμανία. Σε έλεγχο στα στοιχεία της, εξακριβώθηκε πρόκειται για 26χρονη, νόμιμη κάτοικο Γερμανίας μητέρα ενός νηπίου, και έκανε συχνά σύντομα ταξίδια στην Ελλάδα. Προέκυψε ότι είχε καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς έκανε τις μεταφορές των παιδιών εμφανιζόμενη ως μητέρα τους, είτε με τα στοιχεία του βιολογικού παιδιού της, είτε με στοιχεία άλλων ανηλίκων. Τα έγγραφα που χρησιμοποιούσε για κάθε παιδί, ή τους γονείς του, τα παραλάμβανε από τον 41χρονο Σύρο- αρχηγό της οργάνωσης – ο οποίος διατηρούσε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα νοικιασμένο διαμέρισμα 110τ.μ στο οποίο λειτουργούσε προσωρινά «νηπιακό υπνωτήριο». Στο χώρο είχε προσλάβει μία γυναίκα επίσης από την Συρία, η οποία είχε χρέη μπέιμπι σίτερ, καθώς τα παιδιά ήταν ηλικίας από 3 έως 7 ετών και είχαν ανάγκη από φροντίδα, μέχρι να καταλήξουν στον προορισμό τους, τη Γερμανία.

Όπως επισημαίνει αστυνομική πηγή στο NantiaReport.gr, η απόφαση των Σύρων γονέων να στείλουν ως ασυνόδευτα τα νήπια παιδιά τους στη Γερμανία είτε είχε παραλήπτες συγγενείς τους με μόνιμη διαμονή στη χώρα, είτε θεωρούσαν ότι ακόμα και να κατέληγαν σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Γερμανία- όπως έγινε σε κάποιες περιπτώσεις- θα είχαν ένα καλύτερο μέλλον. 

Η μεταφορά των ασυνόδευτων νηπίων γινόταν αεροπορικώς από τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με απευθείας προς Γερμανία, ή μέσω Ισπανίας, Ελβετίας και Ιταλίας, είτε με πλοίο από την Ηγουμενίτσα με ενδιάμεση στάση την Ιταλία και με ΜΜΜ κατέληγαν στη Γερμανία. Τα έγγραφα που χρησιμοποιούσε τη εγκληματική οργάνωση τα αγόραζαν από Σύρος, νόμιμα διαβιούντες  στην Γερμανία, με διαμεσολαβητή 32χρονο Σύρο, ο οποίος παράλληλα παραλάμβανε στην Γερμανία τα ασυνόδευτα νήπια από την 26χρονη Σύρια και τα φιλοξενούσε προσωρινά. Για την μεταφορά κάθε ασυνόδευτου ανήλικου ηλικίας από 3 έως 7 ετών,  τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εισέπρατταν από €4.500- €6.000, ενώ για τη χορήγηση γνήσιων εγγράφων τρίτων προσώπων σε ενήλικες για να μεταβούν επίσης στην Γερμανία, χρέωναν από €500 έως €1.200 το καθένα. Από το προανακριτικό υλικό προέκυψε η εμπλοκή του διεθνικού εγκληματικού δικτύου σε τουλάχιστον 10 υποθέσεις, παράνομης διακίνησης επτά ασυνόδευτων ανηλίκων και πέντε ενηλίκων με καταγωγή από τη Συρία, αεροπορικών με πτήση από Αθήνα, στη Γερμανία.

Στη Γερμανία, σε εκτέλεση τεσσάρων ενταλμάτων έρευνας -τρία στο Halle an der Saale, στο Minden-, προσήχθησαν (01/02) ως ύποπτοι για «λαθραία διακίνηση αλλοδαπών σε πολλές περιπτώσεις για εμπορικούς σκοπούς» τέσσερις Σύροι, τρείς άνδρες και μια γυναίκα- ηλικίας 27 έως 44 ετών – με νόμιμα έγγραφα και μόνιμη διαμονή στη Γερμανία . Ενώ η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, το 41χρονο Σύρο, φερόμενος ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, και σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για επιπλέον πέντε  Σύρος – δύο μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας. Επίσης αναζητείται η γυναίκα “σύνοδος” από τη Συρία και στα στοιχεία της έχει εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για τη συμμετοχή της σε παράνομες προωθήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων με καταγωγή από τη Συρία. Για την υπόθεση έχει εκτενές δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα BILD, μνημονεύοντας τις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κοινής επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, έφερε την κωδική ονομασία, «Operation Hook», υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της EUROPOL, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Γερμανίας. Η επιχείρηση, εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών, που ηγείται η χώρα μας.