Έβρος: Διπλασιάστηκαν οι μεταναστευτικές ροές σε ένα 24άωρο

Διπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο, με τη μεγαλύτερη πίεση τις βραδινές ώρες σε Τυχερό και Φέρες

Σε 24 ωρες, οι Αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την παράνομη είσοδο σε περισσότερους από 400 λαθρομετανάστες , ποσοστιαία μεταβολή που αγγίζει το 100% καθώς οι αποτροπές τις προηγούμενες ημέρες κυμαίνονταν μεταξύ 200-250, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα “Καθημερινή”. Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες έφτασαν στα σύνορα καθώς είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, ενώ αξιολογούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ομάδες 500-1.000 λαθρομεταναστών μετακινούνται και νοτιότερα, προς τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας.

Ανησυχία στο Αιγαίο
Στελέχη του Λιμενικού Σώματος, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” ότι τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκονται σε επιφυλακή έπειτα από πληροφορίες για μετακίνηση σημαντικού αριθμού λαθρομεταναστών προς τις ακτές της Τουρκίας, απέναντι από τη Λέσβο, την Κω, το Φαρμακονήσι και νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Τέσσερα εναέρια μέσα -τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο- περιπολούν στα σύνορα υπό την ομπρέλα του Frontex, χωρίς προς ώρα να επιβεβαιώνουν τους φόβους των στελεχών του Λιμενικού.

Περισσότερο καθησυχαστικοί εμφανίζονται αξιωματούχοι από κεντρικές υπηρεσίες και στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αποδίδουν την αύξηση των ροών στην εποχικότητα του μεταναστευτικού φαινομένου και όχι σε μια οργανωμένη προσπάθεια των τουρκικών αρχών να αυξήσουν την πίεση στα σύνορα, όπως εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, στο Ανατολικό Αιγαίο οι απόπειρες παράτυπων μεταναστών να καταπλεύσουν με βάρκες σε ελληνικά νησιά ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 3 με 4. Διαπιστώνεται η χρήση μεγαλύτερων σκαφών από τα κυκλώματα των διακινητών – πιθανόν για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να αυξήσουν κατά 10 με 15 άτομα τον αριθμό των διακινούμενων ανά δρομολόγιο. Στη Λέσβο επίσης, υπήρξαν περιστατικά που οι διακινούμενοι μετέφεραν κρυμμένη στα πόδια τους και δεύτερη μηχανή έτσι ώστε μετά την καταστροφή της πρώτης από άνδρες του Λιμενικού (σ.σ. πρακτική που εφαρμόζεται συστηματικά το τελευταίο διάστημα) να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις ακτές των ελληνικών νησιών.