Έβρος: Αφγανοί περνούν- μέρα μεσημέρι -από το Δέλτα του Έβρου, χωρίς έλεγχο

Με τις “επιστροφές” από την υπόλοιπη Ευρώπη στις χώρες τους,  η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση από  σημεία χωρίς επιτήρηση στον Έβρο.. χωρίς έγγραφα και έλεγχο.

Με τη συζήτηση για το μεταναστευτικό να παραμένει επίκαιρη και τη στάση της Ευρώπης μέσω frontex να προωθεί τις “επιστροφές”, στην Ελλάδα λόγω τη γεωγραφικής θέσης της, και με το χαρακτηρισμό “πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρώπη” (Συνθήκη Σένγκεν ΙΙ) η πρόσβαση και διέλευση από  μη προκαθορισμένα σημεία ελέγχου – συνοριακές δομές- είναι .. ελεύθερη.

Αυταπόδεικτο της κατάστασης που επικρατεί στο μεταναστευτικό για την Ελλάδα,  βιντεοληπτικό υλικό που έχει καταγραφεί (17/03- 14.00) από τον οικονομολόγο Αναστάσιος Λαυρέντζο και την παρέα του, ενώ βρέθηκαν στην περιοχή και διακρίνονται λαθρομετανάστες, μέρα μεσημέρι, να εισέρχονται  από το Δέλτα του Έβρου, χωρίς κανένα έλεγχο.

NantiaReport_lathro_evros20190318_054106

Περνούν τα αφύλακτα σύνορα της Ελλάδας στο Δέλτα του Έβρου. Περπατούν παράλληλα στο ποτάμι και χωρίς την παρουσία Διωκτικών Αρχών, κινούνται ελεύθερα στην περιοχή, ενώ μεταφέρουν την πλαστική βάρκα με την οποία διέσχισαν το ποτάμι. Στην ομάδα, όπως έχει καταγραφεί στο βιντεοληπτικό υλικό, περίπου 20ατομα, όλοι άνδρες νεαρής ηλικίας.

NantiaReport_lathro_evros

Διακρίνουν το τζιπ που επιβαίνουν πολίτες και στη θεωρηση ότι πρόκειται για Αστυνομικού ή Συνοριακούς φύλακες, κάνουν κίνηση προς την πλευρά τους. Δηλώνουν Αφγανοί.

NantiaReport_lathro_evros20190318_054149

Στέκονται μέχρι να αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται για Συνοριακούς, και στη συνέχεια απομακρύνονται τρέχοντας σέρνοντας μαζί .. και τη βάρκα τους.