Εuropol: «Έκθεση αξιολόγησης απειλών από το Σοβαρό και Οργανωμένο έγκλημα (2017)»

Πάνω από 5 000 διεθνείς Ομάδες Οργανωμένου Εγκλήματος  (OCGs) με περισσότερες από 180 εθνικότητες διερευνώνται αυτήν την στιγμή στην Ε.Ε, που σημαίνει ότι ο αριθμός των ομάδων κργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται σε περισσότερες από μία εγκληματικές δραστηριότητες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (45% έναντι 33% το 2013).
Για σχεδόν όλα τα είδη του οργανωμένου εγκλήματος, οι εγκληματίες αναπτύσσουν και προσαρμόζουν την τεχνολογία με ολοένα και μεγαλύτερη επιδεξιότητα και με όλο και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Και αυτό αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.
Cryptoware (ransomware χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση) έχει καταστεί το μεγαλύτερο κακόβουλο λογισμικό από την άποψη της απειλής και των επιπτώσεων. Κρυπτογραφεί τα αρχεία των χρηστών-θυμάτων που δημιουργούνται, στερώντας τους την πρόσβαση, εκτός αν το θύμα πληρώνει ένα ποσό για να μπορούν να τα αποκρυπτογραφήσει.
Η απάτη γύρω από έγγραφα (document fraud) έχει αναδειχθεί ως η βασική εγκληματική δραστηριότητα που συνδέεται με την κρίση της μετανάστευσης. Πλαστογραφήσεις εγγράφων, ξέπλυμα χρήματος και online εμπόριο παράνομων αγαθών και υπηρεσιών είναι οι κινητήριες μηχανές του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο Julian King, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας αναφέρει: «Η SOCTA 2017 προσφέρει μια εις βάθος ανάλυση των μεγάλων εγκληματικών απειλών που αντιμετωπίζει η Ε.Ε και παρέχει πληροφορίες στην ευρωπαϊκή κοινότητα, στις διωκτικές αρχές και τους φορείς λήψης αποφάσεων. Αυτό δείχνει ότι η θέση της Europol βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. «
Ο Andrew Seychell, προεδρεύων του Συμβουλίου της Μάλτας: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την λεπτομερή και ολοκληρωμένη εικόνα που παρουσιάζεται στη SOCTA. Με βάση αυτά τα ευρήματα τα κράτη μέλη θα συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες πώς να προωθήσουμε τη συνεργασία στην καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος στην Ε.Ε».
Στο SOCTA 2017, η Europl θέτει σε προτεραιότητα πέντε συγκεκριμένες απειλές Εγκλήματος:
  • Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο: έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί βασική πρόκληση για την ψηφιακή οικονομία και την κοινωνία.
  • Η παραγωγή ναρκωτικών, της εμπορίας και διανομής τους:  Περισσότερο από το ένα τρίτο των εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε ασχολούνται με την παραγωγή, την εμπορία ή τη διανομή των διαφόρων τύπων φαρμάκων/ουσιών. Η παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα των συνθετικών ναρκωτικών εντός της ΕΕ συνεχίζει να επεκτείνεται και να παγιώνει την ΕΕ ως μια περιοχή-ΠΗΓΗ ουσιών που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.
  • Η παράνομη διακίνηση μεταναστών: μια ιδιαίτερα κερδοφόρα και ευρεία εγκληματική δραστηριότητα. Οι μετανάστες αποτελούν πλέον μία σύνθετη εγκληματική αγορά, συγκρίσιμη με τις ευρωπαϊκές αγορές ναρκωτικών.
  • Το Οργανωμένο έγκλημα ακινήτου: Οργανωμένο έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικές εγκληματικές δραστηριότητες . Υπάρχει σταθερή αύξηση του αριθμού των  διαρρήξεων κατά τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας ανησυχία σε πολλά κράτη μέλη.
  • Η Εμπορία ανθρώπων (THB): OCGs που εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων συχνά εκμεταλλεύονται τις υπάρχουσες μεταναστευτικές οδούς στα θύματα της κυκλοφορίας εντός της ΕΕ. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι διακινητές στοχεύουν ολοένα σε περισσότερους παράτυπους μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην ΕΕ για να τους εκμεταλλευθούν.
Έγκλημα στην εποχή της τεχνολογίας
Στη SOCTA 2017, η Europol επισημαίνει ιδιαίτερα το ρόλο της τεχνολογίας. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η εμφάνιση του online εμπόριο παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις παράνομες αγορές και οι διωκτικές αρχές θα έρθουν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις.
Η τεχνολογία των Drone αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς drones θα ταξιδεύουν  σε μεγαλύτερες αποστάσεις και θα μεταφέρουν βαρύτερα φορτία. Οι Οργανωμένες ομάδες  που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών θα επενδύσουν στην τεχνολογία drone προκειμένου να αποφευχθούν οι έλεγχοι στα διέλευσης των συνόρων σημεία, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.
Τέλος, οι εγκληματικές ομάδες θα κάνουν χρήση  διαφόρων online υπηρεσιών για τη διευκόλυνση στις διαρρήξεις τους. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο στις κοινωνικές πλατφόρμες μέσων μαζικής ενημέρωσης (social media), το αν δηλαδή τα άτομα είναι μακριά από στοχευμένες κατοικίες και γειτονιές χρησιμοποιώντας δωρεάν online εργαλεία πλοήγησης.