Έτσι δολοφόνησαν το Μένη Κουμανταρέα.

Τις συνθήκες θανάτου του 83χρονου Μένη Κουμανταρέα, και την “ενέδρα” σε βάρος του απο τους δύο Ρουμάνους, δημοσιοποίησε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ΕΛΑΣ. Για τον συνεργό του κατ ομολογίαν δράστη της δολοφονίας του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος αναζητείται, έχει εκδοθεί Εισαγγελική Διάταξη, ενω έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία και φωτογραφίες του.

Ο 83χρονος συγγραφέας και λογοτέχνης, Μένης Κουμανταρέας, εντοπίζεται νεκρός από φίλους και συγγενείς, στο διαμέρισμά του (06/12-00.40) με τη σορό του να κείτεται στο κρεβάτι του υπνοδωματίου. Οι χώροι του διαμερίσματος, παρουσίαζαν επιλεκτική έρευνα με το κίνητρο των δραστών να αποδίδεται απο τους Αστυνομικούς σε ληστεία.
Ο προιστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Νίκος Καρακούκης, ο οποίος διενεργεί μαζί με την ιατροδικαστή Χριστήνα Τσάκωνα, τη νεκροτομή στη σορό του 83χρονου λογοτέχνη, διαπιστώνει ως αιτία θανάτου, στραγγαλισμό, που προκλήθηκε με τα χέρια.
Από την ιατροδικαστική αυτοψία, ο θάνατος του προσδιορίζεται ότι είχε επέλθει 3 έως 6 ώρες περίπου πριν τον εντοπισμό της σορού.
Στην πορτα και τα παράθυρα του διαμερίσματος, δεν παρατηρήθηκαν ίχνη παραβίασης, γεγονός που ενίσχυσε την αρχική εκτίμηση, ότι ο δράστης διατηρούσε επαφές με το θύμα.
Μαρτυρικές καταθέσεις ανέφεραν οτι ο ηλικιωμένος λογοτέχνης έμενε μόνος στο διαμέρισμα- από το 2010, όταν έχασε τη σύζυγό του Λιλη-, ενω προεκυψε κοινωνική επαφή του 83χρονου λογοτέχνη, με νεαρό Ρουμάνο, τον οποίο είχε γνωρίσει σε Βar, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Από την εξερεύνηση στο εσωτερικό του διαμερίσματος, εντοπίσθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα σε τουλάχιστον εννέα διαφορετικά σημεία του διαμερίσματος σε χώρους που μόνο ο δράστης θα μπορούσε να εχει πρόσβαση. Δακτυλικό αποτύπωμα του δράστη, εντοπίσθηκε και σε κιγκλίδωμα της κοινόχρηστης σκάλας, γεγονός που καταδεικνύει την παρουσία του στο σημείο που προσδιορίσθηκε η αρχική επίθεση στον 83χρονο συγγραφέα.
Κατά την Αστυνομική έρευνα, από κάμερες ασφαλείας από επιχειρήσεις και καταστήματα στην περίμετρο της πολυκατοικίας όπου διέμενε ο Μένης Κουμανταρέας είχαν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών και του συγγραφέα, πριν τη δολοφονία του.
Όπως εξακριβώθηκε, το απόγευμα της ίδιας ημέρας (05/12- 17.35) οι δύο Ρουμάνοι δράστες της ληστείας και δολοφονίας του συγγραφέα, μπήκαν στην πολυκατοικία που διέμενε ο 83χρονος, και εγκαταλείπουν την πολυκατοικία σχεδόν 25 λεπτά μετά την είσοδο του Μένη Κουμανταρέα (05/12-22.42.45) στην είσοδο της πολυκατοικίας καθώς επέστρεφε στο διαμέρισμα του (05/13-23.06).
Καταθέσεις φίλων του συγγραφέα, ανεφεραν οτι το θύμα γνωριζε και διατηρούσε επαφές με εναν Ρουμανο με όνομα «STEFAN». Άμεσα ζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε άρση τηλεφωνικών συνδέσεων και προέκυψε ο τηλεφωνικός αριθμός κινητού, ο οποίος αρχικά προέκυπτε ως ακαταχώρητο- ανήκει σε ανύπαρκτο πρόσωπο Πακιστανικής υπηκοότητας-.
image
Απο την αντιπαραβολή αρχείων της ΕΛΑΣ, ο ίδιος αριθμός κινητού, είχε καταχωρηθεί σε Ρουμάνο με το όνομα Stefan Matasareanu, ο οποίος το 2013, είχε συλληφθεί για κατάρτιση πλαστών εγγράφων (πλαστογραφία). Ο συγκεκριμένος αριθμός σύνδεσης, με τη διαδικασία της ραδιογωνομέτρησης, διαπιστώθηκε ότι το απόγευμα και κατά τις βραδινές ώρες της δολοφονίας του συγγραφέα (05/12), ειχε ενεργοποιηθεί στην περιοχή της Κυψέλης, στην οποία διέμενε ο Μένης Κουμανταρέας.
Άμεσα εκδόθηκε αναγγελία αναζήτησης του Ρουμάνου, τα στοιχεία του οποίου προέκυψαν κατα την Αστυνομική έρευνα
Ο 25χρονος Ρουμάνος Stefan Cristy Matasareanu, εντοπίσθηκε (05/01-21.45) να κινείται πεζός στην οδό Προμηθέως στα Πατήσια, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Αττικής, για εξέταση. Κατά την απολογία του, υποστήριξε ότι πρόθεση του ίδιου και του συνεργού του, ήταν “να του ζητήσουν δανεικά χρήματα”. Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι λογομάχησαν με το θύμα στον εσωτερικό χώρο του διαμερίσματος, ενώ από την αυτοψία τα γυαλιά του θύματος και κηλίδες αίματος, εντοπίσθηκαν σε κοινόχρηστο χώρο, ανάμεσα από το ασανσέρ και τη σκάλα κλιμακοστασίου, στο ισόγειο της πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το θύμα αντέδρασε και κατά τη λογομαχία ο δράστης τον έσπρωξε με αποτέλεσμα το θύμα να πέσει στο δάπεδο. Υποστηρίζει ότι μαζί με το συνεργό του, αποχώρησαν από το διαμέρισμα, χωρίς να ερευνήσουν τους χώρους ή να αφαιρέσουν χρήματα ή κοσμήματα. Οι ισχυρισμοί του, οπως επεσήμανε ο Διοικητής Ασφαλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιωτης Σταθης, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ευρήματα και τους χρόνους όπως προκύπτουν από τις καταγραφές βίντεο από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, που έχουν καταγράψει την εισβολή των δραστών στην πολυκατοικία, την είσοδο του συγγραφέα και τη διαφυγή των δύο Ρουμάνων στη συνέχεια.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και του δεύτερου συνεργού της επίθεσης και δολοφονίας του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Όπως εκτιμάται, ο 30χρονος καταζητούμενος Ρουμάνος, παραμένει στην Ελλάδα, και είναι ζήτημα χρόνου -επισημαίνουν Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ- ο εντοπισμός και η σύλληψή του.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου, της ΕΛΑΣ, για την εξιχνίαση της δολοφονίας του συγγραφέα λογοτέχνη, Μένη Κουμανταρέα.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport