ΕΣΚΕΣΜΑ: Καθυστερεί η δημοσιοποίηση της προκήρυξης για τα σχελέχη της ΕΛΑΣ.

Σε ετοιμότητα λειτουργίας βρίσκεται ο νέος φορέας για την αποτελεσματική διαχείριση  των μεταναστευτικών ροών και τη  φύλαξη των συνόρων, με τη συνεργασία στελεχών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των διαβαθμισμένων στελεχών των Υπηρεσιών Ασφαλείας. Ωστόσο η διαδικασίες στελέχωσης του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α) καθυστερούν καθώς η ανακοίνωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, δεν έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου,αποφασίστηκε να συσταθεί, λόγω των αυξημένων προσφυγικών και λαθρομεταναστευτικών ροών, και σύμφωνα με τις πολιτικές εξαγγελίες, αναμένεται να λειτουργήσει εντός του έτους και άμεσα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και στις 30 Σεπτεμβρίου (2015) λήγει η διορία υποβολής αιτήσεων από τα ενδιαφερόμενα στελέχη της ΕΛΑΣ που πληρούν τις προϋποθέσεις και θέλουν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο νεοσύστατο φορέα, αρκετές από τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ δεν έχουν λάβει και κατ επέκταση δεν έχουν κοινοποιήσει την ανακοίνωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με Αστυνομικές διαρροές υπηρετούντων στις τάξεις της ΕΛΑΣ, οι οποίοι εκφράζουν  ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη προκήρυξη, προς κάλυψη θέσεων στο ΕΣΚΕΣΜΑ, προσδιορίζουν τόσο προσωπικές επιδιώξεις Ανωτέρων και Ανωτατων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, καθώς και μη συντονισμένη και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών στην καθυστέρηση δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης προκήρυξης στις Αστυνομικές Υπηρεσίες.