Έρευνα από το «Συνήγορο του Πολίτη» μετά από καταγγελία για ασέλγεια στην Κιβωτό του Κόσμου

Με καταγγελίες οι οποίες διαβιβάστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή στην Εισαγγελία Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, σε βάρος στελεχών της Δομής

Καταγγελίες για ασέλγειες και κακοποιήσεις ανηλίκων, έχουν υποβληθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη»  για την «Κιβωτό του Κόσμου», διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση την οποία διενεργεί η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο – σήμερα – 19χρονος  πρώην φιλοξενούμενος στην “Κιβωτό του Κόσμου”, καταγγέλλει στέλεχος που υπηρετεί στη ΜΚΟ, προσδιορίζοντας την κακοποίηση και την παρενόχλησή του από τον συγκεκριμένο άνδρα, ενώ ήταν 16,5 ετών- από το Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ο καταγγελλόμενος του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο για να εργάζεται ενώ τον εξεβίαζε να μη μιλήσει για να τον έχει πάντα κοντά του, διαφορετικά θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του. Ενώ σημειώνει ότι θεωρεί βέβαιο πως ο καταγγελλόμενος παρενοχλούσε σεξουαλικά και άλλα παιδιά μικρότερης ηλικίας τα οποία αναφέρει στην κατάθεση του ονομαστικά.

Μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών, η  “Κιβωτός του Κόσμου”, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε άγνοια για τα περιστατικά ενώ δήλωσε πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Η διενέργεια της προκαταρκτικής διεξάγεται, «δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της “κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση” και της “σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση” που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Κιβωτός του Κόσμου” ». Στο πλαίσιο της έρευνας, ελέγχονται τέσσερις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, δύο στην Αττική και μία στο Βόλο και μία στην Κόνιτσα.

Στις 7 σελίδες της κατάθεσης που έδωσε ο 19χρονος, υποστηρίζει, ότι γνώρισε τον καταγγελλόμενο ενώ ήταν μαθητής της Γ΄Γυμνασίου και πήγαινε στο “Κέντρο Ημέρας” στον Κολωνό. Χρονικά περίπου μετά το Πάσχα, όπως αναφέρει στην κατάθεση του, ο συγκεκριμένο άνδρας, του πρότεινε να φύγει από την Αθήνα, ότι θα τον βοηθούσε να βρει δουλειά και να φτιάξει το μέλλον του, ενώ παράλληλα, θα βοηθούσε περισσότερο τη μητέρα του δίνοντας της επίδομα και τον αδερφό του. Και ο ανήλικος πείστηκε και αναχώρησε από την Αθήνα, για δομή της Οργάνωσης στον Βόλο και στη συνέχεια στην Καλαμάτα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όταν και ο καταγγελλόμενος έφυγε από την Αθήνα όπου διέμενε μόνιμα και για ενάμιση μήνα μετακόμισε στην Καλαμάτα.  Σε εκδρομή πριν τα Χριστούγεννα του 2020, ο -τότε- μαθητής κατάλαβε ότι ο ενήλικας ενεργούσε ασελγείς πράξεις σε βάρος του, ενώ του έδινε χρήματα, του αγόραζε παπούτσια €180 και κινητό €800 .

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, με αφορμή περιστατικό κλοπής στη δομή του Βόλου αποχώρησε και κατήγγειλε τα όσα βίωνε, στη μητέρα του. Όπως παραθέτει τα γεγονότα ο 19χρονος, ένας από τους λόγους- όπως είπε – που δεν είχε καταγγείλει νωρίτερα τα περιστατικά, ότι ο φόβος του μήπως πάρουν το διαμέρισμα που διέμενε η μητέρα του και μείνει στο δρόμο. Στην εξέταση του από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, καταγγέλλει και κατονομάζει επίσης, ότι ο συγκεκριμένος άνδρας, έχει παρενοχλήσει και άλλα παιδιά ενώ τον αναφέρει ως παιδόφιλο αφού τον παρενοχλούσε ενώ όταν ήταν 16,5 ετών και αναφέρεται σε ακόμα ένα ανήλικο παιδί ενώ ήταν σε ηλικία 15,5ετών.

Πρόκειται για την πρώτη καταγγελία στα 24 χρόνια λειτουργίας της «Κιβωτού του Κόσμου» που αφορά σεξουαλική κακοποίηση αγοριών σε φιλοξενία στη δομή .