Έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας σε γραφεία τριών ΜΚΟ- Κατασχέθηκαν αρχεία και παραστατικά συναλλαγών

Έλεγχο για τις ροές χρημάτων και τους τομείς δραστηριοποίησης ΜΚΟ από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ και της Ε.Α.Δ

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στα γραφεία τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) – σύμφωνα με πληροφορίες- η έδρα και των τριών στην Αθήνα, ενώ οι δύο δομές που λειτουργούν εδρεύουν στον Κεραμεικό και τη Γλυφάδα ως δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, πραγματοποίησαν μεικτά κλιμάκια. Με περισσότερους από 40 ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Οικονομικής Αστυνομίας ενώ στο σχεδιασμό της επιχείρησης , συμμετείχαν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Οι πέντε ομάδες που έκαναν τους ταυτόχρονους αντίστοιχους ελέγχους στα γραφεία των ΜΚΟ και τις εγκαταστάσεις των Δομών έχουν κατασχεθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές , τιμολόγια και αντίγραφα κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, συμβάσεις εργαζομένων, βιβλία συμβάντων και καταστάσεις μισθοδοσίας.

Οι έρευνες αφορούν ελέγχους στις ροές χρημάτων και τη διαχείριση και αξιοποίηση χρημάτων τόσο από ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και από εθνικούς πόρους, από τις ΜΚΟ. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «ο δημόσιος ελεγκτικός μηχανισμός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανησυχίες των φορολογουμένων για τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων σε ευαίσθητα πεδία δημόσιας πολιτικής, συνεκτιμώντας τα μηνύματα της κοινωνίας κατά τον σχεδιασμό της ελεγκτικής του δράσης».

Πηγές της ΕΑΔ ανέφεραν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι με αφορμή την εν λόγω καταγγελία, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και σε άλλους σχετικούς φορείς, στη βάση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Η ΕΑΔ δεν προχώρησε σε δημοσιοποίηση στοιχείων των ΜΚΟ, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι  έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλες ΜΚΟ και Οργανώσει με ανάλογες δράσεις.