“‘Επρεπε οι Κυβερνήσεις να έχουν προχωρήσει στην πρόσληψη Συνοριακών και να μην είχαν “ξηλώσει” τις δομές της Συνοριακής Φύλαξης”

Με αφορμή τις εξαγγελίες για προσλήψει ΣΦ από την Κυβέρνηση στην διαχείρηση του μεταναστευτικού, άποψη τ.Συνοριακού*

“Πολλά χρόνια πριν έπρεπε οι Ελληνικές κυβερνήσεις να έχουν προχωρήσει στην πρόσληψη συνοριοφυλάκων και κυρίως να μην είχαν “ξηλώσει” τις προηγούμενες δομές των Υπηρεσιών της Συνοριακής Φύλαξης. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας. Οφείλουμε όμως να είμαστε πραγματιστές και με αφορμή τις επικείμενες προσλήψεις να δώσουμε λύσεις σε μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τον οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αρχικά θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης θα πρέπει να απασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με θέματα αλλοδαπών ( αποτροπής, φύλαξης, διαχείρισης, απελάσεις, κ.α.) , ενώ παράλληλα οι υπόλοιπες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να απεμπλακούν από οτιδήποτε έχει σχέση αλλοδαπούς ( διοικητικές , πολύμηνες κρατήσεις αλλοδαπών στα κρατητήρια των Α.Τ., αποσπάσεις , κ.α.).
Με αφορμή μάλιστα την προκήρυξη που ¨τρέχει ¨ από τον frontex και αφορά προσλήψεις στελεχών για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή , φρονώ ότι θα ήταν καλύτερο η αντίστοιχη Ελληνική προκήρυξη για συνοριοφύλακες να εναρμονίζεται στα προσόντα και τις απαιτήσεις του frontex. Οι Υπηρεσίες αυτές όπως προ είπα θα πρέπει να είναι τελείως ανεξάρτητες από τις υπόλοιπες Αστυνομικές Υπηρεσίες των νομών και δεν θα πρέπει οι συνοριοφύλακες να καταλαμβάνουν θέσεις αστυνομικών , καθώς θα πρέπει να διαχωρίζονται πλήρως τα καθήκοντα του συνοριοφύλακα από εκείνα του αστυφύλακα.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά δεν αρκούν μόνο προσλήψεις συνοριοφυλάκων ! Δεν θα έχει κανένα νόημα να φτιάχνονται ΠΡΟΚΕΚΑ στην Πελοπόννησο και να επιβαρύνονται οι κατά τόπους αστυνομικές δυνάμεις , με την φύλαξη, την μεταφορά , τις διοικητικές, κτλ. Το επιβάλλουν οι συνθήκες πλέον το Αλλοδαπών να γίνει ένας κλάδος ουσιαστικός , με αυτονομία σε προσωπικό και οργανωτική δομή , όπως συμβαίνει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.
Νομίζω πως ένας διαχωρισμός μεταξύ των ¨καθαρών¨ αστυνομικών καθηκόντων και αλλοδαπών , θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και των στελεχών του Σώματος , καθώς θα απαλλάξει αστυνομικούς – συνοριοφύλακες από αλλότρια καθήκοντα, ενώ θα άρει χρόνιες αδικίες στους πίνακες μεταθέσεων με τον πλήρη διαχωρισμό των καθηκόντων.
Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ήρθε και θα μείνει δυστυχώς, πρωτίστως για αυτούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και δευτερευόντως για όλους τους εμπλεκόμενους. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε ότι άλλο η φύλαξη των συνόρων ( και αποτροπή και διαχείριση μεταναστών – προσφύγων ) και άλλο η τήρηση της ασφάλειας και της τάξης , τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και που θα προκύψουν.”

_____________

* Νίκος Μπαλούρδος, Αρχιφυλακας (τ.Συνοριακός)