Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, απέστειλε η ΕΣΗΕΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, αναφορικά με επιστολή την οποία επέστειλε προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με υλικό που διαμοιράζει το Τμήμα Επικοινωνίας της ΕΛΑΣ ως ιστορίες «Deep blue» (μτφ. «Βαθύ Μπλε»)

Στην ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των Δημοσιογράφων, με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου, επισημαίνεται ότι αφορμή της έγγραφης διαμαρτυρίας τους, προέρεχεται «με αφορμή τη σειρά των δραματοποιημένων βίντεο, που έχει δημιουργήσει η Αστυνομία και στα οποία περιέχονται συνεντεύξεις αστυνομικών, που, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενεπλάκησαν σε επίκαιρα περιστατικά, τα οποία απασχόλησαν την κοινή γνώμη.
Στην επιστολή επισημαίνεται ο κίνδυνος της υποκατάστασης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της αποδυνάμωσης της ενημέρωσης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
Αρ.Πρωτ.:803/18-6-21

Προς, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη
Ενταύθα

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με έκπληξη παρακολούθησε τη σειρά των δραματοποιημένων βίντεο, που έχει δημιουργήσει η Αστυνομία και στα οποία περιέχονται συνεντεύξεις αστυνομικών, που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ενεπλάκησαν σε επίκαιρα περιστατικά, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.
Το γεγονός αυτό της υποκατάστασης δημοσιογράφων, που καθήκον τους είναι να μεταφέρουν στους πολίτες την είδηση έγκυρα και αντικειμενικά, ως λειτουργοί του αγαθού της ενημέρωσης, από λειτουργούς ταγμένους στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών είναι πρωτοφανές και πλήττει το δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Ζητούμε λοιπόν να απόσχετε από κάθε ενέργεια που οδηγεί σε υποκατάσταση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και αποδυναμώνει την ενημέρωση και αποβλέπουμε στην καλύτερη συνεργασία σας με τους συναδέλφους μας, ώστε το αποτέλεσμα να δικαιώνει την προσφορά και των δύο πλευρών στην κοινωνία».

Μετά τιμής
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ