Επίσκεψη Ομπάμα: Επίλεκτοι Έλληνες Αστυνομικοί, Αμερικανοί πράκτορες, αντίμετρα ασφαλείας για τη διήμερη επίσκεψη του Προέδρου

Για αλλη μια φορα η επισκεψη υψηλού επίσημου στην Αθήνα, έχει προκαλέσει συσκέψεις και επιχειρησιακά μέτρα ασφαλείας στην ΕΛ.ΑΣ. Περισσότεροι από 2.000 Αστυνομικοί προκειται να διατεθούν για την επίσκεψη Ομπάμα.

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στις 15 και 16 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (17/11) προκαλεί προβληματισμό στις Ελληνικές Αρχές. Για την ΕΛΑΣ, οπως επισημαίνει στο nantiareport.gr Ανώτατος Αξιωματικός, “..τα μετρα θα ειναι αυξημένα, συμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Όπως συμβαίνει σε επισκέψεις επισήμων, θα ταξιδέψουν στην Αθήνα και άτομα της προσωπικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, οι οποίοι τον συνοδεύουν σε όλες του τις εκδηλώσεις. Είμαστε σε επαφή με Αμερικανούς πράκτορες από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας. Ο τελικός σχεδιασμός δεν εχει οριστοκοποιηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα”. 

Στα μέτρα που θα εκπονήσει η Ελληνική πλευρά, έχουν προβληθεί και σενάρια στο ενδεχόμενο περίθαλψης μελών της αποστολής των Αμερικανών σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος, τρομοκρατικής επίθεσης.

Συμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛΑΣ, περισσότεροι από 2.000 Αστυνομικοί από υπηρεσίες, της Αντιτρομοκρατικής, ΕΚΑΜ, Ασφάλεια, ΜΑΤ, ΔΙΑΣ και Τροχαία, θα επιφορτιστούν με διάθεση στα μέτρα για την ασφαλή και ομαλή μετακίνηση του Αμερικανού Προέδρου στις επίσημες συναντήσεις του στην Αθηνα, στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Κατά την παραμονή του Αμερικανού Προέδρου θα ενεργοποιηθούν συσκευές εντοπισμού – εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και αποτροπής τηλεφωνικών υποκλοπών.

Το ξενοδοχείο που θα επιλεγεί για τη διαμονή του Μπαράκ Ομπάμα και της συνοδείας του, αλλά και σημεία στα οποία θα πραγματοποιηθούν επίσημες συναντήσεις θα φυλάσσονται από Αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. Ενώ ηλεκτρονικό «δίχτυ» ασφαλείας πρόκειται να αναπτυχθεί περιμετρικά στα σημεία που ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει προγραμματίσει επίσημες συναντήσεις.

Τα δρομολόγια της αυτοκινητοπομπής του Αμερικανού Προέδρου, οι μετακινήσεις θα γίνουν με θωρακισμένα οχήματα χωρις να γίνεται αντιληπτό σε ποιο όχημα θα επιβαίνει ο Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι υπό “επιτήρηση” τόσο με το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ όσο και με  μη επανδρωμένα (drones) τα οποία πρόκειται να περιληφθούν στον τελικό επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Στις ταρατσες κτηριων, ελεύθεροι σκοπευτές πρόκειται να αναπτυχθούν σε όλο το μήκος της διαδρομής, ενώ ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για να απλωθεί ηλεκτρονικό «δίχτυ» ασφαλείας γύρω από τα σημεία που θα βρίσκεται ο Ομπάμα, με τις επίγειες συσκευές να τοποθετούνται σε συνοδευτικά οχήματα και άλλες σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στην Αθήνα βρίσκονται Αμερικανοί πράκτορες ενω αναμένονται και άλλα μέλη της προσωπικής ασφάλειας του Μπαρακ Ομπάμα, οι οποίοι σε συνεργασία με τους Έλληνες Αστυνομικούς θα εξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας, και θα αναπτύξουν επί χαρτου τα δρομολόγια και τα σημεια παρουσίας του Αμερικανού Προέδρου στο κέντρο της Αθήνας, για την ασφαλή 2ήμερη παραμονή και μετακίνησή του στην Ελλάδα.