Επιφυλακή Φορέων της Πολιτικής Προστασίας για τον κινέζικο δορυφόρο

Σε μερική επιφυλακή οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ αλλων και η Πυροσβεστική καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη ζώνη επικινδυνότητας για τα θραύσματα του Κινέζικου πυραύλου

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διαβιβάστηκε προς τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, ΝΟΤΑΜ για τον κινέζικο πύραυλο ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της Γης, τις επόμενες ώρες.

Όπως αναφέρεται στη ΝΟΤΑΜ, τα θραύσματα του  πυραύλου αναμένεται να συντριβούν μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου. Η Ελλάδα είναι στο βορειότερο άκρο της ζώνης εισόδου στη Γη για την πτώση θραυσμάτων από τον Κινέζικο πύραυλο, καθώς εκτείνεται από τον 40ο παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ως τον 40ο παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).

Είχε προηγηθεί σύσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (EASA – European Union Aviation Safety Agency) προς τις αεροπορικές εταιρείες και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για 6ωρη επιφυλακή στην Ελλάδα, τα ξημερώματα της Κυριακής (09/05- 02.00 έως 08.00).

Σύμφωνα με πληροφορίες του NantiaReport.gr, οπως αναφέρεται στην ΝΟΤΑΜ, η πτώση του Κινέζικου πυραύλου αναμένεται από τα ξημερώματα (09/05-05:00, με απόκλιση (+/-) 3 ωρών). Σύμφωνα με προγενέστερη υπόδειξη η ισχύς της ΝΟΤΑΜ είχε οριστεί το διάστημα επιφυλακής απο το Σάββατο (08/05-21.12) μέχρι την Κυριακή (09/05-12.46μμ). Στη ΝΟΤΑΜ δεν περιλαμβάνεται αποκλεισμός της εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Όπως σημειώνεται, τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται και για το μεγαλύτερο τμήμα του Κινέζικου πυραύλου. Ωστόσο, κάποια από τα μερη του, οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, εκφράζεται εκτίμηση ότι ενδεχομένως να φθάσουν στην επιφάνεια της Γης.