Ένωση Αστυνομικών Αθηνών: Επιβολή προστίμων για μη οριστικοποίηση αρχικών υποβληθέντων δηλώσεων Πόθεν Έσχες

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών, προς ενημέρωση του ένστολου προσωπικού

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συνάδελφοι,

Ένα ζήτημα που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό συνάδελφων – μελών της Ένωσης Αθηνών και το οποίο πλέον αρχίζει να χρονίζει, παρά τις δεσμεύσεις για επίλυσή του μέσω νομοθετικής ρύθμισης που είχε λάβει η Ομοσπονδία μας από την Ηγεσία προ της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, είναι αυτό της άδικης επιβολής προστίμων για τα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ετών 2016 (χρήση 2015) και 2017 (χρήση 2016).

Οι Έλληνες Αστυνομικοί όλο αυτό το χρονικό διάστημα της «καραντίνας» και του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» επέδειξαν επαγγελματισμό, ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΠΙΤΙ, εφαρμόζοντας όλα τα αναγκαία μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που αποφάσισε η Κυβέρνηση για την αποτροπή της διασποράς του Covid-19 στην Κοινωνία.

Τον ίδιο «επαγγελματισμό» δυστυχώς δεν έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα απέναντί τους τα αρμόδια Υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Οικονομικών), με αποτέλεσμα εκτός άλλων ανοιχτών ζητημάτων που υφίστανται σήμερα, να παραμένουν τα πρόστιμα που καταλογίσθηκαν σε βάρος συναδέλφων μας οι οποίοι τροποποίησαν μεν τις αρχικώς κατατεθείσες δηλώσεις ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, δεν τις οριστικοποίησαν όμως έγκαιρα μέχρι 31/3/2019 (είτε από ελλιπή ενημέρωση, είτε λόγω μη επαρκούς γνώσης του χειρισμού των υπολογιστικών συστημάτων). Ως αποτέλεσμα, αρκετοί συνάδελφοι πλήρωσαν το πρόστιμο των 300 € ή των 100 € όπως τροποποιήθηκε μετέπειτα με το ν. 4635/2019.

Αποδείχθηκε δε περίτρανα ότι δεν υπήρξε δόλος στην όλη διαδικασία, καθ’ ότι αφορούσε επικαιροποίηση στοιχείων για ήδη υποβληθείσες δηλώσεις, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Συνάδελφοι,

Παρακαλούμε όπως ως Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο παρέμβετε εκ νέου στα αρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ώστε να «θεραπευτεί» η αδικία που γεννήθηκε σε βάρος των μελών μας και να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί επιστρέφοντας τα αναλογούντα ποσά στους συναδέλφους, ή όπως αυτά συμψηφιστούν – αφαιρεθούν από τη φορολογία εισοδήματος, μέσω της εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο