Ενοχή της Ρένας Δούρου ζήτησε η Εισαγγελέας για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Την καταδίκη της Ρένας Δούρου ζήτησε η Εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας κατηγορούμενη για παραλείψεις στις πλημμυρες στην Μάνδρα

Η Εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Πετρούλα Μακρή, στη δίκη που διεξάγεται (15/3) για την απόδοση ευθυνών στις πλημμύρες στη Μάνδρα, το Νοέμβριο του 2017 με 25 νεκρούς, κατά την αγόρευσή της πρότεινε να κριθούν ένοχοι οι 20 εκ των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση. Ενω πρότεινε την πλήρη απαλλαγή της κατηγορούμενης υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς απουσίαζε σε άδεια.

«Γνώριζε η Ρένα Δούρου τη σημασία των αντιπλημμυρικών έργων»

Μεταξύ των οποίων ενοχή πρότεινε και για την τότε Περιφερειαρχη Αττικής Ρένα Δούρου, για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως. Ενώ ζήτησε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Κατά περίπτωση, ζήτησε οι κατηγορούμενοι να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια. Αντίθετα, αθώωση πρότεινε η εισαγγελέας για 17 άτομα για την παράβαση καθήκοντος, εκτός από τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του.

Όπως επεσήμανε στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας της έδρας Πετρούλα Μακρή, το έργο εκτροπής Αγίας Αικατερίνης – Σούρες χαρακτηρίστηκε πρώτης προτεραιότητας και παρά τα όσα ανέφερε η Ρένα Δούρου στην απολογία της, εκ της ιδιότητας της, ως πρώην Περιφερειάρχης Αττικής,  με αναφορά της απολογίας του συγκατηγορούμενου της και- τοτε-  αντιπεριφερειάρχη τότε, Γιάννη Βασίλειου γνώριζε τη σημασία του αντιπλημμυρικού έργου, ωστόσο, «δεν έλαβε υπόψη τον κατάλογο προτεραιοποίησης και όταν ερωτήθηκε αν κάποιο από τα έργα προχώρησε δεν ήξερε να απαντήσει».

Ο -τοτε-  Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, ανέφερε ότι ενημέρωνε την Ρένα Δούρου για όλα τα ζητήματα και χαρακτηριστικά για τις πλημμύρες του 2015 που προηγήθηκαν επισήμανε «και κουφός να είσαι, όταν σου συμβαίνουν τέτοιες πλημμύρες δεν μπορείς να μην ακούσεις το καμπανάκι».

«Η κατηγορούμενη αναφέρεται σε αντιπλημμυρικά έργα πριν από την εκλογή της και μάλιστα έκανε κριτική στον προκάτοχο της για το θέμα αυτό. Κατά τις δηλώσεις της ένα σχέδιο τέτοιο αντιπλημμυρικό θα μπορούσε να εκπονηθεί σε έξι μήνες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη ρίχνει ευθύνη σε περιφερειάρχη Βορείου Ελλάδος για πλημμύρες με έναν νεκρό. «Δεν μπορούν κάποιοι να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους» ανέφερε μεταξύ κατά την αγόρευση της η Εισαγγελέας, κι επικαλέστηκε δηλώσεις και συνεντεύξεις της Ρένας Δούρου, στις οποίες ασκούσε κριτική για τα αντιπλημμυρικά έργα σε προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας.