“Ενώ σε όλα τα κράτη της Ευρώπης η Συνοριακή Αστυνομία είναι ένας ισχυρός θεσμός, στην Ελλάδα αποφασίζουνε την κατάργηση της εξειδίκευσης”

..”η Ε.Ε. με την επίσημη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής θέτει άλλα δεδομένα στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης δομής (..) σε όλα τα κράτη της Ευρώπης η Συνοριακή Αστυνομία είναι ένας ισχυρός θεσμός, στην Ελλάδα, αποφασίζουνε την κατάργηση της εξειδίκευσης”..

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έξαρση των λαθροδιακινήσεων και παράνομης μεταφοράς μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα την εβδομάδα που προηγήθηκε, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Καβάλας συνέλαβαν συνολικά πέντε (5) διακινητές που προσπάθησαν να προωθήσουν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας τριάντα πέντε (35) μη νόμιμους μετανάστες!! Επίσης την ίδια περίοδο άνδρες του Λιμενικού Σώματος της Καβάλας διέσωζαν δεκαπέντε (15) μετανάστες στην θαλάσσια περιοχή πλησίον της Θάσου!!

Πέντε διαφορετικές περιπτώσεις σε διάστημα περίπου δέκα ημερών!!
Σε συνδυασμό με τις καθημερινές επιτυχίες και συλλήψεις στο αντικείμενο της παράνομης μετανάστευσης όλων των συναδέλφων που υπηρετούν από το πιο βόρειο ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ στον Έβρο, μέχρι και το πιο δυτικό ΤΜΗΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ στην Πρέβεζα, στην Ήπειρο, στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, και στην Αθήνα (από όλα τα Τμήματα έχουμε καθημερινές συλλήψεις), αποδεικνύεται περίτρανα ότι η φύλαξη των συνόρων, η καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης, η διασυνοριακή εγκληματικότητα, η διαχείριση των μεταναστών στις κλειστές δομές της χώρας, οι μεταναστευτικές ροές, αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παρόλες τις ελλείψεις που έχουμε.
Αυτή την ώρα, που όχι μόνο δεν επαναπαυόμαστε αλλά επιδεικνύουμε ύψιστη ευθύνη και επαγγελματισμό, η Ε.Ε. δείχνει το δρόμο σε όλη την Ευρώπη και σε αυτούς που μείναν ουραγοί στη σύσταση των εθνικών Υπηρεσιών Συνοριοφυλακής, με την επίσημη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής που θέτει άλλα δεδομένα στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης δομής, η οποία θα διαχειρίζεται όλα τα παραπάνω.
Και ενώ η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. προτείνει περαιτέρω ενίσχυση και εξειδίκευση του προσωπικού των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, διαπιστώνουμε και πληροφορούμαστε την πρόθεση για υποβάθμιση ή και κατάργηση αυτής της αυτοτελούς δομής!!! Ενώ σε όλα τα κράτη της Ευρώπης η Συνοριακή Αστυνομία είναι ένας ισχυρός θεσμός, στην Ελλάδα που δέχεται τεράστια κύματα μεταναστών αποφασίζουνε την κατάργηση της εξειδίκευσης.
Με όλα αυτά θα ήταν βέβαιο στις τάξεις μας το χαμηλό ηθικό στο προσωπικό. Αντί όμως αυτού όλοι μας συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κληθήκαμε απ΄όταν προσληφθήκαμε ως συνοριακοί φύλακες πριν 16 χρόνια με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την πατρίδα και την κοινωνία.

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Γραμματέας Οικονομικών Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.
Πρόεδρος Ένωσης Αστυν.Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρ/σης Ν.Καβάλας