Έναρξη της δίκης των 21 κατηγορούμενων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας έναρξη της δίκης, στην απόδοση ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους κατηγορούμενους  να παραπέμπονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες σε βαθμό πλημμελήματος

Στο εδώλιο θα καθίσουν 21 κατηγορούμενοι για το θάνατο 104 πολιτών και δεκάδων τραυματιών, στη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν

Οι μάρτυρες κατηγορίας ανέρχονται σε 213ατομα, ενώ προστίθενται οι μάρτυρες υπεράσπισης και οι αγορεύσεις των διαδίκων και από τις δύο πλευρές, εκπροσώπων του Τύπου και άλλων παραγόντων οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.

Η δικονομική διαδικασία θα ξεκινήσει σε μία μικρή αίθουσα στο χώρο της Πρώην Σχολής Ευελπίδων, παρά τις προσπάθειες και της τελευταίας στιγμής, εξεύρεση μεγαλύτερης αίθουσας.

Σύμφωνα με το βούλευμα στο εδώλιο θα παρακαθίσουν 21 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσα τους και ο ηλικιωμένος υπαίτιος της φωτιάς στην προσπάθειά του να κάψει ξερά χόρτα κατηγορουμενος για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων αυτοδιοικητικοί και στελέχη της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, Δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Αναβάθμιση σε κακούργημα

Το παραπεμπτικό βούλευμα των 500 και πλέον σελίδων εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, μετά την έφεση που είχε ασκήσει τον περασμένο Μάιο ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, είχε ζητηθεί ο διαχωρισμός της διαδικασίας για πέντε κατηγορούμενος και αναβάθμιση της κατηγορίας σε βάρος τους σε κακούργημα, όπως και η απαλλαγή δέκα προσώπων από κάθε κατηγορία.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για τους βασικούς κατηγορούμενους αποτυπώνονται ως εξής οι ευθύνες:

– Για την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως συγκάλεσε το έκτακτο Σ.Ο.Π.Π., στις 20:30 το βράδυ και αφού η πυρκαγιά είχε πλέον αυτοκατασβεστεί. Ακόμη, δεν εισηγήθηκε έγκαιρα στο γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας την έκδοση απόφασης κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

– Για τον τοτε αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλο και τον τότε Διοικητή της Ε.Μ.Α.Κ. Στέφανο Κολοκούρη, οι δικαστές σημειώνουν πως «δεν μερίμνησε να εκτελέσει άμεσα την εντολή, ώστε να βρεθεί τουλάχιστον στις 18.00 ή το ταχύτερο δυνατόν στον τόπο της πυρκαγιάς και να τεθεί επικεφαλής σε σχέδιο διάσωσης των πολιτών που κινδύνευαν, αλλά αντιθέτως παρέμεινε στην πυρκαγιά της Κινέττας μέχρι 19.59, ακολούθως μετέβη στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Μαγούλα, αναχώρησε από εκεί μετά τις 20.30 και αφίχθη με μεγάλη καθυστέρηση στην περιοχή του συμβάντος στις 21.30».

– Για τον πρώην Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, στο βούλευμα επισημαίνεται πως «δεν μερίμνησε για την πλήρη απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης, που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως τα φυλλοστρώματα, τα ξερά χόρτα, η ποώδης βλάστηση, τα φρύγανα καθώς και τα κείμενα ξερά κλαδιά κ.λπ., όπως και στην απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, (…), προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα σε μία πυρκαγιά…».

– Για τον τότε Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, αναφέρεται ότι δεν μερίμνησε πρωτίστως, όπως όφειλε, για την προληπτική εναέρια επιτήρηση, για την μεταστάθμευση εναέριων μέσων λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τρία από τα πλέον αξιόπιστα επιχειρησιακά ελικόπτερα να μη μπορούν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή.

– Για τον τότε υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, οι δικαστές σημειώνουν πως ενώ ήταν αρμόδιος για το συντονισμό και τη διαχείριση σε εθνικό επίπεδο των δράσεων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους, (…) ενώ γνώριζε ότι υπήρχε δείκτης επικινδυνότητας 4 για πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικής «δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο πρόληψης και έκτακτης ανάγκης και δεν αξιοποίησε τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς με δείκτη επικινδυνότητας 4 και συγκεκριμένα δεν φρόντισε να υπάρχει επαρκής εναέρια επιτήρηση στην Αττική από τις πρώτες επικίνδυνες από άποψη πυρκαγιών ώρες (…) ούτε εκμεταλλεύτηκε επιχειρησιακά τη νεοσύστατη υπηρεσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones, τα οποία μπορούν να κάνουν 24ωρη επιτήρηση, έχουν κάμερες και δίνουν άμεσες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο Ε.Σ.Κ.Ε».

– Για τον τότε Διοικητή του Ε.Σ.Κ.Ε., Ιωάννη Φωστιέρη, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «ενώ γνώριζε ότι η πυρκαγιά στο Καλαμάκι Ισθμού ήταν έρπουσα σε θάμνους και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη», ζήτησε το ελικόπτερο τύπου S-64 να φύγει από Νταού Πεντέλης και να κατευθυνθεί προς τις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL.

– Για τον ηλικιωμένο πολίτη υπαίτιο της επέκτασης της φωτιάς με τις καταστατικές συνέπειες, καθώς έκαιγε χόρτα κοντά στο σπίτι του στο Νταού Πεντέλης και ήταν η αρχική εστία της πυρκαγιά, αναφέρεται πως από αμέλεια τέσσερις με πέντε ώρες νωρίτερα είχε ανάψει φωτιά σε απερίφρακτο οικόπεδο που βρισκόταν δίπλα από την κατοικία του, προκειμένου να κάψει κλαδιά. «Εντούτοις δεν φρόντιζε, καίτι, μπορούσε να την κατασβήσει πλήρως και αποτελεσματικά, δηλαδή με επαρκή ποσότητα νερού και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος, με αποτέλεσμα τα υπολείμματα της καύσης, λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, να φύγουν και να πυροδοτήσουν την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού ύψους, η δε κατά τα ως άνω προκληθείσα φωτιά έλαβε διαστάσεις σημαντικής έκτασης εξαπλώθηκε σε δύο μέτωπα που κατευθύνονταν σε κατοικημένους οικιστικούς ιστούς».