ΕΝ.ΑΣ.Υ Αθήνας: " Γήπεδα αρένες και αστυνομικοί σε ρόλο μονομάχων".

Με αυτό τον παραστατικό τρόπο η Ένωση Αθηνων με ανακοίνωση περιγράφει τον εφιάλτη της χουλιγκανικής βίας..

“Στα τελευταία επεισόδια που έλαβαν χώρα στο γήπεδο της Ριζούπολης στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Αχαρναϊκού – Α.Ε.Κ. βγήκαν στην επιφάνεια για πολλοστή φορά οι παθογένειες των μέτρων φύλαξης γηπέδων και η ανάγκη επαναχάραξης νέας στρατηγικής γύρω από την παρουσία της αστυνομίας στα γήπεδα. Είναι θλιβερό ακόμη μία φορά να έχουμε πέντε (5) αστυνομικούς συναδέλφους τραυματίες, δύο (2) από τη στατική δύναμη και τρεις (3) από την Υ.Α.Τ., οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. Ιδιαίτερα η παρουσία στατικών δυνάμεων για σωματικό έλεγχο ως «μαριονέτες» μέσα σε κλειδωμένες θύρες οργανωμένων οπαδών και τις δυνάμεις Υ.Μ.Ε.Τ. – Υ.Α.Τ. να μην μπορούν να εισέλθουν για συνδρομή εάν απαιτηθεί, μας παραπέμπει σε εποχές της ρωμαϊκής αρένας στο Κολοσσαίο. Είναι θέμα χρόνου το λιντσάρισμα συναδέλφων και οι ευθύνες θα βαρύνουν αυτούς που συναινούν σε τέτοιες πρακτικές.
Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αποτελούν εισπράκτορες ανωνύμων εταιριών ελέγχοντας τους πιθανούς «τζαμπατζήδες» των γηπέδων και ούτε βορά των ορέξεων των χούλιγκανς οι οποίοι διαφωνούν με την εξέλιξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, τις αποφάσεις των διαιτητών και τις διοικήσεις των Π.Α.Ε. Είναι πλέον πασιφανές ότι απαιτείται μια γενναία αναθεώρηση του σχεδίου φύλαξης ποδοσφαιρικών γηπέδων και αθλητικών εκδηλώσεων και μια νέα συμφωνία της Πολιτείας, της Αστυνομίας, της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, της SUPER LEAGUE και όλων των αρμόδιων φορέων ώστε η παρουσία της αστυνομίας να είναι διακριτική, η απολύτως αναγκαία, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η άσκοπη παρουσία στατικών αστυνομικών δυνάμεων, σαν «πρόβατα επί σφαγής», εξυπηρετεί μόνο τις δημόσιες σχέσεις αυτών που ευελπιστούν με την αποστρατεία τους να καταλάβουν υψηλή έμμισθη θέση σε κάποια Π.Α.Ε. και σίγουρα δεν εξασφαλίζει εργασιακή ασφάλεια στους συναδέλφους μας. Η εικόνα, φίλαθλοι ομάδων να προστατεύουν αστυνομικούς από το μένος ανεγκέφαλων οργανωμένων οπαδών θα έπρεπε να θλίβει πρώτα αυτούς που διατάζουν τις τοποθετήσεις των αστυνομικών σε τέτοια σημεία, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αυτών και πληγώνοντας βάναυσα το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας παγκοσμίως. Ακόμα και αν το θέλουν διακαώς ορισμένοι δεν θα το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση εμείς.”

Για το Δ.Σ.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport