ΕΝ.ΑΣ.Ιωαννίνων: Απέρριψαν πρόταση Αριστείου Ανδραγαθίας, για Αστυνομικού που συμμετείχαν στην αναζήτηση των δραπετών από τις Φυλακές Τρικάλων.

Υπηρετούν στην Ο.Π.Κ.Ε Ιωαννίνων και συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης επικίνδυνου κακοποιού, αφαιροντας την απασφαλισμένη χειροβομβίδα που ήταν έτοιμος να εκσφενδονίσει κατά των Αστυνομικών, ο οποίος είχε διαπράξει δυο ανθρωποκτονίες κσι ληστεία, στο ακριτικό χωριό Κτίσματα Πωγωνίου. Σύμφωνα με τον Αστυνομικό κώδικα, η υπηρεσία σε αναγνώριση της αυτοθυσίας που επέδειξαν οι Αστυνομικοί όφειλε να τους απονείμει Αριστείο Ανδραγαθίας. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, δεν τους διαγνώστηκε η αυτοθυσία που επέδειξαν “δυστυχώς απαξιώνονται, μέσω μιας άδικης και άνισης αντιμετώπισης” καταγγέλλει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων.


Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αριθ.Πρωτ. 15/2015
Ιωάννινα 31/03/2015

Προς: Π.Ο.ΑΣ.Υ
Μέλη της Ένωσής μας

Θέμα: “Απονομή Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας”.

Με την απονομή του Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 144/1991, είχαν προταθεί τρείς αστυνομικοί, που υπηρετούν στην Ο.Π.Κ.Ε Ιωαννίνων και εξέθεσαν αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε άμεσο και προφανή κίνδυνο, κατά την επιχείρηση σύλληψης επικίνδυνου κακοποιού, ο οποίος την 11-05-2013 είχε διαπράξει ληστεία και δύο (2) ανθρωποκτονίες, στο ακριτικό χωριό Κτίσματα Πωγωνίου.
Οι τρείς συνάδελφοί μας, είχαν αποσπάσει το θαυμασμό και τα εύσημα ολόκληρης της Γιαννιώτικης κοινωνίας, όταν την 12/05/2013, την επομένη του τραγικού συμβάντος, με κίνδυνο της ζωής τους, εντόπισαν, αφόπλισαν και συνέλαβαν τον δράστη, παίρνοντας κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του την απασφαλισμένη χειροβομβίδα που με «ανθρωποκτόνο πρόθεση» ήταν έτοιμος να εκσφενδονίσει κατά των Αστυνομικών, υπερβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο κατά πολύ την εκτέλεση του καλώς εννοούμενου υπηρεσιακού καθήκοντος και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη και εξαιρετική δραστηριότητα.
Η ανωτέρω όμως πρόταση του διενεργούντα την Ε.Δ.Ε αξιωματικού, η οποία είχε την σύμφωνη γνώμη του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Ηπείρου, δεν έγινε αποδεκτή, προκαλώντας την απογοήτευση των τριών προτεινόμενων αστυνομικών αλλά και την έκπληξη όλων εμάς που γνωρίζουμε από κοντά την καθοριστική συνεισφορά τους στη σύλληψη του κακοποιού.
Με αυτό τον τρόπο, οι ίδιοι οι Αστυνομικοί που με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό εμπεδώνουν το αίσθημα ασφαλείας του πολίτη και με τις καθημερινές επιτυχίες του Σώματος ανατάσσουν το φρόνημα όλων απέναντι στην κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα, δυστυχώς απαξιώνονται, μέσω μιας άδικης και άνισης αντιμετώπισης.
Η Ένωσή μας θεωρώντας ότι οι τρείς συνάδελφοί μας με την πράξη τους αυτή αποτελούν φωτεινό παράδειγμα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αρχές και αξίες υποχωρούν και αντικαθίστανται από τον εγωκεντρισμό και τον ατομικισμό, θα τους παρέχει κάθε νομική και ηθική στήριξη προκειμένου να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Συμβουλίου και τη δικαίωσή τους με την αρχικώς προτεινόμενη ηθική αμοιβή.
Εμείς, σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως αποτελέσματος είμαστε υπερήφανοι γι” αυτούς που με κίνδυνο της ζωής τους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, συλλαμβάνοντας τον επικίνδυνο αυτό κακοποιό.

ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!