“Εν αρχή ην ο Λόγος”.. από τους Αστυνομικούς της πρώτης ανταπόκρισης προς τον Πρωθυπουργό

Κείμενο γνώμης Αστυνομικού* με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Είθισται στην εκάστοτε ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να μπαίνουν οι άξονες της οικονομικής πολιτικής του επόμενου έτους. Έτσι, κάθε κλάδος επιθυμεί να ακούσει να αναγγέλλεται κάτι για τον δικό του τομέα.

Ακούσαμε λοιπόν για τους ελεύθερους επαγγελματίες,για τους αγρότες και δυστυχώς τίποτα για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις πέρα από ένα…”ευχαριστώ”. Όλα αυτά το Σάββατο.Την Κυριακή στην προγραμματισμένη συνέντευξη ενώπιον δημοσιογράφων, ούτε ένας εξ αυτών ρώτησε τον Πρωθυπουργό το πώς μεταφράζεται αυτό το “ευχαριστώ” ή τι εννοούσε στις 17 Μαρτίου,όταν με μία μέθεξη που απεδείχθη παθητική και ατυχώς καταπραΰνουσα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν αρκεί ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος αλλά και κάτι παραπάνω δεσμεύοντας ότι θα μεριμνήσει προσωπικά για αυτό.Δεν έχουν περάσει έξι μήνες και καθότι από κύλικος έως χειλέων πολλά πέλει, αρκέστηκε σε ένα τυπικό “ευχαριστώ”.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά η χώρα δεν βιώνει καμία κανονικότητα.Οι απειλές από την γείτονος χώρα είναι κλιμακούμενες σε τέτοιο βαθμό ώστε στρατός και αστυνομία να απασχολούνται χωρίς άδειες και μέσα σε όλα αυτά,το κυνήγι του αοράτου εχθρού και η συνεχής υπεραπασχόληση του αστυνομικού προσωπικού με μεταναστευτικού ενδιαφέροντος θέματα.

Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω τον Μάρτιο του ’20 καθώς στα 22 χρόνια υπηρεσιακής μου ζωής πρώτη φορά κινδύνευσα τόσο άμεσα εγώ και οι συνάδελφοί μου που βρισκόμασταν στην Μυτιλήνη εκείνο το βράδυ όπου η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την οριστική αποχώρηση των δυνάμεων της ΥΑΤ από την Μυτιλήνη και την Χίο.Εκει που στο επείγον των συναδέλφων εμείς παγώναμε και από το κέντρο επιχειρήσεων τηρούσαν σιγή ιχθύος.Τους ίδιους ανθρώπους, κάτω από τις διαταγές των ίδιων αξιωματικών, έξι μήνες μετά καλούμεθα πάλι να επιχειρήσουμε.Αυτό μεταφράζεται ως “επιτυχία” για την πολιτική και φυσική ηγεσία ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη για το φιάσκο.

Μόλις τρεις μέρες μετά,οι ίδιες δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν όχλους, άοπλους μεν αλλά αποφασισμένους με ότι διέθεταν,εισβολείς στα σύνορα της ελληνικής επικράτειας. Εκεί αποδεδειγμένα πήγαν όλα κατ’ευχήν καθώς υπήρχαν οι πρέπουσες εντολές και κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της εν λόγω κρίσης. Για όλα τα ανωτέρω ο Έλληνας αστυνομικός έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο και ένα “ευχαριστώ” ενώ οι δε Ένοπλες Δυνάμεις μια εύφημο μνεία και αυτές ένα δημόσιο “ευχαριστώ”.

Βλέπουμε λοιπόν διαχρονικά,η πολιτεία να έχει στο περιθώριο τον αστυνομικό και τα εργασιακά δικαιώματά του. Άλλαξαν πολλές κυβερνήσεις αλλά κανείς δεν έσκυψε και δεν έδωσε λύσεις στα χρόνια προβλήματά μας πολλών δε μάλλον,δεν μας αποκατέστησαν καν οικονομικά.

Ενώ η ελληνική κοινωνία στις δημοσκοπήσεις δείχνει να εμπιστεύεται με κλειστά μάτια την ΕΛ.ΑΣ, κάποιοι δεν μας εμφανίζουν ούτε στα τηλεοπτικά σποτάκια της Πολιτικής Προστασίας.

Υ.Γ. Ευτυχώς κ.Πρωθυπουργέ που βρισκόσασταν στην Κορσική και δεν προλάβατε να ασχοληθείτε και με την σίτιση των επιχειρούντων αστυνομικών δυνάμεων στο νησί της Λέσβου για πλέον των δώδεκα ωρών γιατί η διανεμηθείσα μέριμνα θα βαπτιζόταν χαβιάρι Beluga.
Υ.Υ.Γ.Ειμαστε μόνοι μας σαν εργασιακή ομάδα.Ειμαστε λίγοι για να είμαστε διαιρεμένοι,το έτος του μέλιτος τελείωσε, ήρθε η ώρα για αγώνες στο πεζοδρόμιο.

Πεχλιβανάκης Ιωάννης
Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ
Τακτικό μέλος συμβουλίου μεταθέσεων Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης
Μέλος ΑΣΠΑ