ΕΝ.ΑΣ.Υ Ν/Α Αττικής: Απάντηση σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για καταγγελία ρατσιστικής βίας.

Σχετικά με δημοσίευμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ανατολικής Αττικής για περιστατικό που συνέβη με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κερατέας η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής παραθέτει τη δική της απάντηση.

” Από τον επίλογο της δημοσιευμένης καταγγελίας συνάγεται ότι o συγκεκριμένος πολιτικός φορέας δεν αποδέχεται το θεσμό της Αστυνομίας όπως υφίσταται…
Εμείς σεβόμενοι το ιδεολογικό υπόβαθρο κάθε κίνησης – παράταξης θα τονίσουμε ότι ευχής έργον θα ήταν να πορευόμαστε σε μια κοινωνία αγγέλων όπου ο αστυνομικός θεσμός να μην είναι απαραίτητος, όμως αυτό δεν είναι δυνατό.
Για το συγκεκριμένο δημοσίευμα θα θέλαμε καταρχήν να τους ευχαριστήσουμε γιατί απέφυγαν την τακτική πολλών οργανώσεων – κινήσεων έτσι ώστε να προσθέσουν ψευδώς ακόμη και ότι οι αστυνομικοί προέβησαν σε βίαιες ενέργειες ή τους εξύβρισαν.
Από την άλλη θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι είναι καθήκον του Έλληνα αστυνομικού κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του να προβαίνει σε προσαγωγή υπόπτων ατόμων που δεν μπορούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους.
Επίσης η προσαγωγή και η εξακρίβωση στοιχείων μέσω POL, διαρκεί κατά μέσο όρο από 1 έως 4 ώρες και από τη στιγμή που αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει δεν είναι δυνατόν να αφεθεί ελεύθερος ο ελεγχόμενος, (και αν ακόμα προσκομίσει τα πιστοποιητικά της ταυτότητάς του) πριν την απάντηση της υπηρεσίας αν διώκεται ή όχι.
Όσον αφορά την ανάρμοστη συμπεριφορά των αστυνομικών που αναφέρει το δημοσίευμα, αυτή δεν αποδεικνύεται από τα καταγεγραμμένα ακόμα και στο δημοσίευμα, αντιθέτως μάλιστα καταγράφεται απειλητική συμπεριφορά των συγγενών των ελεγχομένων(ότι θα αναφέρουν το γεγονός στα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης), προκειμένου να προκαλέσουν τρόμο και ανησυχία στους αστυνομικούς που πραγματοποίησαν αυτή και να την ματαιώσουν.
Επιπροσθέτως η επίδειξη της υπηρεσιακής ταυτότητας από τον αστυνομικό που εκτελεί υπηρεσία με πολιτικά (που δεν αποσαφηνίζεται αν το επιλήψιμο είναι ότι αυτή δεν έγινε εξ’αρχής ή έγινε μετέπειτα) είναι υποχρέωση και δεν συνιστά κατάχρηση εξουσίας όπως πολλοί λανθασμένα εκλαμβάνουν.
Η ένωσή μας θα είναι δίπλα στους συναδέλφους αστυνομικούς που εκτείθονται καθημερινά στον κίνδυνο προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των έννομων αγαθών των πολιτών καταδικάζοντας φυσικά και κάθε είδους ρατσιστικές συμπεριφορές όταν αυτές όμως αποδεικνύονται τεκμηριωμένα.

ΔΣ  ΕΝ.ΑΣ.Υ. Ν/Α Αττικής”

 

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport